Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auroran muutto sujui odotettua paremmin

Psykiatrinen päivystys on toiminut Malmissa ja Haartmanissa kohta kaksi viikkoa. Valituksia ei ole tullut ainakaan toistaiseksi.

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Malmin sairaalan päivystyksen vastaava ylilääkäri Mia Laiho on tyytyväinen onnistuneeseen muuttoon.
Malmin sairaalan päivystyksen vastaava ylilääkäri Mia Laiho on tyytyväinen onnistuneeseen muuttoon. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Ei yhtään tavallista enempää levottomia potilaita eikä muitakaan häiriöitä. Vain yksittäiset potilaat ovat yrittäneet hakeutua vanhasta muistista hoitoon Auroran sairaalaan.

Psykiatrinen päivystys siirtyi vajaat kaksi viikkoa sitten osaksi Malmin ja Haartmanin somaattisia päivystyksiä kohun saattelemana. Muuttoon liittyi monia huolia: jotkut pohtivat, tuleeko päivystyksistä entistä levottomampia, kun taas toiset kantoivat huolta psyykkisesti oireilevien potilaiden hoitoonpääsystä ja esimerkiksi leimautumisesta.

Ainakaan vielä päivystyksestä tai potilaiden kohtelusta ei ole tehty valituksia Mielenterveyden keskusliittoon, Helsingin mielenterveysyhdistykseen eikä Helsingin psykiatrisesta hoidosta vastaaville.

"Jos siellä olisi ollut ongelmia, se olisi kyllä tullut nopeasti meidän tietoomme. Mutta mitään negatiivista ei ole kuulunut", sanoo Helsingin mielenterveysyhdistyksen Helmin toiminnanjohtaja Satu Tuominen.

Helsingin psykiatria- ja päihdepalveluiden johtaja Leena Turpeinen kertoo, että psykiatrisen päivystyksen potilaat ovat jakautuneet melko tasaisesti Malmin ja Haartmanin päivystykseen. Lisäksi Aurorasta on siirtynyt asiakkaita psykiatristen poliklinikoiden akuuttiajoille.

Turpeinen kertoo seuranneensa tarkkaan psykiatristen potilaiden etenemistä hoitoketjussa. Toimintaan tehtiin pieniä muutoksia jo ensimmäisinä päivinä. Muutto on sujunut hyvin myös päivystyksen henkilökunnan silmin.

"Itse asiassa kyllä tämä jännitti ja epäilytti, koska käytännöt olivat hakusessa. Mutta kaikki on sujunut hyvin", kertoo eräs Malmin päivystyksen hoitaja.

Tyytyväisiä ovat myös Haartmanin ja Malmin päivystyksen ylilääkärit Laura Pikkarainen ja Mia Laiho.

Pikkarainen sanoo, että Haartmaniin Aurorasta siirtyneiden psykiatristen sairaanhoitajien ammattitaito on ollut suurempaa kuin hän osasi kuvitellakaan.

Etulinjassa olevasta psykiatrisesta ammattitaidosta ovat hyötyneet monet muutkin kuin ne potilaat, jotka ovat tulleet hakemaan ensisijaisesti psykiatrista apua.

"Tämä on juuri se pala, jota yhteispäivystys on ollut vailla", Pikkarainen sanoo.

Hän muistuttaa, että päivystykseen tulee paljon levottomia potilaita, joilla on huume- tai muu päihdeongelma.

"Psykiatriset sairaanhoitajat osaavat ottaa nämä potilaat vastaan niin, että ilmapiiri pysyy rauhallisena."

Psykiatriselle sairaanhoitajalle on Pikkaraisen mukaan tarvetta päivystyksen etulinjassa etenkin pääkaupunkiseudulla, koska levottomia potilaita on niin paljon.

"En usko, että aluesairaalassa maaseudulla on niin paljon huume- ja päihdeongelmaa kuin täällä."

Häiriöitä ja sekavia potilaita on ollut päivystyksessä aina, huomauttaa Aulis Levänen. Hän odotteli torstaina Malmin päivystyksessä pääsyä lääkärin vastaanotolle.

"Mutta ainakin nyt täällä on rauhallista, ja tuolikin on mukava. Mikäs tässä odotellessa."

Päivystyksessä odotteli torstaina aamupäivällä parikymmentä ihmistä. Mieleen ei tullut pohtia, mistä syystä kukin on tullut hakemaan apua.

Päivi Punkka HS
Malmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat