Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalaiskoulu puhdistuu hiihtoloman aikana

Erikoismiehet desinfioivat vantaalaiskoulun koko irtaimiston. Talokin puunataan.

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Remonttimiehet Raimo Bordi ja Juha Lahtinen rakensivat Variston kouluun tilapäistä tuulikaappia, jotta puhdistetut tavarat voidaan säilyttää yhdessä luokassa puhtaina.
Remonttimiehet Raimo Bordi ja Juha Lahtinen rakensivat Variston kouluun tilapäistä tuulikaappia, jotta puhdistetut tavarat voidaan säilyttää yhdessä luokassa puhtaina. Kuva: Markus Jokela HS

Kuumeinen hyörinä siivittää hiihtolomaviikon alkua Vantaan Variston koulussa. Sisäilmaongelmista kärsinyt koulu desinfioidaan täydellisesti, sillä aikaa kun lapset ja opettajat ovat poissa.

Pelkkä imurointi ei riitä, sillä talo on todettu poikkeuksellisen likaiseksi. Huonepölyn lisäksi eri näytteistä löytyi mineraalivillakuituja ja metallihiukkasia, muun muassa lyijyä.

Tästä on kyse

 Variston koulun huoneilmasta on löytynyt liikaa pienhiukkasia ja jonkin verran raskasmetalleja. On epäselvää, mistä raskasmetallihiukkaset ovat tulleet.

 Koulun perusteellinen puhdistus tapahtuu hiihtoloman aikana.

 Kesäloman aikana ainakin toinen ilmanvaihtokone vaihdetaan, koska ilmanvaihto on puutteellista. Toisenkin iv-koneen tehokkuutta tutkitaan.

 Pölyä keräävät mineraalivillalevyt vaihdetaan uusiin kuiduttomiin akustiikkalevyihin.

 Talon rakenteet tiivistetään, ja kattorakenteiden kunto tarkastetaan.

Raskasmetallin löytyminen on käynnistänyt homesiivoukseen verrattavan mittavan operaation, missä erikoismiehet nuohoavat ilmanvaihtokanavia, toiset erikoismiehet desinfioivat irtaimistoa ja kolmannet erikoismiehet siivoavat taloa lattiasta kattoon.

Kaikki tarpeettomat pölynkerääjät ovat päätynyt roskalavalle. Jopa aulassa roikkuva ryijy menee roskiin, kertoo apulaisrehtori Jukka Väisänen.

"Ei sitä lopulta kukaan kaivannut", hän hymähtää.

Myös paljon pikkutavaraa on heitetty menemään. On halvempaa ostaa uutta kuin puhdistaa hitaasti vanhaa.

Desinfiointikontti saapui perjantaina Variston koulun pihalle suoraan mäntsäläläisestä koulusta. Erikoismiehillä on jatkuvasti kysyntää sisäilmaongelmien kanssa painiskelevissa kouluissa ja päiväkodeissa.

"Kaikkein hankalimpia ovat sellaiset kalusteet, joissa on kangasta. Ne pitää imuroida, puhdistaa paineilmalla, kaasuttaa, otsonoida ja pestä", luettelee rakennusammattimies Oskari Lahtinen.

Puhdistuskonttiin mahtuu kerralla sata laatikollista tavaraa tai vastaavankokoista huonekalua. Yhden kontillisen puhdistus kestää vuorokauden verran.

Riittääköhän viikko koko koulun puhdistukseen?

"Sen pitää riittää", vastaa Lahtinen.

Variston koulun lapsia siivousoperaatio ei harmita, sillä viime viikko sujui erikoisohjelmalla. Pakkaustoimien vuoksi lapset ulkoilivat, retkeilivät ja voimistelivat isossa liikuntasalissa Hämeenkylän koulussa. Naapurikoulun ruokasalikin oli tehnyt 1. –3.-luokkalaisiin vaikutuksen.

"Me voitais kyllä syödä täällä muutenkin. Täällä voi valita istumapaikan itse", kiittää Tiara Dreyes.

Erityisen innostuneita lapset olivat temppuradasta, jonka liikunnanopettaja oli rakentanut heitä varten. Se oli niin suosittu, että homma piti ottaa uusiksi toisena päivänä. Listan kärkeen nousi myös vierailu hampurilaisravintolassa, vaikka jokapäiväiseksi semmoisia käyntejä ei toivottu.

"Eihän me muuten opittaisi mitään", tähdentää Massimo Ruohonen.

Lapset ovat hyvin kärryillä siitä, mitä varten omaan kouluun ei pääse.

"Koska siellä on likaiset putket", tietää Matias Laitinen.

Opettaja Maiju Jäntti iloitsee siivoustoimista, mutta pikavauhdilla polkaistu erikoisohjelma on opettanut jotakin uutta.

"Meillä on nyt ollut paremmin aikaa jutella lasten kanssa ja kuunnella heidän asioitaan. Näitä erikoispäiviä voisi olla kouluvuoden aikana muutenkin."

Marja Salomaa HS
Varisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat