Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun kunnat ulkoistavat kiivaasti

Kuntien omat työntekijät ovat yhä kovapalkkaisempia – entistä enemmän palveluita ostetaan ulkoa

Espoossa ja Vantaalla palveluiden ostoon kuluu jo enemmän rahaa kuin työntekijöiden palkkoihin

Kaupunki
 
Mika Ranta HS / HS
Espoo on ulkoistanut muun muasssa koulu- ja päiväkotien ateriapalveluja.
Espoo on ulkoistanut muun muasssa koulu- ja päiväkotien ateriapalveluja. Kuva: Mika Ranta HS / HS

Kurjistuva taloustilanne ei näy kuntien innossa hankkia palveluita ulkopuolisilta.

Pääkaupunkiseudun kolme suurta kuntaa eli Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat lisänneet palveluiden ostojaan 70–80 prosentilla viimeisen vuosikymmenen aikana. Kolme suurta kuntaa käyttää palveluiden ostoon noin 1,3 miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2004.

Samaan aikaan kuntien omatkin henkilöstömenot ovat kasvaneet. Niissä kasvu on kuitenkin selvästi maltillisempaa, 30–40 prosenttia.

Työntekijöiden määrä on puolestaan lähes ennallaan. Vantaan kaupungilla oli vuonna 2013 vähemmän työntekijöitä kuin kymmenen vuotta aikaisemmin.

Helsingin ja Espoon työntekijöiden määrä on sekin kasvanut vain maltillisesti samana ajanjaksona, vaikka kahden kunnan väkiluku on kasvanut yhteensä lähes sadallatuhannella ihmisellä.

"Espoossa on käytössä täyttölupamenettely, eli jokaiselle vakanssin täytölle vaaditaan kaupunginjohtajan hyväksyntä. Tiukka linja on näkynyt henkilöstön määrässä, ja toisaalta yksiköissäkin pohditaan tarkemmin, onko uuden ihmisen palkkaaminen aina tarpeellista", sanoo Espoon kaupungin rahoitusjohtaja Reijo Tuori.

Menettely ei koske keskeisiä peruspalveluita, kuten opettajien palkkaamista.

Vaikka virat ovat olleet tiukassa, ovat kolmen suuren kunnan henkilöstömenot kasvaneet vuosikymmenessä noin 800 miljoonaa euroa.

Henkilöstökulujen kasvun taustalla on kaksi merkittävää syytä: viime vuosikymmenellä solmittiin muutama kunta-alan työehtosopimus, joiden kustannukset olivat suuria.

Toinen liittyy palkattujen työntekijöiden tehtäviin.

"Henkilöstörakenne muuttuu siihen suuntaan, että palkataan enemmän korkeasti koulutettuja asiantuntijoita. Toisaalta vähäisempää osaamista vaativia virkoja ei välttämättä täytetä", Tuori sanoo.

Käytännössä siis pienempipalkkaisten osuus vähenee ja parempipalkkaisten kasvaa. Suorittavaa työtä ostetaan aiempaa enemmän yrityksiltä, mutta asiantuntemusta vaativia tehtäviä hoidetaan omana työnä.

Suomen kunnissa oli vuonna 2013 noin 432 000 työntekijää. Kuntatyönantajien (KT) kyselyssä kunnat arvioivat, että vuonna 2020 työntekijöitä on enää 414 000, kertoo johtava työmarkkinatutkija Anne Hotti.

"Kunnilla on aika kova säästötarve. Työntekijämäärän kehitystä on kuitenkin hyvin vaikea arvioida, sillä siihen liittyy monia asioita, kuten rakenteelliset muutokset ja taloudellinen kehitys", Hotti sanoo.

Väestön ikääntymisen myötä etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve on kuitenkin kasvamassa, mikä aiheuttaa painetta tehostaa toimintaa ja miettiä uusia tapoja tuottaa palveluita.

Espoo tuottaa kolmesta suuresta kunnasta palvelut kaikkein edullisimmin, kun tarkastellaan henkilöstökuluja.

Palveluiden ostoihin kuluu Espoossa ja Vantaalla jo enemmän rahaa kuin henkilöstön palkkoihin. Kuntaliiton mukaan kuntien tekemät palveluostot ovat lähes kaksinkertaistuneet viimeisen vuosikymmenen aikana lähes 12 miljardiin euroon. Yrityksiltä kunnat ostavat palveluita vajaalla kolmella miljardilla eurolla, eli usein ostoja tehdään kuntayhtymiltä tai esimerkiksi muilta kunnilta.

Kunta-alan työnantajajärjestö Kuntatyönantajat arvioi, että jatkossa kunnat ostavat palveluita yhä enemmän ja samaan aikaan ne vähentävät työntekijöidensä määrää.

"Ostot lisääntyvät varmasti ja etenkin sellaisissa tehtävissä, joissa palvelun tarpeessa on suuria vuosittaisia vaihteluita. Espoossa palveluiden ostojen lisääntyminen ei kuitenkaan ole tarkoittanut omien palveluiden alasajoa, vaan ostojen avulla huolehditaan uusien palveluiden tarpeesta", Tuori sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat