Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merihevonen säikkyy kameraa:

Helsinkiläinen kortteliravintola sai tarpeekseen valokuvaamisesta

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Sea Horse -ravintolassa on kuvaamisen kieltävä kyltti.
Sea Horse -ravintolassa on kuvaamisen kieltävä kyltti. Kuva: Mika Ranta / HS
Mesta käy mestoilla. Ehdota
kohdetta: hs.mesta@hs.fi

Nyt näyttää lupaavalta. Joukko japanilaisia lähestyy ravintola Sea Horsea Helsingin Kapteeninkadulla. He takuulla räiskiä paukuttavat kuvia kameroillaan, kännyköillään ja padeillaan niin, että Sikalan takaseinän merihevoset liekehtivät.

Mutta ei, he menevät muualle. Olisi ollut kiva todistaa, kuinka turistin kohottaessa kameraansa vahtimestari Janne Heinonen hiipii takaapäin, koputtaa olkapäähän ja sormeaan heristellen sanoo: soo soo soo, nou nou nou!

Mika Ranta HS
No camera, julistaa kilpi Janne Heinosen työpisteessä. Ravintoloitsija Petri Laitinen löysi taulun vanhan tavaran kaupasta.
No camera, julistaa kilpi Janne Heinosen työpisteessä. Ravintoloitsija Petri Laitinen löysi taulun vanhan tavaran kaupasta.

Ravintola Sea Horsessa eli Sikalassa ei saa kuvata, kertoo eteisen kieltotaulu: kamera, jonka ylitse on vedetty kieltoviiva.

Näinä sosiaalisen valokuvaamisen aikoina kuvittelisi, että kiellon noudattamista on mahdoton vahtia. Jokainenhan nyt haluaa jakaa rakkaastaan kuvan someen viettäessään tämän kanssa kateenkorvaillallista sulovalossa, valkoisin liinoin katetussa kortteliklassikossa.

"Omaa seuruetta saa kuvata", Heinonen rajaa.

Ravintolan mukaan saa kuvata myös silloin, kun on asiallisella asialla ja sopii kuvaamisesta etukäteen.

Maailmalla etenkin fine dining -ravintolat ovat puuttuneet kuvaamiseen. Ei haluta, että annoksia vakoillaan ja varastetaan. Ja toiseksi halutaan taata asiakkaille intiimi ruokarauha.

Sea Horsen kielto sai kymmenisen vuotta sitten alkunsa juuri yksityisyyden loukkaamisesta.

"Ministeri ja iskelmälaulaja olivat syömässä. 'Piip'-lehden valokuvaaja kuvasi heitä, vaikka he kielsivät. Laulaja vaati korttia tuhottavaksi, mutta mitä se enää auttoi, kun kuvat olivat jo lähteneet kamerasta toimitukseen?" Heinonen muistelee.

Sea Horse pani kiellon, mutta udellaanpa hieman. Kaksi rouvaa saapuu ravintolaan. Mitä mieltä olette kuvauskiellosta?

"Se on vastoin nykyajan läpinäkyvyyden periaatetta", toinen rouvista sanoo. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Tarkkailuiltana kukaan ei yritä rikkoa kieltoa. Vahtimestari Heinonen näyttää joutessaan puhelimesta omia kuviaan. Hän harrastaa merenalaista valokuvausta. Indonesia, Thaimaa. . . Heinonen esittelee.

"Merihevoset ovat erityisen säikkyjä kuvaamiselle", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat