Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkon jäsenkato näkyy Kallion ja Paavalin seurakunnissa

Enää alle puolet alueiden asukkaista kuuluu kirkkoon

Kaupunki
 
Teppo Moisio HS
Kallion kirkko
Kallion kirkko Kuva: Teppo Moisio HS

Helsingin seurakuntayhtymän mukaan viime vuosi oli tilastohistorian toiseksi synkin vuosi mitä tulee kirkosta eroamisiin. Helsingissä on esimerkiksi jo kaksi seurakuntaa, Kallion ja Paavalin seurakunnat, joiden jäsenmäärä on alle puolet alueen väestömäärästä.

Kalliossa asuu tilastotietojen mukaan 39 707 ihmistä, joista vain 49,9 prosenttia kuuluu kirkkoon. Paavalin seurakunnan alueen 28 981 jäsenestä 49,3 prosenttia kuuluu kirkkoon.

"Meidän seurakunnassamme syy on yleisen yhteiskunnallisen kehityksen lisäksi se, että Paavalin alue on erittäin voimakkaasti kasvavaa aluetta. Täällä rakennetaan Kalasatamaa ja Arabian aluetta, ja yhä suurempi osa muuttajista ei kuulu kirkkoon", toteaa Paavalin seurakunnan kirkkoherra Jorma Parviainen.

Parviaisen mukaan seurakunnassa koettiin voimakas eroamispiikki syksyllä, kun eduskunnassa käsiteltiin tasa-arvoista avioliittolakia.

Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma vaatii tiedotteessaan valtionkirkon aseman purkamista jäsenkatoon perustuen.

"Jos alle puolet kuuluu yhteisöön, niin voiko tätä kutsua edes kansankirkoksi", kysyy Karisma.

Jorma Parviainen pitää näkökulmaa turhana vastakkainasetteluna ja sanoo, että kirkko ja valtio toimivat jo nyt melko itsenäisesti.

"Periaatteessa näkökulma on ihan oikea, mutta se on vain yksi näkökulma", Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan kaikkia uskontokuntia ja uskonnottomia pitäisi kohdella tasa-arvoisesti.

Paavalin seurakunnan jäsenkatoa yritetään hidastaa pohtimalla toimintatapoja.

"Tätä mietitään tietysti koko kirkossa, mutta meillä on suunniteltu erilaista toimintaa uusille alueille. Esimerkiksi Arabiassa tehtiin kerrostalon alakertaan tila, jossa on kaikille avointa toimintaa aamusta iltaan", kertoo Parviainen.

Kaikkialla Helsingissä jäsenkato ei näy niin rajusti kuin Paavalin seurakunnassa. Valtaosassa seurakuntia kirkkoon kuuluu yli puolet väestöstä. Eniten heitä asuu Pakilan seurakunnan alueella. Siellä väestöstä 72,8 prosenttia on seurakunnan jäseniä. Helsingin seurakuntien jäsenmäärä väheni vuonna 2014 yhteensä 4 473 ihmisellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat