Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikikiistalle Lauttasaaren vesitornista ei näy loppua

Valitukset kiirivät Lauttasaari-seuran ja hallintoelinten väliä. Ennen ministeriön ja KHO:n päätöksiä ei tapahdu mitään.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Purkutuomion aikanaan saanut Lauttasaaren vesitorni seisoo Kotkavuorella keskellä kiistoja, jotka eivät ota loppuakseen.
Purkutuomion aikanaan saanut Lauttasaaren vesitorni seisoo Kotkavuorella keskellä kiistoja, jotka eivät ota loppuakseen. Kuva: Sirpa Räihä HS

Lauttasaaren vesitornin työmaa seisoo. Kuusakosken asbesti- ja haitta-ainepurkumiehet tekivät työnsä ja lähtivät matkoihinsa jo lokakuussa.

"Hyvin vähän oli asbestia", kertoo haitta-aineiden purkupuolen työnjohtaja Marko Elokoski.

Sen sijaan polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä seinistä irtosi jonkin verran. Syöpää aiheuttavia aineksia on muun muassa kreosootissa, jota löytyi tornin rakenteista.

"Ne olisi pitänyt poistaa joka tapauksessa, oli tornin tuleva käyttötarkoitus sitten mikä hyvänsä."

Helsingin rakennuslautakunta päätti 2013, että torni puretaan. Se perusti päätöksensä muun muassa siihen, että tilakeskuksen laskemat korjauskustannukset olisivat kohonneet 3,5–4 miljoonaan euroon. Se olisi liian kallista.

Myydäkin tornia yritettiin, mutta ainoa ostajaehdokas olisi tehnyt Suomen ensimmäisestä merkittävästä kartiovesitornista hissikuilun kerrostaloon. Ei kun nurin, sanoi Helsinki.

Tästä alkoi sitten kertomus, jolla ei toistaiseksi näy loppua. Jos työmaa seisookin, niin paperit lentelevät sitä vauhdikkaammin.

Lauttasaari-seura vaati Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta (ely) suojelemaan tornin. Tätä se ei tehnyt, vaan päätti, että torni voidaan purkaa.

Lauttasaarelainen yksityishenkilö Kimmo Sarje valitti Helsingin hallinto-oikeuteen. Oikeus totesi, ettei sen enempää rakennuslautakunnan kuin ely-keskuksen päätöksissä ole vikaa. Nurin vain!

Lauttasaari-seura valitti ely-keskuksen suojelemattomuuspäätöksestä ympäristöministeriöön. Se vaati ministeriötä palauttamaan asian ely-keskukseen saatteella, että torni on suojeltava.

Lausuntokierros on juuri päättynyt. Aika näyttää, palauttaako ministeriö asian ely-keskukseen vai päätyykö se purkamisen kannalle.

Lauttasaaren purkutuomion saaneeseen vesitorniin on maalattu graffiteja.
Lauttasaaren purkutuomion saaneeseen vesitorniin on maalattu graffiteja.

Purkutöiden alettua viime vuoden syksyllä Kimmo Sarje teki töistä ympäristörikosilmoituksen Helsingin poliisille. Se ei kuitenkaan ottanut asiaa tutkittavakseen.

Kun valitus hallinto-oikeuteenkin veti vesiperän, Sarje valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ennen kuin ympäristöministeriö ja korkein hallinto-oikeus ovat tehneet päätöksensä, asiassa ei tapahdu mitään. Torni seisoo Kotkavuorella ja katselee surumielisen pelokkaana Lauttasaarensalmen ylitse Fabianinkadulle ja Kasarmikadulle Kaartinkaupungissa. Siellä sijaitsevat ministeriö ja korkein hallinto-oikeus.

Oikeuden kirjaamosta kerrotaan, että asian käsittelyyn on varattu aikaa ensi syksyyn.

Kimmo Oksanen
Lauttasaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat