Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trendiseurakunnan melusta riidellään Kalliossa

Nuorten suosima Suhe-seurakunta häiritsee asukkaita

Kaupunki
 

Nuorten aikuisten suosima helluntaikristillinen Suhe-seurakunta on joutunut omalaatuiseen lainopillis-teologiseen soppaan Helsingissä. Sopan osapuolia ovat seurakunnan lisäksi Helsingin kaupunki sekä kalliolainen taloyhtiö.

Ongelma tiivistyy seurakunnan tiloissa soitettuun popmusiikkiin, joka häiritsee Pengerkadulla sijaitsevan talon asukkaita. Nyt kiistassa ollaan niin pitkällä, että rakennusvalvonta harkitsee hallintopakkoa. Käytännössä hallintopakko voi tarkoittaa mitä tahansa uhkasakosta toiminnan keskeyttämiseen.

Kaupunki myi taloyhtiöön kuuluvan huoneiston seurakunnalle kokoustilana vuonna 2011. Musiikin vuoksi taloyhtiö selvitti, ettei huoneisto olekaan asemakaavassa kokoustila vaan taidekeskus. Käyttötarkoitus oli muutettu taidekeskukseksi vuonna 1980, kun tilaa käytti työväenopisto.

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sekä kaupungin ja seurakunnan välisessä kauppakirjassa se on kokoustila, kertoo Suhen eli Suur-Helsingin seurakunnan pastori Markus Lehtonen. Kokoustila-sana lukee myös kaupasta päättäneen kiinteistölautakunnan pöytäkirjassa.

Elokuussa 2012 rakennusvalvonta kehotti seurakuntaa palauttamaan tilat kaavan mukaiseen käyttöön tai hakemaan käyttötarkoituksen muutosta.

"Melun torjumiseksi teetimme suunnitelman, johon liittyy sekä äänieristysseinä että äänentoistojärjestelmään tuleva desibelirajoitin", Lehtonen kertoo. "Äänentoistojärjestelmän osalta rakennuslupaan tarvittiin lausunto taloyhtiöltä." Sitä Suhe ei ole saanut.

"Jos taloyhtiö hyväksyisi sähköisen järjestelmän ja ongelmat jatkuisivat, siirtyisi vastuu melusta taloyhtiölle. Asukkaat ovat valittaneet melusta todella pitkän aikaa", kertoo isännöitsijä Miika Pyykkönen.

Seurakunnalle on sinänsä sama, onko huoneisto kokoustila vai galleria. Seurakuntakin tekee paljon taidetta.

"Voihan tätä tulkita niin, että me tutkimme taiteen kautta uskonnollisia ilmiöitä: sunnuntaikokous voi olla taideinstallaatio, jossa assimiloidaan ja tutkitaan uskonnollista rituaalia osallistumisen kautta", Lehtonen pyörittelee.

Seuraavaksi performanssin, uskonnon, juridiikan ja rakennustekniikan rajoista keskustellaan, kun rakennusvalvonta tulee tarkastamaan tilan.

Kaisa Hakkarainen HS
Kallio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat