Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ainoa minareetillinen moskeija on Järvenpäässä, ja se kuuluu tataareille

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Fazile ja Samil Nasretdin levittävät rukousmattoja moskeijan rukoushuoneen lattialle.
Fazile ja Samil Nasretdin levittävät rukousmattoja moskeijan rukoushuoneen lattialle. Kuva: Sirpa Räihä HS

Järvenpääläisen  Fazile Nasretdinin mummo oli sitkeä nainen. Hän saapui Venäjän puolelta Nižni Novgorodin alueen tataarikylistä Suomeen 1900-luvun alussa ja asettui perheineen asumaan Järvenpäähän, yhteen Suomen tataarien asuinalueista.

Nainen hankki elantonsa kiertämällä ovelta ovelle laukku kainalossa. "Mummo ompeli itse flanellihousuja ja myi samalla kankaita, hanskoja, nappeja ja muuta sellaista."

Fakta

Suomen vanhimpia moskeijoita

 Järvenpään moskeijan omistaa Suomen islam-seurakunta.

 Se saattaa olla Suomen ensimmäinen moskeijaksi rakennettu rakennus. Sitä aiemmin rukoushuoneina on käytetty erilaisia tiloja ainakin Suomenlinnassa ja Kauppatorilla.

 Suomen islam-seurakuntaan kuuluu 600 jäsentä. He kaikki ovat tataareita.

Mummo ei puhunut sanaakaan suomea, mutta kaupankäyntiä se ei estänyt, Nasretdin kertoo. "Kerran mummo myi pakkasella oman talvitakkinsakin Keravalla. Muut ihmettelivät, että eikö tule kylmä. Mummo se oli vain löyhytellyt tyytyväisenä huivinsa liepeitä ja hokenut, että kuuma kuuma", Nasretdin nauraa.

Järvenpäähän oli ehtinyt muuttaa muutamia muitakin tataariperheitä, sillä paikkakunnalle pääsi helposti junalla Helsingistä. Järvenpää oli houkutellut jo vuosikymmenien ajan muitakin maahanmuuttajaryhmiä, esimerkiksi venäläisiä ja virolaisia. "Tämä on aina ollut kansainvälinen paikkakunta", Nasretdin kehaisee.

Tulijat asettuivat Kinnariin ja alkoivat käydä nappi- ja kangaskauppaa. Osa tuloista käärittiin myymällä kankaita ja nappeja Riihimäen torilla. Sotien jälkeen paikkakunnalle muutti vielä lisää tataariperheitä, kaikki Kinnariin. Samoihin aikoihin Suomeen saapuivat myös Nasretdinin miehen Samilin isoisä. Hänenkin perheensä muutti Järvenpäähän.

Tänne tataarit rakennuttivat oman moskeijan 1940-luvulla. Rahat siihen kerättiin kaikilta Suomen tataareilta.

Se on edelleen Suomen ainoa moskeija, jossa on minareetti. Puinen torni kohoaa vaatimattoman näköisenä keskellä järvenpääläistä maisemaa – pientalorivistön keskeltä puutaloa tuskin tunnistaa moskeijaksi. Minareetin huipulla oleva kuunsirppikin on huomaamaton.

Vasta rukoushuoneessa huomaa olevansa tataarien pyhätössä. Käsinkudotut punaiset matot kiertävät salia. Erilaiset rukousnauhat odottavat rukoushetkeen hiljentynyttä. Niiden avulla voi rukoushetken päätteeksi toistaa 99 kertaa jumalan ylistysnimiä.

Pöydässä on tarjolla perisuomalaista kahvia ja tataarien perinneruokaa bäleshejä, pieniä munalla ja riisillä täytettyjä piiraita. Samaa piirakkaa Nasretdinien mummotkin söivät tshäin eli teen kyytipoikana.

Vielä 1980-luvulla tässä moskeijassa järjestettiin säännöllisesti lasten kursseja, joissa opetettiin kieltä ja uskontoa. Nyt moskeija on ahkerassa käytössä oikeastaan vain Ramadanin eli paastokuukauden sekä kahden muun uskonnollisen juhlan aikana.

Nasretdinit ovat vastikään saaneet valmiiksi järvenpääläisten tataarien historiaa käsittelevän dokumenttielokuvan Izge Miras eli Pyhä perintö. Pariskunta haluaa dokumentissa välittää vähitellen katoamassa olevaa tietoa tataariyhteisön vaiheista ja moskeijan synnystä Järvenpäässä.

Tataarien sulautuminen Suomeen on ollut kuin oppikirjasta. Tuskin kukaan järvenpääläinen edes ymmärtää Nasretdinin perheen kohdatessaan, että he ovat tataareja. Ei, vaikka oma satoja vuosia vanha kulttuuri elää edelleen arjessa ja juhlassa.

Ehkä tässä on kulttuuriin sopeutumisen yksi avain, miettii Samil Nasretdin. "Että emme ole väkisin pitäneet yllä omaa kulttuuria – ensin on pitänyt sopeutua ympäröivään kulttuuriin."

Työ, se on elinehto, muistuttaa Fazil Nasretdin. "Meidän mummomme, isoisämme ja isämme pystyivät tekemään täällä työtään kauppiaina tai maanviljelijöinä. Useimmat tataarithan olivat alun perin maanviljelijöitä. Mummollakin oli harrastuksena kanoja takapihalla."

Samil Nasretdiniä naurattaa. "Niin minunkin mummollani oli."

Ja mitä ihminen on, jos hän ei tiedä, mistä hän on tullut ja keiden joukkoon hän kuuluu. Sirpaloituneessa nykymaailmassa sen löytäminen voi olla vaikeaa, Nasretdinit miettivät.

Järvenpääläinen moskeija on huomaamaton osa järvenpääläistä asuinaluetta.
Järvenpääläinen moskeija on huomaamaton osa järvenpääläistä asuinaluetta.

Tataarimiesten perinteinen päähine muistuttaa juutalaisten kipaa. Koristelut ovat erilaisia riippuen siitä, millä alueella päähine on tehty.
Tataarimiesten perinteinen päähine muistuttaa juutalaisten kipaa. Koristelut ovat erilaisia riippuen siitä, millä alueella päähine on tehty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat