Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meritunneli saattaa toteutua

Helsinki–Tallinna-tunneli maksaisi tuoreen selvityksen mukaan 9–13 miljardia euroa

Kaupunki
 

Helsingin ympäristö- ja kiinteistötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) haluaa, että Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin suunnittelua jatketaan.

Tänään keskiviikkona julkaistun selvityksen mukaan tunnelin rakentaminen maksaisi 9–13 miljardia ja se voisi valmistua 2030-luvulla. Junat voisivat kulkea meren alla jopa 250 kilometrin tuntivauhtia.

"Suomi tarvitsee paremman saavutettavuuden Keski-Euroopasta", Sauri perustelee. Hän huomauttaa, että tähän asti hyvä saavutettavuus on perustunut ainoastaan Helsinki-Vantaan lentoyhteyksiin.

Tunnelin suunnittelu voisi edetä, mikäli toteuttamiseen löytyy Suomenlahden molemmin puolin tahtoa ja jatkoselvitykseen rahoitus. Keskiviikkona julkistettu esiselvitys tunneliyhteydestä osoittaa, että tunneliyhteys voisi olla teknisesti toteutettavissa. Toteutuessaan noin 85 kilometrin mittainen tunneli olisi maailman pisin meritunneli.

Esiselvityksen mukaan tunnelin suu Suomen puolella voisi olla Pasilassa ja Viron puolella Ülemistessa. Suomenlahden alittamiseen kuluisi aikaa enintään puoli tuntia. Esiselvityksen tehneen Sweco-konsulttiyhtiön projektipäällikön Juho Siipon mukaan matkustajajunat voisivat ajaa tunnelissa jopa 250 kilometrin tuntivauhtia. Mikä olisi lopullinen matka-aika kaupunkien välillä, selviää vasta seuraavassa suunnitteluvaiheessa, Siipo sanoo.

Matkustajajunien lisäksi tunnelissa kulkisi rekkoja kuljettavia junia sekä tavarajunia.

Suomen puolella matkustajaterminaalit voisivat olla Helsingin keskustassa, Pasilassa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Tampereella. Rahtiterminaalit olisivat Riihimäellä ja Tampereella.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) väläyttää mahdollisuutta, että myös Tampere osallistuisi tunnelisuunnitelmien seuraavan vaiheen tekoon.

"Näemme liikenneyhteyksien kehittämisen keskeisenä elinkeino- ja elinvoimapolitiikan keinona. Nyt on paikka arvioida mukaanlähtöä, jos meille sellainen mahdollisuus tarjotaan."

Ikonen muistuttaa, että Tampereella ei asiasta ole vielä käyty keskusteluja eikä asia ole aiemmin ollut esillä.

"Joka tapauksessa tunneli palvelisi koko Etelä-Suomea."

Kustannusarvio koko tunnelille ja siihen liittyville liikennejärjestelyille on noin 9–13 miljardia. Varsinaisen tunnelin osuus olisi noin neljä miljardia.

Kaupunkitalouden asiantuntija Seppo Laakso sanoo, että esitetty arvio on realistinen.

Tunnelin liikennöinnistä saatavat maksut kattaisivat selvityksen mukaan tunnelin toiminta- ja ylläpitokustannukset ja osan investointikustannuksista.

Julkista tukea arvioitaisiin tarvittavan noin puoleen rakentamiskustannuksista.

Tunnelin rakentaminen lisäisi rakennusalan liikevaihtoa noin miljardilla. Suomen bruttokansantuote kasvaisi tunnelin myötä noin prosentilla, Viron hieman vähemmän.

"Lyhyt matka-aika antaisi uusia mahdollisuuksia bisneselämälle ja työvoiman liikkumiseen", toteaa Tallinnan kaupunginjohtaja Taavi Aas.

Apulaiskaupunginjohtaja Sauri sanoo myös, että tunneli vähentäisi rekka- ja laivaliikenteen päästöjä molemmissa kaupungeissa.

"Päästöjen vuoksi emme voi sanoa olevamme aidosti vihreitä pääkaupunkeja."

Mikäli rakentamiseen ryhdyttäisiin, voisi tunneli olla käytössä 2030-luvulla.

Tunnelin valmistuttua sitä voisi käyttää alkuvuosina noin viisi miljoonaa matkustajaa vuosittain. Nykyään Suomenlahden ylittää laivoilla noin 7,6 miljoonaa ihmistä vuodessa. Kymmenen toimintavuoden jälkeen tunnelin matkustajamäärä olisi noin 15 miljoonaa vuodessa ja vuosisadan lopussa jopa 20-30 miljoonaa vuosittain.

Esiselvitys on tehty Talsinkifix-esiprojektissa, jossa ovat mukana Helsingin ja Tallinnan kaupungit, Harjun maakunta Virosta ja Femer Belt Development -yhtiö. Seuraavaksi tunnelisuunnitelmista pitäisi tehdä varsinaiset kannattavuuslaskelmat. Päätös tunnelin varsinaisen suunnittelun aloittamisesta voidaan tehdä aikaisintaan vuonna 2017.

OIKAISU:
Pekka Sauri on Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja, ei ympäristö- ja kiinteistötoimen, kuten  jutussa kirjoitettiin.


 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat