Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelän kuntajohtajat aloittavat sote-kokoukset tänään Helsingissä

53 kuntaa alkavat valmistella sote-kuntayhtymän perustamista

Kaupunki
 
Jussi Pajunen
Jussi Pajunen

Eteläisen sosiaali- ja terveysalueen kaupunkien ja kuntien johtajat sekä sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat johtajat kokoontuvat tänään Helsinkiin käynnistämään valmistelun alueen sote-kuntayhtymän perustamiseksi.

Vaikka hallitus ei ole kyennyt päättämään sote-laista, ja paljon kysymyksiä on auki, kunnat valmistautuvat kiireellä mahdolliseen muutokseen.

"Tavoite on löytää yhteistyömalli. Onko se sitten johtoryhmä tai valmistelutyöryhmä", totesi Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen torstaina.

Suomi jakautuu lakiesityksen mukaan viiteen sosiaali- ja terveysalueeseen ja lukumäärältään vielä avoimeen, enimmillään pariinkymmeneen palvelujen tuottamisalueeseen. Pohjoisen sote-alueen kuntajohtajat tapasivat viime viikolla Oulussa, tänään on eteläisen alueen ensimmäinen kuntakokous.

Pajunen muistuttaa, että mukana on 53 kuntaa, ja "on suuri saavutus, jos saamme itsemme samaan tilaan".

"Lain valmistelun tilanne ei ollut silloin [kokouskutsun ajankohtana] tiedossa. Tavallaan nostamme nyt valmiustasoamme", Pajunen sanoi.

Lakiesitys siirtää pois kunnilta päätösvallan niiden keskeisimmissä tehtävissä eli sosiaali- ja terveyspalveluissa. Päätösvalta siirtyy sote-alueille ja vastuu tuotannosta tuottamisalueille. Ne ovat kuntayhtymiä, joissa kunnat ovat jäseninä.

Perjantain kokouksessa sovitaan Helsingin kaupunginkanslian tiedotteen mukaan "kuntayhtymän valmistelun aloittamisesta ja valmistelun rakenteesta, käydään keskustelu kuntayhtymän perussopimuksesta ja toukokuussa 2015 pidettävästä kuntien edustajakokouksen tehtävistä. Lisäksi kokouksessa käydään alustava lähetekeskustelu eteläisen sote-alueen tuottamisvastuussa olevista kuntayhtymistä".

Pajunen muistuttaa, että uudistuksessa saattaa syntyä jopa 100 000 työntekijän organisaatio. Avoimia kysymyksiä on paljon. Pajunen ottaa esiin yhden kiinnostavimmista: "Mitä tapahtuu jäljelle jääville kunnille? Mitkä tehtävät niiden järjestettäviksi jäävät?"

Asia kiinnostanee ja huolestuttaneekin ainakin 15 000:ta Helsingin palkkalistoilla olevaa sosiaali- ja terveysalan työntekijää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat