Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet valittavat parkkisakoista

Viime vuonna Helsingissä yli 2 000 pysäköintivirhemaksua muuttui huomautukseksi

Kaupunki
 
Tomi Auremaa
Pysäköinninvalvoja pystyy sivuikkunaa putsaamalla katsomaan, missä kohdassa tuulilasia pysäköintikiekko on. Sen jälkeen on helppo tarkistaa oikeasta kohdasta onko pysäköintivirhemaksuun aihetta.
Pysäköinninvalvoja pystyy sivuikkunaa putsaamalla katsomaan, missä kohdassa tuulilasia pysäköintikiekko on. Sen jälkeen on helppo tarkistaa oikeasta kohdasta onko pysäköintivirhemaksuun aihetta. Kuva: Tomi Auremaa

Tuhannet autoilijat yrittävät vuosittain Helsingissä valittaa saamastaan pysäköintivirhemaksusta. Valtaosa selityksistä ei mene läpi.

"Näissä yritetään selvästi kepillä jäätä", sanoo johtava pysäköinninvalvoja Otto Kuitunen Helsingin rakennusvirastosta.

Artikkeliin liittyvät

Kuitunen arvelee, että Korkeimman hallinto-oikeuden tuore päätös lumen peittämän auton pysäköintivirhemaksun kumoamisesta ei Helsingissä saa aikaan muutoksia toiminnassa.

Pysäköinninvalvoja pystyy aika vähällä vaivalla tarkistamaan, onko kiekko tai lippu tai pysäköintilupa autossa paikallaan, vaikka pysäköintikiekon paikka auton sisällä saattaakin vaihdella.

"Emme me nyt mikään ikkunanpuhdistuskomppania ole, mutta tämän selvittää kyllä yleensä nopeasti lumipyryssäkin. Skraapataan vähän sivuikkunaa, että nähdään mihin kiekko on laitettu. Sitten tarkastetaan oikealta kohtaa etuikkunasta mitä kiekko näyttää."

Viime vuonna Helsingissä tehtiin yli 14 000 oikaisuvaatimusta pysäköintivirhemaksuista. Vuoden 2014 aikana hylättiin yli 8 000 vaatimusta. Yli 2 000 kertaa maksu muuttui valittamalla huomautukseksi. Pysäköintivirheen todettiin toisin sanoen olleen olemassa, mutta vähäpätöinen. Alle kolmessasadassa tapauksessa pysäköintivirhemaksu jäi voimaan, mutta maksun myöhästymisestä määrätty korotus peruttiin.

Useita tuhansia oikaisuvaatimuksia siis meni myös läpi.

"Me yritämme kyllä tässä toimia asiakkaan hyväksi aina, jos se on mahdollista", Kuitunen sanoo.

Esimerkiksi käy vaikka tilanne, jossa kiekko on jossain muualla kuin tuulilasilla mutta kuitenkin jollain tavalla luettavissa ulkoa. Siis esimerkiksi etupenkillä oikein päin oleva kiekko saattaa kelvata, jos se on jotenkin luettavissa ulkopuolelta. Pysäköinninvalvojat ottavat aina autosta kuvan, josta väitteet voidaan tarkistaa.

Ihan kaikki ei silti mene läpi. Kuitunen muistuttaa, että autoilija on kuitenkin itse vastuussa siitä, että hän selvittää mihin auto on luvallista jättää.

"Todella usein käy ilmi, että autoilija on itse aiheuttanut sen, ettei kiekko ole paikoillaan. On esimerkiksi paiskattu ovi kiinni niin lujaa, että se on pudonnut pois näkyvistä."

Myöskään omatekoiset kiekkoviritykset eivät valvojille kelpaa. On siis ihan turha kokeilla kiekon sijasta ruutupaperia, johon on itse kirjoitettu saapumisaika parkkipaikalle.

"Meidän tehtävämme on kuitenkin pitää ne lyhytaikaiset pysäköintipaikat puhtaana. On autoilijan etu, että niitä ei pidetä pitkään varattuna."

Helsingissä määrättiin viime vuonna yhteensä 162 000 parkkisakkoa. Määrä on hieman laskenut, samaan aikaan pysäköinnistä saadut tulot ovat kasvaneet.

"Olisiko sitten lama tässä taustalla, kun ihmiset ovat tarkempia. Me teemme tässä pikku hiljaa itseämme tarpeettomiksi", myhäilee Kuitunen.

Kuitusen mukaan tulevaisuudessa epäselvyyksiä tulee luultavasti nykyistä vähemmän. Kun tieliikennelakia uudistetaan, siinä todennäköisesti linjataan nykyistä tarkemmin, mihin kiekko pitää sijoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat