Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikat katoavat Helsingin seudun suurista yrityksistä

Huipputulosta tekevä OP-ryhmä on vähentänyt 2010-luvulla Helsingissä yli tuhat työpaikkaa

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Bioteknologiayritys Biohitillä Helsingin Roihupellossa työskentelevä Feri Mohjeri (oik.) purkittaa ainetta, jota käytetään mahasyövän verikoeseulonnassa. Mohjerin purkittama aine päätyy todennäköisesti Kiinaan. Mohjerin vieressä työskentelee Marina Makkonen.
Bioteknologiayritys Biohitillä Helsingin Roihupellossa työskentelevä Feri Mohjeri (oik.) purkittaa ainetta, jota käytetään mahasyövän verikoeseulonnassa. Mohjerin purkittama aine päätyy todennäköisesti Kiinaan. Mohjerin vieressä työskentelee Marina Makkonen. Kuva: Rio Gandara HS

Työ ja tulos eivät aina kulje käsi kädessä. Näin voisi tiivistää Helsingin suurimpiin työnantajayrityksiin kuuluvan OP-ryhmän toimet.

Suomalainen rahoitusjätti takoi viime vuonna ennen veroja 1,1 miljardin tuloksen. Siitä huolimatta yritys aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on karsia enintään 380 työpaikkaa.

Fakta

Työpaikkojen luoma kuntavero on kaupungeille elintärkeää

 Kuntavero on Helsingin kaupungin suurin tulonlähde. Sitä maksavat pääosin työssäkäyvät ihmiset. Siksi työpaikat ovat kaupungillekin tärkeitä.

 Helsingin runsaasta 400 000 työpaikasta noin 90 prosenttia on nykyisin palvelualoilla.

 Helsinki yrittää saada alueelleen lisää matkailu-, design-, terveys- ja hyvinvointialojen työpaikkoja sekä korkeaa teknologiaa hyödyntävien yritysten tarjoamaa työtä.

Ovi on käynyt myös OP-ryhmän Helsingin toimipisteissä. Yrityksen henkilöstömäärä on vähentynyt Helsingissä 2010-luvun aikana noin tuhannella.

"Myös muilla pankkiryhmillä on ollut samanlaista kehitystä, mutta hieman eri tahtiin", huomauttaa Helsingin seudun yritystoimintaa tutkinut Seppo Laakso.

Kaupunkitutkimus TA:n toimitusjohtaja Laakso selittää rahoitusalan työpaikkojen vähentymistä pankkien konttoriverkon harventamisella ja pankkitoiminnan siirtymisellä nettiin. "Elektronisilla palveluilla haetaan tuottavuutta. Se näkyy henkilöstön vähentämisinä."

OP-ryhmän lisäksi myös useat muut Helsingin isot perinteiset työllistäjäyritykset ovat vähentäneet roimasti henkilöstöään.

Helsingin tila ja kehitys 2015 -raportin mukaan suuryrityksiksi laskettavien yritysten henkilöstömäärä putosi vuosien 2008 ja 2012 välillä noin 3 700:lla. HS:n selvityksen mukaan suuryritysten henkilöstömäärä on vuoden 2012 jälkeen pikemminkin laskenut kuin noussut.

"Se on äärimmäisen valitettava ja huolestuttava kehityssuunta", sanoo Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva. "Meillä on ollut hälyttävän paljon yt-neuvotteluja ja ihan liikaa irtisanomisia."

Yt-neuvotteluiden määrä näkyy Helsingin työttömyyden kasvussa. Helsingissä oli viime vuoden lopussa noin 10 000 työtöntä enemmän kuin vuosikymmenen alussa. Samalla myös työttömyysaste on noussut.

Rinkineva selittää tilannetta käynnissä olevalla, pääosin digitalisoitumisesta johtuvalla rakennemuutoksella.

"Se näkyy etenkin isoissa yrityksissä. Onneksi samalla syntyy myös uutta toimintaa."

Työtä syntyy etenkin pienyrityksiin. Helsingissä oli vuonna 2012 yli 40 000 yritystä, joista lähes kaikki eli yli 97 prosenttia lukeutuivat alle 50 henkeä työllistäviin pienyrityksiin.

Pienyritysten työllistämien ihmisten määrä kasvoi vuosina 2008–2012 lähes 1 800 ihmisellä.

Vielä suurempaa kasvu oli keskisuurissa eli 50–250 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

Niiden henkilöstömäärä kasvoi vastaavana aikana noin 3 100:lla.

Työskentelevätkö helsinkiläiset siis jatkossa entistä enemmän pienemmissä yrityksissä?

"Se on varmasti se suunta, mihin olemme entistä enemmän menossa", Helsingin elinkeinojohtaja Rinkineva sanoo.

"Meiltä puuttuvat keskikokoiset 250–300 ihmistä työllistävät yritykset. Toivomme, että niitä tulisi jatkossa lisää. Kymmeniä ihmisiä työllistävät korkean osaamisen yritykset ovat todella upeita lähtöjä siihen suuntaan."

Kaupunkitutkimuksen Laakso uskoo, että suhdanteiden parantuessa suuryritykset alkavat jälleen palkata ihmisiä.

"Vientiteollisuus ja palvelualan vientiyritykset ovat pääosin suuria yrityksiä. Niiden työpaikat vaihtelevat voimakkaasti viennin syklien mukaan", Laakso sanoo.

"Jossain toisessa suhdannetilanteessa suuryritykset myös ostavat pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja kasvavat sitä kautta. Sen takia viime vuosien tapahtumat eivät välttämättä ole pitkän ajan trendi sellaisenaan."

Korjaus 19.2. klo 10.33: YIT:n henkilökunta ei ole pienentynyt niin rajusti kuin oheisessa grafiikassa kerrottiin. YIT-konsernista erotettiin vuonna 2013 Caverion-yhtiö, mitä uutisessa ei huomioitu. Niistä konsernin osista, jotka edelleen kuuluvat YIT:hen, ei ole vähentynyt yli tuhat vaan noin sata työpaikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat