Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS esittelee yhdentoista ihmisen syytteet

11:tä viranomaista syytetään murhatun kahdeksanvuotiaan tapauksessa – HS esittelee syytteet

Kaupunki
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Asianajaja Markku Fredman (oik.) tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa, jossa virkarikossyytteiden selvittely murhatun helsinkiläistytön tapauksessa alkoi valmisteluistunnolla.
Asianajaja Markku Fredman (oik.) tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa, jossa virkarikossyytteiden selvittely murhatun helsinkiläistytön tapauksessa alkoi valmisteluistunnolla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

1. Sosiaalityöntekijä
Kahdeksanvuotias tyttö oli sijoitettuna kodin ulkopuolelle kesällä 2010. Samaan aikaan viranomaisille valkeni, etteivät tytön isän kertomukset esimerkiksi muutosta uuteen asuntoon ja äitipuolen nelosraskaus pidä paikkaansa. Äitipuolen henkilöllisyys oli epäselvä.

Syyttäjän mukaan tytön asioista vastaavan sosiaalityöntekijän olisi pitänyt selvittää kunnolla lapsen kotiolosuhteita ja häntä hoitavien ihmisten taustat. Hän päätti olla esittämättä kiireellisen sijoituksen jatkamista.

Sosiaalityöntekijä ei kuullut lasta ja hänen mielipidettään. Lapsi jäi asumaan isänsä ja äitipuolensa luo.

2. Sosiaalityöntekijä
Lastensuojeluilmoitusten mukaan tytöstä löytyi syksyllä 2011 mustelmia ja tukistamisjälkiä. Häntä juoksutettiin pitkiä aikoja kotipihalla ja kävelytettiin rangaistuksena kolmen kilometrin koulumatkaa. Syyttäjän mukaan tytön asioista vastaava sosiaalityöntekijä ei selvittänyt kunnolla, mistä on kysymys.

Hän ei kuullut aina lasta vaan hyväksyi isän selitykset. Hän ei ilmoittanut pahoinpitelyepäilyistä poliisille eikä ryhtynyt kiireellisiin lastensuojelutoimenpiteisiin.

Kun tyttö oli sijoitettuna perhetukikeskukseen 2011–2012, hänellä ei esiintynyt isän kuvaamia syömisongelmia ja raivokohtauksia. Sosiaalityöntekijä ei ottanut riittävästi huomioon tätä – eikä lapsen halua jäädä perhetukikeskukseen joksikin aikaa.

Kun lapsi alkoi kotiutuksen jälkeen keväällä 2012 taas oirehtia, työntekijä ei reagoinut koulun tekemään lastensuojeluilmoitukseen. Toisenkaan ilmoituksen jälkeen hän ei kuullut lasta vaan hyväksyi isän selitykset mustelmista. Tämän jälkeen lapsi kuoli.

3. Johtava sosiaalityöntekijä
Sosiaalityöntekijöiden esimies ei kiinnittänyt tytön asioista vastaavan sosiaalityöntekijän huomiota siihen, että tytön kotiolosuhteet on selvitettävä ja niissä ilmenneet epäselvyydet arvioitava kunnolla. Hän syyllistyi syyttäjän mukaan osaltaan siihen, ettei pahoinpitelyistä ilmoitettu poliisille.

Hän ei myöskään ryhtynyt toimenpiteisiin, kun koulu ilmoitti lapsen oirehtimisesta perhetukikeskuksesta kotiutumisen jälkeen.

4. Sosiaalityöntekijä
Lastensuojeluilmoituksen vastaanottanut päivystävä sosiaalityöntekijä ei ryhtynyt välittömiin toimiin, vaikka tytön koulun rehtori soitti ja kertoi lapsen mustelmista ja huonovointisuudesta perhetukikeskuksesta kotiutumisen jälkeen. Tytön asioista vastannut sosiaalityöntekijä ja tämän esimies olivat tähän aikaan lomalla.

Sosiaalipäivystyksen työntekijä ei ilmoittanut pahoinpitelyepäilystä poliisille.

5. Koulun terveydenhoitaja
Tyttö tuli koulutulokkaiden terveystarkastukseen elokuussa 2011. Poskessa oli mustelma, mutta lapsi itse ei osannut kertoa, mistä se oli tullut.

Mukana ollut lapsen isä kertoi jäljen tulleen jalkapallosta.

Pari viikkoa myöhemmin koko vasen poski oli mustelman peitossa ja poskessa ja nenässä oli naarmuja. Lapsi ja isä eivät osanneet kertoa, mistä jäljet olivat tulleet.

Syyttäjän mukaan terveydenhoitajan olisi pitänyt tunnistaa pahoinpitelyepäily ja lähettää tyttö sen takia lastensairaalaan.

Hänen olisi myös pitänyt tehdä lastensuojeluilmoitus.

Helsingin Sanomat on seurannut tiiviisti kahdeksanvuotiaan tytön tapausta.
Helsingin Sanomat on seurannut tiiviisti kahdeksanvuotiaan tytön tapausta.

6. Koululääkäri
Lääkäri havaitsi syyskuussa 2011 tytön hiusten ohentuneen, mutta selitystä lapsi ei osannut kertoa. Lokakuussa 2011 lääkäri havaitsi tytöllä poskessa mustelman ja raapimisjälkiä. Hiljainen ja alakuloisen oloinen tyttö ei osannut kertoa, mistä vammat olivat syntyneet. Isän naisystävä kertoi lapsen kaatuneen lelulaatikkoon.

Huhtikuussa 2012 lapsella oli jälleen mustelma poskessa sekä mustelmia rinnassa ja lapaluussa. Lapsi epäili pallon osuneen poskeen ja muiden mustelmien syntyneen ehkä sählypelissä.

Lääkäri ei tehnyt lastensuojeluilmoitusta.

Syyttäjän mukaan hänen olisi myös pitänyt tunnistaa pahoinpitelyepäily ja lähettää tyttö lastensairaalaan tutkimuksiin.

7. Terveysaseman terveydenhoitaja
Lokakuun lopussa 2011 tytön poskessa oli mustelma, poskessa ja kaulalla raapimisjälkiä. Lapsi ei kertonut, mistä vammat olivat peräisin.

Isä kertoi lapsen vahingoittaneen itseään ja saavan raivokohtauksia.

Syyttäjän mukaan terveydenhoitajan olisi pitänyt tehdä lastensuojeluilmoitus.

8. Terveyskeskuslääkäri
Lapsen poskessa oli mustelma ja poskissa sekä kaulalla raapimisjälkiä.

Syyttäjän mukaan lääkärin olisi pitänyt tunnistaa lapsen kaltoinkohtelu tai pahoinpitelyepäily ja lähettää tyttö sairaalan päivystysosastolle pahoinpitelytutkimuksiin – eikä kotiin odottamaan aikaa lasten ja nuorten sairaalaan. Lääkäri ei myöskään tehnyt tytöstä lastensuojeluilmoitusta.

9. Husin erikoistuva lastenlääkäri
Marraskuussa 2011 tytön poskessa mustelma, kaulalla ja poskessa raapimisjälkiä. Isä kertoi tytön vahingoittaneen itseään.

Lääkäri pyysi lastenpsykiatrin konsultaation.

Syyttäjän mukaan lääkärin olisi pitänyt tunnistaa lapsen kaltoinkohtelun eri muodot ja tehdä lastensuojeluilmoitus.

10. Husin erikoistuva lastenpsykiatri
Psykiatri teki tytölle lastenpsykiatrisen arvion. Lapsi oli kertonut esimerkiksi yöllisistä peloistaan ja vaikeista asioista, joita ei saa pois mielestä. Lapsi oli kieltänyt vahingoittaneensa itseään.

Psykiatrin mukaan lapsen psyykkisen voinnin takia osastohoidon tarvetta ei ollut. Lapsi ohjattiin tarkempiin tutkimuksiin lastenpsykiatrian aluepoliklinikalle.

Syyttäjän mukaan psykiatrin olisi pitänyt tunnistaa lapsen kaltoinkohtelun eri muodot. Lapsella oli fyysisiä löydöksiä, joiden takia pahoinpitelyepäilyn kriteerit täyttyivät, joten hänet olisi pitänyt ottaa sairaalahoitoon.

Syyttäjän mukaan myös lastensuojeluilmoitus olisi pitänyt tehdä.

11. Hyksin lastenpsykiatrian osastolääkäri
Tyttö tuli Hyksin lastenpsykiatriseen hoitoon marraskuussa 2011. Hänelle ei tehty yksilöpsykiatrista tai psykologista tutkimusta. Syyttäjän mukaan lapsen aiempaa kehityshistoriaa tai hoito- ja oireiluhistoriaa ei asiakirjatietojen perusteella käyty läpi.

Lääkäri ei tunnistanut lapsen kaltoinkohtelun muotoja tai noudattanut Husin menettelytapaohjeita pahoinpitelyepäilyyn puuttumisesta.

Lapsen vakavat oireet hävisivät, kun hänet sijoitettiin Meripihan vastaanottokeskukseen marraskuussa 2011. Oireet palasivat, kun sijoitus päättyi maaliskuussa 2012. Lääkärin olisi pitänyt huolehtia, että lapsi otetaan sairaalaan. Hän ei myöskään tehnyt lastensuojeluilmoitusta.

 

Tiedot ovat peräisin syyttäjän haastehakemuksesta.

Korjaus 11.2. klo 16.45: Kohdassa 4 esitellyllä syytetyllä oli väärä titteli. Hän ei ole sosiaalipäivystyksen työntekijän vaan lastensuojelun päivystävä sosiaalityöntekijä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat