Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannelmäen ostari ja Britannia puretaan

Tilalle on tulossa kerrostaloja 600 asukkaalle ja liiketilaa nykyisille yrittäjille

Kaupunki
 

Liike toisensa jälkeen on hävinnyt vuosien varrella Kannelmäen ostarilta, mutta Helsingin ensimmäinen englantilaistyyppinen ravintola Britannia on sinnitellyt paikoillaan yli 40 vuotta.

"Ja aikoo pysyä edelleenkin, mutta toivottavasti entistä ehompana uudessa talossa, mutta samoilla sijoilla", sanoo ravintolan omistaja Petri Naumanen. Hän osti perinteisen ravintolan vuonna 2001.

Britannia, lempinimeltään Britta, asettautui vuonna 1973 Kannelmäen ostarille, joka taas on yksi Helsingin vanhimpia ostoskeskuksia. Yksikerroksinen rakennus valmistui vuonna 1959.

Juuri Petri Naumanen näki, että ostari alkoi rapistua nopeasti. "Perusteellinen korjaus olisi maksanut niin paljon, ettei siinä olisi ollut mitään järkeä. Aika oli ajanut armottomasti vanhan ostarin konseptin ohi."

Kauppakeskusosakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja ehdotti muille 20 osakkaalle, että purkaminen olisi paras vaihtoehto. Ideasta innostuivat myös naapuri Kiinteistö Oy Vanhaistentie 3:n osakkaat.

Yrittäjäporukka kääntyi tontin omistajan Helsingin kaupungin puoleen. Kaupunkisuunnitteluvirasto näytti vihreää valoa hankkeelle. Olihan vuokrasopimuskin menossa umpeen vuonna 2020 eikä kaupunki aikonut uusia sitä.

Kun yhteiskumppaniksi löytyi Pohjola Rakennus Uusimaa Oy, uusi tulevaisuus alkoi hahmottua. Ostari ja uudemmat liikerakennukset pannaan nurin ja tilalle rakennetaan asuintaloja noin 600 asukkaalle. Talot olisivat pääosin viisi- kuusikerroksisia.

"Ehdotus tuntuu hyvältä, sillä Kannelmäen asemalle on matkaa vajaa kilometri, ja ensi kesänä siitä tulee yksi kehäradan asema", sanoo aluearkkitehti Mikael Ström.

Asukkaille pitää hänen mukaansa saada kaksi ruokakauppaa ja muita palveluita. Ne voidaan sijoittaa osaan uusien talojen alakerroksista, katutasolle.

Asukkaiden ja liikkeiden työntekijöiden pysäköintipaikat rakennettaisiin pihakansien alle. Liikkeiden asiakaspysäköinti tulisi nykyiseen tapaan rakennusten väliselle aukiolle, jota pienennettäisiin.

Jos asemaakaava saadaan muutettua, Pohjola Rakennus Oy on valmis ostamaan kiinteistöyhtiöiden osakkeet.

"Jokainen omistaja neuvottelee, haluaako hän uuden tilan tuleviin taloihin vai vain rahansa osakkeista", kertoo johtaja Kim Bono.

Parin viikon päästä hanketta esitellään kannelmäkeläisille ja he voivat esittää näkemyksiään kaupunkisuunnitteluvirastolle.

Ström arvioi, että lautakunta pääsee käsittelemään kaavaehdotusta ensi vuonna. Sen jälkeen valtuusto hyväksyy muutoksen.

Sami Kero HS
Ravintola Britannian omistaja Petri Naumanen poseeraa ikkunan takana. Kannelmäen ostari aiotaan purkaa ja tilalle rakentaa uusia asuintaloja. Naumanen on hankkeen ideoija.
Ravintola Britannian omistaja Petri Naumanen poseeraa ikkunan takana. Kannelmäen ostari aiotaan purkaa ja tilalle rakentaa uusia asuintaloja. Naumanen on hankkeen ideoija.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat