Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhojenpäivä maksaa satasia, eikä kaikkia edes kiinnosta

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Tanssiminen ei kuulu Miikka Hämäläisen (vas.) Outi Salosen ja Essi Aarnion vanhojenpäivään. Kuva Ressun lukion juhlasalista.
Tanssiminen ei kuulu Miikka Hämäläisen (vas.) Outi Salosen ja Essi Aarnion vanhojenpäivään. Kuva Ressun lukion juhlasalista. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Vanhojenpäivä on monille lukiolaisille yksi tärkeimmistä päivistä. Päivä prinsessana tai herrasmiehenä, päivä aikuisena. Kaikkia perinne ei kiinnosta.

Helsinkiläistä Ressun lukiota käyvät Outi Salonen ja Essi Aarnio sekä Espoonlahden lukiota käyvä Miikka Hämäläinen kuuluvat niihin lukion kakkosluokkalaisiin, jotka eivät tänään tanssi.

"Se tuntuu olevan kaikille niin iso juttu, mutta minulle se ei meinaa mitään. Ajattelin, että olisin vain painolastina, jos osallistuisin", Hämäläinen perustelee poisjäämistään.

Kiinnostuksen puutteen lisäksi syitä on monia. Jotkut eivät halua tanssia yleisön edessä. Toiset vastustavat turhana pitämäänsä perinnettä.

Monilla vaakakupissa painaa myös raha. Vanhojentanssit kun tulevat kalliiksi pukuineen, kampaajineen, illallisineen ja jopa vuokra-autoineen.

Raha on yksi syy myös Salosella, mutta monta muutakin syytä häneltä löytyy.

"Tanssimattomuuteni syy on monen pikkutekijän summa. Olen yksinhuoltajaäidin lapsi, ja puku, kampaaja ja muu maksaisivat helposti jopa 600–700 euroa. Kurssisuunnitelmani oli myös niin täynnä, ettei tanssikurssi mahtunut mukaan. Olisi sille varmasti voinut raivata tilaa, mutta en ole muutenkaan niitä ihmisiä, jotka tanssivat", Salonen kertoo.

Fakta

Asun vuokraaminen tulee halvemmaksi

 Tytöillä juhlamekot maksavat usein vähintään 200 euroa.

 Poikien frakkipakettien hinnat lähtevät 400 eurosta.

 Juhlamekon saa vuokrattua halvimmillaan noin 100 eurolla. Poikien frakkipaketit asusteineen maksavat niin ikään 100 eurosta ylöspäin.

 Hyvällä onnella tytöt voivat saada juhlakampauksen halvimmillaan noin 60 eurolla. Pojilla parturi maksaa noin 25 euroa.

 Vaikka puku olisi vuokrattu, tanssittaessa on hyvä olla omat kengät. Niihin menee niin pojilla kuin tytöilläkin helposti vähintään 80 euroa.

 Asusteet, meikit tai meikkaus, juhlaillallinen, taksi tai jopa autovuokra kuljettajineen maksavat helposti toista sataa euroa.

Tanssimattomuus ja kiinnostuksen puute painoivat myös Essi Aarnion vaakakupissa.

"En yhtään tykkää tanssia, ja muutenkaan vanhojentanssit eivät konseptina kiinnosta. Haluan kuitenkin olla mukana, joten ilmoittauduin vapaaehtoiseksi, ja olen nyt tansseissa juontajana", hän kertoo.

Juhlamekkokin Aarniolla on juontotehtäviä varten katsottuna. Se on isomummon vanha ja noin 70-vuotias.

"Jos olisin tanssinut, niin olisin varmaan laittanut sen myös silloin."

Vielä 20 vuotta sitten ainakin osassa kouluista oli tavallista, että jopa opettajat painostivat oppilaita tansseihin mukaan.

Nykyään sellaista ei ainakaan Ressun ja Espoonlahden lukioissa tapahdu, vaikka Ressussa poikia on kuulemma vähän painostettu. Heitä on vain yksi noin kuutta tyttöä kohti.

Tansseista pois jääminen vaikuttaa myös sosiaaliseen elämään.

"Tansseihin valmistautuminen alkoi monilla jo syksyllä ja vie paljon aikaa. Kun jatkuvasti puhutaan mekoista ja muista tansseihin liittyvistä asioista, niin kyllä siinä tuntee itsensä helposti vähän ulkopuoliseksi", Salonen sanoo.

Hämäläinen näkee tanssimattomuudessa myös hyviä puolia.

"Tanssikurssista syntyy helposti hyppytunti. Minulla on pari kaveria, jotka eivät myöskään tanssi, ja silloin käydään usein syömässä jossain tai vaikka kahvilla."

Ressun lukion toisella vuosikurssilla on noin 180 oppilasta. Heistä arviolta 20 jättää tanssit tänään tanssimatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat