Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenojan jupakan uusin käänne: Sisäpiirin suosikki menetti vesibussiajot Espoossa

Suomenojan satamaväen lähipiiriin kuuluvan Vekalinen valtakausi päättyy Espoon saaristossa

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Ensi kesänä Espoon saaristoliikennettä alkaa ajaa Norsöline. Yhtiön toimitusjohtaja Hannu Saario kävi katsomassa vesibussia talviteloilla Helsingin Sompasaaressa.
Ensi kesänä Espoon saaristoliikennettä alkaa ajaa Norsöline. Yhtiön toimitusjohtaja Hannu Saario kävi katsomassa vesibussia talviteloilla Helsingin Sompasaaressa. Kuva: Mika Ranta HS

Espoon saaristoliikenteessä on käynnissä vallanvaihto. Suomenojan satamassa vuosikymmenen ajan toiminut Vekaline-yhtiö on hävinnyt kilpailutuksen saaristoreittien liikennöinnistä.

Helsinkiläisen Norsölinen yllätysvoitto on päättämässä kauden, jona Vekaline on hallinnut Espoon saaristoreittejä.

Fakta

Hyllytetty Kortelainen on syyteharkinnassa

 Ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen on Suomenoja-vyyhdissä syyteharkinnassa yrittäjä Massimiliano Carbonen häirinnästä. Toimia on tutkittu vahingontekona, pahoinpitelynä, virkarikoksina, laittomana uhkauksena ja syrjintänä.

 Kortelainen päätti RH-Penger-yrityksen valinnasta. Yritys laskutti töistä, jotka oli kilpailutettu muille.

 Sisäinen tarkastus havaitsi useita puutteita Kortelaisen päätöksissä hyväksyä laskuja ja ylittää toimintavaltuuksia. Kyse oli myös Vekalinen laskuista.

 Espoon kaupungilla on Kortelaisen toimien vuoksi tuomio laittomasta irtisanomisesta.

 Kortelaisella on Pentalassa käytössään saarimökki, joka on vuokrattu kaupungilta kalastusalueen kautta.

 Nyt Kortelainen on siirretty satamasta toisiin tehtäviin.

Yllätyksestä voi puhua, koska Espoossa ja pääkaupunkiseudun vesiliikennöitsijöiden joukossa on laajasti tiedossa, että Vekalinen toimitusjohtaja Juha Nyberg on läheinen ulkoilupäällikkö Tapani Kortelaisen kanssa.

Kortelainen on vastannut kaupungin merellisessä ulkoilussa saaristokuljetuksista ja hyväksynyt Vekalinen laskuja, kunnes hänet siirrettiin toistaiseksi syrjään tehtävistään (HS 27. 1.).

Siirto liittyy siihen, että Kortelainen on Suomenojalla paljastuneisiin laajoihin epäselvyyksiin liittyvän vyyhdin keskiössä.

Sopimusta Norsölinen kanssa ei ole vielä allekirjoitettu – kaupunki on ensin käynyt läpi alusten sopivuuden ja luvat. Varatoimittajaksi on valittu Vekaline. Nyberg jäi kertomansa mukaan toiseksi 177 euron hintaerolla.

"Kaupunki on todennut, että alukset täyttävät vaatimukset. Hinta ratkaisi, mutta ero oli hyvin pieni", kertoo Norsölinen toimitusjohtaja Hannu Saario.

Norsöline on toiminut taitavasti, kuvaa Espoon merelliset asiat tunteva yrittäjä. HS on haastatellut useita yrittäjiä, jotka eivät markkinoiden pienuuden vuoksi halua puhua nimillään.

"He olivat jo viime kesänä tutkimassa reittejä. Nyberg on ollut hyvin itsevarma, että voittaa kilpailutukset", yrittäjä sanoo.

Yksi syy Nybergin itsevarmuuteen lienee, että hänellä on alukset, jotka pääsevät kulkemaan Espoon hankalissakin paikoissa.

Vekalinen koko taival Espoossa on tosin ollut voittokulkua.

Alun perin niin ei pitänyt käydä. Nyberg hävisi ensimmäisen kilpailutuksen vuonna 2005, ja kaupunki hävisi siitä nostetun kiistan markkinaoikeudessa.

Saaristoliikennettä oli Espoossa hoitanut kolmen vuosikymmenen ajan Helsingin Vesibussit. Nyberg ajoi liikennettä Helsingin Vesibussien alaisuudessa.

Sitten Helsingin vesibussien toimitusjohtaja Leo Eklöf myi kaksi alustaan Nybergille.

"Kuulin, että Kortelainen sanoi Juhalle, että nythän te voitte hakea reittejä nimiinne. Meitä loukattiin siinä", Eklöf kertoo.

Kaupunki yritti tuolloin valita Vekalinen. Peruste oli, ettei Vesibussit nimennyt aluksia, joilla hoitaisi liikenteen.

Kaupunki oli markkinaoikeuden tuomion mukaan toiminut vastoin hankintalakia, ja markkinaoikeus kielsi toteuttamasta sopimusta Vekalinen kanssa.

Vekalinen Nyberg oli jo tuolloin läheinen Espoon Kortelaisen kanssa, ja lopulta reiteille lähti Vekalinen kalusto.

"Espoon sopimus on ollut merkittävä. Olen pyörinyt siellä 17 vuotta", Nyberg sanoo.

Moni yrittäjä kuvaa, että kaksikko soittelee liki päivittäin.

Samaa sanoo valtuutettu Mari Nevalainen (vihr), joka oppaana ja yrittäjänä teki 2000-luvulla yhteistyötä Nybergin kanssa.

"Nyberg puhui usein Kortelaisesta. Hän on myös Espoon kokoomuslaisten tuttu."

Nybergin mukaan Kortelaisella ei ollut tekemistä ensimmäisen sopimuksen kanssa eivätkä he ole ystäviä.

"Olemme yhteistyökumppaneita. Koska alukset eivät olleet Vesibusseilla kunnossa, sopimus siirtyi varatoimijalle eli meille", Nyberg kuvaa.

Kokoomuslaisella Nybergillä on yhteydet useisiin Espoon kokoomusvaikuttajiin, kuten liikuntapalveluiden johtajaan Martti Merraan (kok), kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjään Pia Kaumaan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaan Ari Konttakseen (kok).

Vantaalla asuva Nyberg on toiminut puoluevaltuustossa ja järjestänyt aktiivisesti Uudenmaan kokoomuksen vaalitilaisuuksia.

Nevalainen kertoo oudoksuneensa sitä, että Nybergiä on käytetty Espoossa myös puolueettomana arvioitsijana Suomenojan sataman kahinoissa.

"On kummallista, että kaupunki on pitänyt Nybergin lausuntoja faktana, vaikka hän on Kortelaisen ystävä", Nevalainen sanoo.

Kortelainen ei vastannut HS:n soittopyyntöihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat