Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli satametristen kiskojen asennus millipeliä

Länsimetron kiskourakka etenee Ruoholahdesta kohti Matinkylää

Kaupunki
 
Leif Rosas
Länsimetron kiskotus etenee Ruoholahden metroasemalta Lauttasaareen tämän viikon aikana.
Länsimetron kiskotus etenee Ruoholahden metroasemalta Lauttasaareen tämän viikon aikana. Kuva: Leif Rosas

Länsimetron kiskojen asennusurakka pääsi täyteen vauhtiin maanantaina.

Ensimmäinen kiskolasti oli kuljetettu yön aikana Vuosaaren satamasta Ruoholahden metroasemalle saakka. Aamulla urakoitsija Destia alkoi laskea 120-metrisiä kiskoja ratapohjalle.

Fakta

Kilometreittäin metrokiskoja

 Länsimetron ratapituus on 14 kilometriä, joten kahteen tunneliin tulee yhteensä 56 kilometriä ratakiskoja.

 Yhden kuorman kiskojen pituus on kolme kilometriä eli valmista rataa kuormassa on 1,5 kilometriä.

 Kiskot painavat 60 kiloa metriltä. Yksittäinen 120-metrinen kisko painaa runsaat seitsemän tonnia.

 Länsimetron on määrä avautua elokuussa 2016.

Apuna on kaivinkone, joka vetää kiskon kuorman päältä ensin rullakoille ja sitten ratapölkkyjen päälle.

"Puoleenpäivään mennessä oli asennettu yksi kiskopari. Alussa mennään hitaasti", sanoo urakan valvoja Aku Kallio Länsimetro Oy:stä.

Tavoitteena on purkaa 26 kiskon kuorma viikon aikana ja tuoda seuraava lasti työmaalle ensi viikonvaihteessa.

Espanjalaiskiskot kiertävät Kotkan ja Kouvolan Kaipiaisten kautta junalla Vuosaareen. Kaipiaisissa kiskot hitsataan lopulliseen pituuteensa.

"Me säästämme aikaa, kun kiskot tulevat työmaalle mahdollisimman pitkinä. Jos olisi ollut mahdollista, olisimme mielellään ottaneet 140-metrisiä kiskoja", Kallio sanoo.

Hitsaaminen tunnelioloissa on sen verran hidasta, että tämä työ tehdään isona urakkana asennustöiden loppuvaiheessa. Hitsaamista odotellessa kiskot on kiinnitetty pölkkyihin jousisokalla ja pulteilla.

Kiskoasennukset ovat millimetripeliä, sillä valmiin radan ja sen päällä kulkevan metrovaunun pitää nousta oikeaan korkeuteen. Vaunun lattian pitää täsmätä metrolaiturin kanssa.

Viikoittaiset kuljetukset Helsingin halki ovat ainoa keino tuoda pitkiä kiskoja tunneliin. Kuljetusvastuu on Helsingin kaupungin liikennelaitoksella (HKL). HKL:n rata-autot eivät kuitenkaan selviä urakasta yksin, vaan avuksi tarvitaan VR:n veturia, joka työntää yli 300 tonnin kuorman huoltoraiteen ensimmäisen ylämäen päältä Vuosaaren kääntöraiteelle.

Vuosaaren metroaseman länsipuolella rata mutkittelee niin, että lasti kiertyy s-mutkalle. Sunnuntaiyönä kiskot pysyivät vaunuissa, vaikka spagettimainen muoto näytti uhmaavan luonnonlakeja.

"Ihan kuin lakritsia", luonnehti näkyä HKL:n ratamestari Jouko Halonen.

Yhdestä kuormasta saadaan asennettua 1,5 kilometriä valmista rataa. Yhden lastin purkamiseen ja asentamiseen kuluu viikko.

"Asennustyö nopeutuu urakan edistyessä. Kuorman purkaminen helpottuu, kun valmista rataa on vaunujen alla enemmän", sanoo Kallio.

Kiskojen kuljetus Vuosaaresta Ruoholahteen kestää noin puolitoista tuntia, joten HKL pystyy tekemään sen päivällä kulkevaa metroliikennettä häiritsemättä.

Matinkylä–Kivenlahti välin kiskotus neljän vuoden kuluttua on aikataulullisesti tiukempi urakka. Kuormien pitää ennättää yön tunteina Helsingin itälaidalta aina Matinkylään saakka.

Marja Salomaa
Vuosaari/Ruoholahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat