Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peliala työllistää vähintään satoja

Kaupunki
 

Pelialan merkitys pääkaupunkiseudun työllistäjänä kasvaa lähivuosina huomattavasti, uskoo alan edunvalvoja Neogames. Peliala työllisti vuonna 2010 Suomessa noin 1 000 ihmistä.

"Nyt työpaikkoja on noin 2 500. Kun suurimmat toimijat ovat pääkaupunkiseudulla, niin myös työpaikat ovat pääosin täällä", sanoo Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen.

"Seuraavan vuoden aikana alalla näyttäisi olevan yli 300 työpaikkaa auki ja niistä valtaosa pääkaupunkiseudulla."

Suomessa on tällä haavaa noin 260 peliyritystä, niistä kolmannes on pääkaupunkiseudulla. Yritykset painottuvat etenkin Helsinkiin, Hiltunen kertoo. Toistaiseksi alalla ei juuri suuria työllistäjäyrityksiä ole. Rovio työllisti parhaimmillaan 800 ihmistä, mutta sekin kertoi joulukuussa irtisanovansa yli 100 ihmistä.

Alan rokkitähtiyritys Supercell teki vuonna 2013 huipputuloksen ja sen maksamista yritysveroistakin kantautui yli 24 miljoonaa Helsinkiin. Samana vuonna se työllisti Helsingissä noin 100 ihmistä.

Peliala uskoo kuitenkin vahvasti siihen, että alalla on mahdollisuudet työllistää huomattavasti nykyistä enemmän ihmisiä.

"Pelinkehitysstudioiden työllistävyydelle on tietyt rajansa, mutta peliala voi kasvaa myös ytimen ulkopuolella."

Potentiaalia on esimerkiksi peliteknologian tarjonnassa, rahoitus- ja julkaisupuolella sekä markkinoinnissa, Hiltunen listaa.

Yksi rajoite alan kasvulle on osaavien ihmisten rajallinen määrä. Tämä liittyy osin siihen, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla alan koulutusta on saatavissa ainoastaan Aalto-yliopistosta ja Metropolia ammattikorkeakoulusta.

"On jännää, että maakuntien kasvukeskuksissa koulutusta on paljon enemmän, vaikka kasvu, työpaikat ja työvoiman tarve on nimenomaan täällä", Hiltunen sanoo.

"Pelialan koulutuksessa on se ongelma, että määräänsä enempää pelialaa tuntevia opettajia ei tästä maasta löydy."

Helsinki ja muut kaupungit voisivat tukea alan kehitystä tukemalla esimerkiksi pelitapahtumien järjestämistä.

"Harrastustoiminnan tukeminen olisi ekosysteemin kannalta oleellista, sillä suuri osa pelialan liikevaihdosta on lähtöisin tällaisista yhteisöistä. Erinomaisen tärkeää on myös sellainen tuki, jota kaupunki voi esimerkiksi tilojen muodossa antaa aloitteleville startup -yrityksille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat