Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukkulabussi palvelee matkustajia

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Runsaan 770 miljoonan euron kehäradalla on viisi uutta asemaa. Lentokentän asema on maksanut 90 miljoonaa euroa.
Runsaan 770 miljoonan euron kehäradalla on viisi uutta asemaa. Lentokentän asema on maksanut 90 miljoonaa euroa. Kuva: Mika Ranta HS

Uusi poikittainen raideyhteys Helsinki-Vantaan lentokentälle avautuu heinäkuun alussa suunnitellussa laajuudessaan.

Kehärata kytkee pääradan ja Vantaankosken-radan toisiinsa.

Kaikki viisi asemaa, Leinelä, Lentoasema, Aviapolis, Kivistö ja Vehkala otetaan käyttöön.

Kirein aikataulu on lentokentän asemalla, josta saadaan käyttöön vain toinen eli eteläinen Tietotien sisäänkäynti. Sen ovilta on matkaa matkustajaterminaaliin parisataa metriä. Suora maanalainen kulkuyhteys terminaaliin valmistuu myöhemmin.

"Tavoite on, että se valmistuisi syyskuun lopussa. Viimeistelytöitä riittää aina lokakuun loppuun", kiteyttää kehäradan projektipäällikkö Juha Kansonen.

Matkustajia palvelee ylimenokauden aikana sukkulabussi, joka kiertää Tietotien sisäänkäynniltä terminaalin oville.

Lentokentän aseman rakennustöitä on tehty veitsi kurkulla siitä lähtien, kun maan alta paljastui haitallinen glykoli-esiintymä. Jäänsulatusnesteenä käytettävän glykolin eristystoimet maan alla ovat loppusuoralla.

Maaliskuussa radalla päästään aloittelemaan koeajoja.

Kehäjunat lähtevät Helsingin päärautatieasemalta 10 minuutin välein molempiin suuntiin.

Testiajossa selviää, kuinka kauan tunneliosan ajo todellisuudessa kestää. Kehäradalla on poikkeuksellisen jyrkkiä ala- ja ylämäkiä.

"Jos näyttää siltä, että ajoajat pitenevät, on päätettävä, jättävätkö kehäradan junat Ilmalan, Käpylän tai Tapanilan aseman väliin", listaa HSL:n ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi.

Matka Helsingin päärautatieasemalta lentokentälle kestää Tikkurilan kautta alle puoli tuntia ja Myyrmäen kautta yli puoli tuntia. Liikennöintiaika on Helsingistä kello 4.30–00.30 ja lentoasemalta kello 5.00–1.00.

Kuukankorpi laskee HS:n pyynnöstä matka-ajan matkustajien toivomalle pikajunalle Helsingistä kentälle. Vain Pasilassa ja Tikkurilassa pysähtyvä juna taittaisi matkan 20 minuutissa.

"Tällainen express-yhteys on täysin teoreettinen pääradan ruuhkaisuuden vuoksi. Lentokenttäjuna ei pystyisi sompailemaan Keravalle menevien junien ohi", Kuukankorpi sanoo.

Yhtä lailla mahdotonta on Kuukankorven mukaan sovittaa kaukojunia kehäradalle. Kaukojunamatkustajat voivat vaihtaa kehäradan juniin Huopalahdessa tai Tikkurilassa, josta avautuvat yhteydet myös Pietariin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat