Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohtalokas viikonloppu

Syytetyt sosiaalityöntekijät lykkäsivät sijoituksen suunnittelua viikonlopun yli. Maanantaina tyttö oli jo kuollut.

Kaupunki
 
Kuulustelupöytäkirja kertoo, miten murhattua 8-vuotiasta koskeneeseen lastensuojeluilmoitukseen suhtauduttiin pari päivää ennen tytön kuolemaa.
Kuulustelupöytäkirja kertoo, miten murhattua 8-vuotiasta koskeneeseen lastensuojeluilmoitukseen suhtauduttiin pari päivää ennen tytön kuolemaa.

Sosiaalityöntekijät pohtivat 8-vuotiaan kiireellistä sijoitusta kotinsa ulkopuolelle ja poliisille tehtävää tutkintapyyntöä toukokuisena perjantaina 2012.

Koulukuraattorilta oli juuri tullut huolestuttava viesti suuresta mustelmasta 8-vuotiaan vatsassa, revityistä koulukirjoista ja jatkuvasta myöhästelystä.

Tästä on kyse

 Isä ja tämän naisystävä murhasivat 8-vuotiaan helsinkiläistytön toukokuussa 2012.

 Tyttö oli lastensuojelun asiakkaana vauvasta asti. Hänestä tehtiin lukuisia lastensuojeluilmoituksia.

 11 tytön asioita hoitanutta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista sai syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jutun pääkäsittely alkaa 23. 2.

Tytön asioista vastaava sosiaalityöntekijä selvitti valmiiksi, onko Meripihan vastaanottokeskuksessa tilaa. Asiaa kuitenkin lykättiin seuraavalle viikolle, koska tapaamiseen samana päivänä tullut isä kertoi vievänsä tytön viikonloppuna mummilaan ja sopineensa vahvasti oireilevalle tyttärelleen tapaamisen perheneuvolan lastenlääkärille seuraavaksi tiistaiksi.

Samaan aikaan tytön luokanopettaja, rehtori ja koulukuraattori miettivät samaa kuin lastensuojelutyöntekijät: toimeen tartutaan heti maanantaina.

Silloin oli liian myöhäistä: isä ja tämän naisystävä olivat tuolloin jo murhanneet tytön.

Tämä selviää kuulustelupöytäkirjoista, jotka ovat osa kahdeksanvuotiaan kuolemaan liittyvän virkarikosoikeudenkäynnin esitutkintamateriaalia.

Noin 2 000-sivuinen materiaali sisältää esimerkiksi syytteessä olevien 11 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kuulustelupöytäkirjoja sekä tytön lääkärikertomuksia. Jutun pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 23. helmikuuta.

Monen yllätykseksi käräjäoikeus ei julistanut materiaalia salaiseksi, vaan sen katsottiin liittyvän olennaisesti syytettyjen toiminnan arvioimiseen.

Esitutkintamateriaali paljastaa esimerkiksi sen, että tytön vastuusosiaalityöntekijä valmisteli kiireellistä sijoitusta jo helmikuussa 2012, lapsen ollessa isän suostumuksella arviointijaksolla Meripihan vastaanottokeskuksessa. Valmistelemassaan ehdotuksessa hän toteaa lapsen oireiden loppuneen heti Meripihan jakson alettua.

"Tyttö ei voi palata kotiin olosuhteisiin, jossa häntä isän ohella tosiasiallisesti hoitavan aikuisen henkilöllisyyttä ei tunneta, perhetilanne on isän ja –– kertoman mukaan lähiaikoina muuttumassa, ja asumistilanne on liian ahdas", vastuusosiaalityöntekijä kirjoitti ehdotuksessaan.

Vastuusosiaalityöntekijän mukaan tyttö kotiutettiin maaliskuun lopussa, koska sijoituksen perusteena olleet vakavat oireet olivat kadonneet. Hänelle myös järjestettiin perheneuvolatapaamisia.

Syytettyjen kuulustelupöytäkirjoista selviää myös, että toiseksi viimeinen pahoinpitelyepäilyn sisältänyt lastensuojeluilmoitus lojui pari viikkoa sosiaalityöntekijöiden lokeroissa, koska nämä olivat lomalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat