Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politikoivatko virkamiehet Lauttasaaren vesitornin tapauksessa?

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Lauttasaari-seura toimitti eilen torstaina ympäristöministeriöön vastineen ja laskelmat, joiden mukaan Lauttasaaren vesitornin kunnostaminen maksaisi miljoona euroa. Se on noin kolmasosa 3,7–4 miljoonasta eurosta, jonka Helsingin tilakeskus on laskenut kunnostuksen hinnaksi.

Kaupunki on laskenut vesitornin purkamisen maksavan jotakin 600 000 eurosta 1 000 000 euroon eli suunnilleen saman verran kuin summa, jolla Lauttasaari-seura kunnostaisi tornin.

Tai ei asukasyhdistys vaan sille laskelmat tehnyt oululainen rakennusfirma Karjaluoto. Kun arvonlisävero lasketaan päälle, kokonaiskustannukset olisivat noin 1,2 miljoonaa euroa.

Saman laskelman yhdistys toimitti Helsingin uudelle kaupunkisuunnittelusta ja kiinteistötoimesta vastaavalle apulaiskaupunginjohtajalle Anni Sinnemäelle (vihr).

Karjaluodon työt alkaisivat tietenkin siitä, mihin Kuusakoski lopetti. Karjaluodon suunnitelmaan kuuluvat huonokuntoisen ja irtoavan betonin piikkaaminen, halkeamien injektoiminen eli lujittaminen, rakenteiden suihkupuhdistaminen, laastipaikkaukset, ulkopintojen pinnoittaminen joustosementillä sekä ruostuneiden teräsosien puhdistaminen ja suojaaminen korroosiolta.

Kustannukset jakautuisivat seuraavasti: telineet 500 000 euroa, injektoinnit 50 000 euroa, piikkaus 100 000 euroa, suihkupuhdistukset 75 000 euroa, pinnoitukset 200 000 euroa ja työmaan muut kustannukset 75 000 euroa, yhteensä siis miljoona euroa.

Mitäs sanotte, ovatko summat kohdallaan?

Kukaan muu kuin alan asiantuntija ei voi arvioida summien paikkansapitävyyttä, ei vaikka olisi poliitikko. Ja juuri poliitikoiden tehtävä on niistä päättäminen.

Purkamisen vastustajat väittävät Helsingin virkamiesten laskeneen kunnostuksen kustannukset reilusti yläkanttiin.

Väitetään, että näin he ohjaavat poliitikkoja haluamiinsa päätöksiin.

Toisin sanoen he harhauttavat poliitikkoja ja politikoivat itse, mikä ei ole virkamiehen tehtävä. Päinvastoin, virkamiehen tehtävä on tuottaa luotettavat ja oikeat luvut päätösten pohjaksi.

Väite kustannuksia liioittelevista tai väheksyvistä eli manipuloivista virkamiehistä esitetään suurin piirtein aina, kun jokin kansalaisaktiiviryhmä ja kaupunki kohtaavat purku- tai kunnostustyömaan äärellä.

Totuus saataisiin vain toteuttamalla kumpikin vaihtoehto ja katsomalla, paljonko niiden kustannuksiksi lopulta tulee.

En muista koskaan niin tapahtuneen.

Kimmo Oksanen
kimmo.oksanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat