Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pian alkaa 900 miljoonan myllerrys – näin Helsinki-Vantaa muuttuu

Kakkosterminaalin ensimmäisen lisäsiiven rakentaminen alkaa ensi talvena

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Helsinki-Vantaan lentoaseman kakkosterminaali kasvaa kahdella lisäsiivellä.
Helsinki-Vantaan lentoaseman kakkosterminaali kasvaa kahdella lisäsiivellä. Kuva: Mika Ranta HS

Suuri myllerrys pääsee pian vauhtiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kakkosterminaali kasvaa jopa kahdella lisäsiivellä. Näin syntyy kymmenkunta uutta lähtöporttia suurille lentokoneille.

"Kun muun muassa Finnair kasvattaa Aasian-liikennettään, meidän pitää tarjota heille uusia matkustajasiltoja", perustelee lentoaseman johtaja Ville Haapasaari.

Finnair ilmoitti joulukuussa hankkivansa kahdeksan Airbus-konetta, joiden toimitukset alkavat vuonna 2018.

Noin 900 miljoonan euron laajennustyöt alkavat ensi tammikuussa, ja niitä tehdään vaiheittain.

Ensimmäisen muutoksen lentoaseman menoon tuo ensi kesänä avattava kehäradan maanalainen asema.

"Silloin saadaan vihdoin junakyltit lentoasemalle niin kuin isolla lentoasemalla pitääkin", Haapasaari iloitsee.

Ensi kertaa Suomeen tulevan turistin on helppo ottaa juna keskustaan.

Myös monet suomalaiset hyppäävät kotipaikkakunnallaan junaan ja saapuvat lentoasemalle Tikkurilan kautta.

"Vaikka tällä erää Pietarista junalla tulevien matkalaisten määrä on hiipunut ruplan pudotuksen myötä, ennen pitkää sieltäkin suunnalta tulee lisää väkeä", Haapasaari uskoo.

Vielä vuonna 2013 noin 600 000 venäläistä käytti Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

Uudesta juna-asemasta huolimatta Finavia rakennuttaa parhaillaan peräti 3 000 uutta parkkipaikkaa. Lisäpaikat valmistuvat syksyksi 2016.

Kakkosterminaalia Finavia aikoo jatkaa kahteen suuntaan. Länsisiipi varmistaa Schengen-alueen ulkopuolelta kuten Aasiasta tulevien matkustajien koneiden vaihdot.

"Konetta vaihtavien matkustajien määrän odotetaan kasvavan runsaasti. Haluamme varmistaa, että Helsinki-Vantaa on pohjoisen Euroopan johtava lentoasema Aasian-liikenteessä", Haapasaari sanoo.

Siksi hän lupaa lisää palveluja. Etenkin aasialaisia varten lentoasemalle houkutellaan maailmanluokan brändien ja luksustuotteiden kauppiaita.

Kakkosterminaalin toinen lisäsiipi on tulossa etelän suuntaan. Finavia jatkaa laajennuksen suunnittelua, mutta rakentamispäätöstä ei Haapasaaren mukaan ole vielä lyöty lukkoon.

"Muutosta tehdään vaiheittain siksi, että meidän on mahdollista reagoida vaihtuvaan markkinatilanteeseen", Haapasaari kuvaa.

Terminaaliin tulee jännittävä sisustus houkuttelemaan matkustajia jäämään päiväksi pariksi Helsinkiin ja muualle Suomeen.

"Suunnitteilla on arktinen baari, josta pääsee ulos terassille katsomaan koneita ja ottamaan tuntumaa kylmään ilmastoon."

Mika Ranta HS
Lentoaseman pysäköintitaloa P5 laajennetaan kahdella lisäkerroksella ja lisälaajennuksella. Uusia parkkipaikkoja tulee 3 000.
Lentoaseman pysäköintitaloa P5 laajennetaan kahdella lisäkerroksella ja lisälaajennuksella. Uusia parkkipaikkoja tulee 3 000.

Finavialla on kiikarissa myös ykkösterminaalin laajennus. Rakennuksen pidentämiseen ja muutamien matkustajasiltojen lisäämiseen on varauduttu, mutta Haapasaaren mukaan päätöksiä ei ole vielä tehty.

Vielä suurempi myllerrys on vireillä lähivuosiksi, kun kakkosterminaalin eteläpuolelle on tulossa valtava lähtöselvitysaula. Uuden rakennuksen tieltä puretaan osa nykyisestä parkkihallista.

Suuret laajennukset pohjautuvat arvioihin suuresta matkustajamäärien noususta. Viime vuoden liki 16 miljoonan matkustajan joukon uskotaan kasvavan 20 miljoonaan vuoteen 2020 mennessä.

Kun mennään pidemmälle tulevaisuuteen aina vuoteen 2030, kentän kautta lentäviä matkustajia olisi jo 24–25 miljoonaa.

Marja Salmela HS
Aviapolis

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat