Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lihava riita on syntymässä Helsingin lähimetsien kaavoituksesta

Järjestöt haluavat viheralueet Helsingin yleiskaavaan

Kaupunki
 

Neljä luontojärjestöä vaatii, että Helsinki tarkentaa uuden yleiskaavansa suunnittelussa luontoarvojen tarkastelua.

Ne ovat huolissaan siitä, että kaavaluonnos ei piirrä oikeaa kuvaa siitä, millaiset luontoalueet ovat lähtökohtana Helsingin tiiviimmälle rakentamiselle. Tarkennuksia esittävät Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, lintujärjestö Tringa, Luonto-Liitto sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri.

Tästä on kyse

 Yleiskaavalla luodaan kaupungin maankäytön ja liikenteen suuntaviivat.

 Kaavaluonnos on helmikuun loppuun asti nähtävillä. Lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta valmistellaan ehdotus ensi syksyksi.

Järjestöjen tänään perjantaina julkaistavan kannanoton mukaan kaupungin suunnittelema rakennettujen alueiden lisääminen hävittäisi kaava-alueen metsistä jopa kolmanneksen.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jarmo Nieminen (kok) arvostelee kovin sanoin kaupunkisuunnitteluviraston valmistelutyötä. Hän sanoo, että kaavan suunnittelijat eivät ole ymmärtäneet sitä, että Helsingin metsiä on hoidettu pitkän aikaa virkistyskäytön näkökulmasta, ei metsätaloudellisesta.

"Nykyhelsinkiläisille lähimetsät ovat tärkeitä", hän painottaa. "Mutta se ei ole ollut suunnittelun perusteena."

Jotta lähiluonto tulisi turvatuksi myös kasvupaineiden alla, esittelevät järjestöt tänään oman ehdotuksensa siitä, missä ja millaisina luonto- ja viheralueita tulisi olla tulevaisuuden Helsingissä.

Järjestöjen huoli koskee kaupunkilaisten virkistäytymistä sekä ennen kaikkea lajiston säilymistä. Metsäpinta-alan väheneminen vaarantaisi metsälajien säilymistä, he sanovat.

Niemisen mukaan luontoarvojen heitteillejättö paistaa selvästi kaavaluonnoksen kaavamerkinnöistä. Luontoalueiden turvaamisesta ei hänen mukaansa puhuta mitään. Kaavamerkinnät ovat kaavakartan merkintöjen selityksiä, joita sitoo laki, kun kaava on vahvistettu.

Yksi Niemisen suurimmista huolista on se, miten sitovasti kaupunkisuunnitteluvirasto on kaavaillut sisällyttää luontomerkinnät yleiskaavaan.

Kaupunkiluonnon tarkemmat karttamerkinnät ovat kaavan liitekartassa, jolle ei ole suunniteltu sitovaa laillista asemaa. "Teemakartoista tulee sähköistä jätepaperia heti sen jälkeen, kun itse yleiskaava ja sen kaavamääräykset ovat saaneet lainvoiman"

Hän ihmettelee, miksi Helsinki ei seuraa Jyväskylän esimerkkiä. Siellä liitekartat on otettu viralliseksi osaksi kaavakarttaa.

Yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoo, että yleiskaavassa ei haluta määritellä yksityiskohtaisesti luonto- ja viheralueiden "sisäistä statusta", joihin vaikuttavat muualla laadittavat suunnitelmat.

"Esimerkiksi ympäristökeskus valmistelee luonnonsuojeluohjelmaa. Kaava määrää ottamaan suunnitelman huomioon."

"Luontovaikutusten arvioinnissa kiiteltiin, että kaavaratkaisussa osoitetaan aika vähän uutta rakentamista viheralueille."

Aiemmin on arvioitu, että viheralueista rakentamiseen otettaisiin noin seitsemän prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat