Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevättulvien aiheuttamat ongelmat on ratkaistu

Puhdistamoa laajennettiin – riihimäkeläisten uloste ei enää likaa Vantaanjokea

Vielä 1950-luvulla Vantaanjoki haisi, mutta nyt se voi paremmin kuin vuosikymmeniin

Kaupunki
 
Harri Nurminen
Riihimäen jätevedenpuhdistamon järjestelmien käsittelykyky loppui kesän 2004 rankkasateiden takia. Muiltakin puhdistamoilta karkasi puhdistamatonta jätevettä Vantaanjokeen. "Nyt laajennuksen jälkeen normaalien kevättulvien ei pitäisi olla enää ongelma", kertoo Riihimäen puhdistamon työnjohtaja Reijo Tyvijärvi.
Riihimäen jätevedenpuhdistamon järjestelmien käsittelykyky loppui kesän 2004 rankkasateiden takia. Muiltakin puhdistamoilta karkasi puhdistamatonta jätevettä Vantaanjokeen. "Nyt laajennuksen jälkeen normaalien kevättulvien ei pitäisi olla enää ongelma", kertoo Riihimäen puhdistamon työnjohtaja Reijo Tyvijärvi. Kuva: Harri Nurminen

Hajusta ei voi erehtyä. Ihmisulosteen haju täyttää vieraan sieraimet heti, kun astuu Riihimäen jätevedenpuhdistamon tulopumppaamoon.

Likaista ei ole, vaan paikat hohkaavat uutuuttaan – puhdistamon saneeraus ja laajennus ovat vastikään valmistuneet.

Remontti on hyvä uutinen vieressä virtaavalle Vantaanjoelle. Näihin päiviin asti Riihimäen jätevesiverkostosta on juoksutettu jokeen vuosittain keskimäärin noin 800 rekallista joko käsittelemätöntä tai vain esikäsiteltyä likavettä, usein wc-papereineen ja kaikkine kökkäreineen.

Vessavesien aarteita näkyi jokivedessä etenkin heinä–elokuun vaihteessa 2004, kun eteläistä Suomea piiskasivat rankkasateet.

Jätevesijärjestelmien käsittelykyky loppui kesken ja lukuisilta puhdistamoilta ja pumppaamoilta karkasi puhdistamatonta jätevettä jokeen kymmeniätuhansia tonneja.

"Sitä en koskaan unohda. Koko puhdistamon alue oli veden peitossa, autokin piti jättää puolen kilometrin päähän", Riihimäen puhdistamon työnjohtaja Reijo Tyvijärvi muistelee.

Sateet myös huuhtoivat jokeen ravinteita suoraan Uudenmaan pelloilta.

Riihimäellä – kuten Helsingin keskustassakin – on paljon sekaviemäreitä. Se tarkoittaa, että samoissa putkissa virtaa sekä vessavesiä että kaduilta huuhtoutuneita hulevesiä. Aika ajoin sadekuurojen yhteydessä Riihimäen puhdistamon altaat ovat täyttyneet ääriään myöden ja osa kakkavesistä on ohjattu sellaisinaan jokeen.

"Nyt laajennuksen jälkeen normaalien kevättulvien ei pitäisi olla enää ongelma", Tyvijärvi sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei "sellaista laitosta" olekaan, mikä pystyisi käsittelemään vuoden 2004 rankkasateiden kaltaiset vesimäärät.

Sekaviemäreitä muutetaan koko ajan erillisviemäreiksi, mutta työ on hidasta.

Toimintahäiriöt ovat myös usein syy vessavesien päätymiseen jokeen. Jätevesiä juoksutetaan entistä pidempiä matkoja entistä isommille ja hienommille puhdistamoille, mutta matkalla on lukuisia pumppaamoja – paikkoja, joissa ilmenevä vika johtaa jätevesipäästöön.

Vuosittain pumppaamoilta karkaa noin 400 rekallisen verran jätevettä jokeen.

Viime kesänä joen alajuoksulla ihmeteltiin poikkeuksellisen laajoja sinilevälauttoja. Joessa oli tavallista vähemmän vettä ja tavallista enemmän liukoisia ravinteita levien käyttöön, kertoo Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen (VHVSY) toiminnanjohtaja Kirsti Lahti.
"Levälautat synnytti joen vähäinen virtaama, suhteessa suuri jätevesimäärä ja helteet."

Vantaanjoki kuitenkin voi paremmin kuin vuosikymmeniin. 1950-luvulla vesi haisi ja vedenlaadusta uhkasi tulla todellinen ongelma ennen kuin juomavedenotto vaihtui Vantaasta Päijänteeseen.

Kaloja on istutettu 1990-luvulta lähtien vuoteen 2008 asti, ja jokea on kunnostettu.

"Nyt taimen ja lohi lisääntyvät, varsinkin jätevesipäästöiltä suojassa olevissa sivupuroissa", kertoo Virtavesien hoitoyhdistyksen Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm.

1970-luvulta lähtien joen varrelle on syntynyt virkistysreittien verkosto.

Jokeen on kiinnitetty enemmän huomiota kuin koskaan, mutta yhteen asiaan ei ole täyttä selvyyttä: paljonko Uudenmaan pelloilta valuu ravinteita jokeen. Sen vuoksi VHVSY kehittää reaaliaikaista vedenlaadunseurantaa joen sivuhaaroissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat