Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Suomessa pulkkaillaan vaikka asvaltilla

HS.fi kertoo takavuosien laskiaisista. Lomatäky vinkkaa puuhaa kaupungissa lomaileville

Kaupunki
 
Erkki Laitila HS
Leppävaaran urheilupuistossa vietettiin vuonna 1992 harmaata laskiaista. Lisää laskiaiskuvia HS.fi:n kuvakoosteessa.
Leppävaaran urheilupuistossa vietettiin vuonna 1992 harmaata laskiaista. Lisää laskiaiskuvia HS.fi:n kuvakoosteessa. Kuva: Erkki Laitila HS

Aurinko helottaa, pieni pakkanen nipistää.

Etelä-Suomen laskiaisen ja alkavan hiihtoloman talvilomasää vaikuttaa ihanteelliselta, mutta yhtä asiaa rannikon hiihtäjiltä puuttuu: lunta.

"Lunta on kaikkialla Suomessa, mutta aivan etelän rannikkoviivalla sitä on alle kymmenen senttimetriä", kertoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Etelässä lumeton laskiainen ei ole varsinaisesti uutinen, sillä HS:n kuva-arkiston mukaan muun muassa vuoden 1992 laskiaissunnuntaina vedettiin pulkkaa paljaalla asvaltilla.

"Rusettiluistelusta ei tullut mitään. Vesi liplatti radalla. Hyytävä viima värisytti luistinradalla lillivää vettä", raportoi Helsingin Sanomat vuoden 1992 laskiaisriehasta Espoon Leppävaaran urheilupuistossa.

Tänä vuonna laskiaisena sentään paistanee aurinko, ja laskiaisen jälkeen alkavan hiihtolomaviikon sää jatkuu Törmän mukaan vaihtelevana: "Hiihtolomasäähän mahtuu etelässä plussaa, pakkasta ja paistetta, mutta sateet ovat sangen vähäisiä."

Muualla Suomessa lunta riittää yllin kyllin, ja Lapissa pakkanen on kovaa. "Levillä maisemat ovat suorastaan satumaiset", Törmä maalailee.

Varman lumen toivossa Helsingistä on matkustettu kautta aikojen lomalle pohjoiseen – ellei Lappiin niin muuten maalle. Vuonna 1965 HS julkaisi lomalaisen oppaan, jossa kehotettiin muun muassa ilmoittamaan kyläpaikan emännälle saapumisesta sekä ottamaan mukaan omat lakanat.

Laskiaisen kunniaksi HS.fi julkaisee kuvakoosteen laskiaisen vietosta ja hiihtolomaliikenteestä vuosikymmenten varrella.

Pääkaupunkiseudulle loman viettoon jäävälle nuorisolle kaupunkisivuilla ilmestyy maanantaista perjantaihin lomatäky, jossa toimitus vinkkaa säästä riippumatonta tekemistä kullekin talviloman päivälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat