Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukaan ei puuttunut tytön mustelmiin

Kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön murhaan liittyvässä oikeudenkäynnissä arvioidaan viranomaisten toimintaa

Kaupunki
 

Useat viranomaiset ummistivat silmänsä äitienpäivänä 2012 murhatun kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön hädältä.

Tämä syyttäjän käsitys tuli ilmi tiistaina alkaneessa oikeudenkäynnissä, jossa yhtätoista sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

"Jos olisi puututtu ajoissa ja oikealla tavalla, lopputulos olisi ollut erilainen", Helsingin kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi sanoo.

Syytetyistä kahdeksan oli tapahtuma-aikaan Helsingin kaupungin palveluksessa ja kolme työskenteli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Kaikki heistä kiistävät syytteet.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään vuosi vankeutta. Syyttäjä esittää rangaistusvaatimuksensa, kun jutun pääkäsittely alkaa 23. helmikuuta.

Pikkutytön voinnista kantoivat huolta hänen opettajansa, rehtorinsa, naapurinsa ja äitinsä. Lapsesta tehtiin lukuisia lastensuojeluilmoituksia. Useat sosiaalityöntekijät, terveydenhoitajat ja lääkärit hoitivat asiaa, mutta pahoinpitelyt jäivät tunnistamatta, eikä niistä ilmoitettu poliisille.

Sosiaalityöntekijät eivät syyttäjän mukaan selvittäneet riittävästi tytön kotiolosuhteita tai epäselvyyksiä isän ja äitipuolen taustoissa ja puheissa.

Isä ja äitipuoli tuomittiin 2013 elinkautiseen vankeuteen tytön murhasta. He olivat sitoneet tytön sänkyynsä tukehduttavaan lakana- ja pressukääröön. Heidät tuomittiin myös pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta.

"On tosi surullista, että hänen hätäänsä, niitä olosuhteita, joissa hän eli ja hänen kaltoinkohteluaan, ei huomattu missään vaiheessa", Tamminiemi sanoo.

Syyttäjän mukaan sosiaalityöntekijät eivät puuttuneet tytön tilanteeseen oikealla tavalla ja ryhtyneet kiireellisiin sijoitustoimiin.

Silmiinpistävää syytteissä on myös se, että tilanteiden selvittelyssä ei kuultu läheskään aina itse tyttöä. Viranomaiset uskoivat hänen isänsä selittelyihin.

Syyttäjän mukaan he eivät myöskään ottaneet tosissaan sitä seikkaa, että tyttö ei oirehtinut ollessaan sijoitettuna perhetukikeskukseen. Oireet palasivat, kun hänet kotiAutettiin isänsä ja äitipuolensa luo.

Kahdeksanvuotiaan kuolemaan liittyvät virkarikossyytteet julki: ”Lapsen kaltoinkohtelua ei huomattu”
Kahdeksanvuotiaan kuolemaan liittyvät virkarikossyytteet julki: ”Lapsen kaltoinkohtelua ei huomattu”
Kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön kuolemaan liittyvä virkarikosoikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina. Kyseessä on poikkeuksellinen oikeudenkäynti, sillä virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetään yhtätoista sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Heidän joukossaan on sosiaalityöntekijöitä, lääkäreitä, terveydenhoitajia ja psykiatreja. Lapsen isä ja tämän naisystävä on tuomittu tytön murhasta, mutta Helsingin kihlakunnansyyttäjän Tuire Tamminiemen mukaan lasta tavanneiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten toiminta vaikutti tytön kohtaloon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat