Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakkuusuunnitelmat puistattavat luontoväkeä

Espoon virkistysmetsiin on luvassa avohakkuita ja isojen alojen raivauksia

Kaupunki
 
Olli Manninen
Suunnitelmissa on kaavailtu avohakkuita muun muassa Dämman-järven eteläpuolella.
Suunnitelmissa on kaavailtu avohakkuita muun muassa Dämman-järven eteläpuolella. Kuva: Olli Manninen

Espoo suunnittelee hakkuita ja harvennuksia yli 2 000 hehtaarin kokoiselle metsäalueelle. Pohjois-Espoossa sijaitseva alue lähentelee paikoitellen myös Nuuksion kansallispuistoa.

Metsän käsittely ulottuu Nuuksion Siikajärveltä aina Kalajärvelle ja Odilammelle saakka sekä etelässä Dämman-järven ja Kvarnträskin eteläpuolelle.

Kaupungin kaavailemat toimet ovat saaneet luontojärjestöt takajaloilleen. Suomen luonnonsuojeluliitto sekä Espoon ympäristöyhdistys kritisoivat suunnitelmia ylimitoitetuiksi.

Keväällä valmistuva hoitosuunnitelma ei mene luottamusmieskäsittelyyn, vaan Espoon katupäällikkö vahvistaa sen virkamiespäätöksenä. Erilaisia toimenpiteitä on määrä tehdä seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Metsänhoidollisia raivauksia ja jopa avohakkuita on luvassa yhteensä 900 hehtaarin metsäalueille. Kun hakkuiden lisäksi lasketaan taimikonhoito sekä nuoren metsän tai pienpuuston hoito, metsän käsittely kattaa yli puolet 2 300 hehtaarin laajuisesta suunnittelualueesta.

Moniin metsän osiin ei ole koskettu yli sataan vuoteen.

"On täysin suhteetonta, että koko pääkaupunkiseudun kannalta merkittävien virkistysmetsien hakkuita suunnitellaan pienessä piirissä ja virkamiestyönä", kritisoi Virpi Sahi Espoon ympäristöyhdistyksestä.

Suunnitelmaa kokoaa konsulttiyhtiö Ramboll, jolla on ollut käytössään metsäkonsultti Otson tekemien maastokäyntien tulokset.

Maastokäyntien perusteella on kartoitettu myös arvokkaita, suojelukelpoisia metsäkohteita. Luontojärjestöjen arvion mukaan arvokkaita metsäkuvioita olisi pitänyt listata ainakin tuplaten.

"Me toimitimme kaupungille tarkistetut rajaukset alueen pohjoisosista. Mutta eipä niitä ole juuri otettu huomioon", hymähtää Sahi.

Luonnonsuojeluliiton väki on kuluneen viikonlopun aikana kulkenut Turunväylän eteläpuolisissa Gumbölen ja Mynttilän metsissä ja löytänyt lisää huomautettavaa.

"Täällä on sellaisia avohakkuurajauksia, joissa ei ole mitään järkeä", tuhahtaa luontokartoittaja Olli Manninen.

Esimerkiksi Dämman-järven eteläpuoliselle Högabergetin alueelle on merkitty avohakkuu kallioiden väliseen kangasmetsään. Mannisen arvion mukaan kohde on parasta suojeluluokkaa.

Toinen avohakkuukohde sijoittuu rinnemaastoon, jossa on tukevaa kuusivoittoista metsää suon kupeessa. Manninen listaisi tämänkin kohteen ykkössuojeluluokkaan.

Suunnitelmaluonnosta on esitelty kahdessa asukastilaisuudessa helmikuun aikana. Asukkaat ovat voineet kommentoida ehdotettuja toimenpiteitä myös Espoon verkkosivuilla.

Lausuntoaika päättyy torstaina 19. helmikuuta.

Marja Salomaa HS
Gumböle

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat