Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki syrji mökkiläisiä Lauttasaaressa

KHO kumosi kaupungin päätökset sotainvalidimökkien myyntirajoituksista

Kaupunki
 
HS kertoi mökkikiistan pitkittymisestä toukokuussa 2013.
HS kertoi mökkikiistan pitkittymisestä toukokuussa 2013.

Helsinkiläisten Matti ja Anneli Rannan mökillä Lauttasaaressa heiluu ensi kesänä maalisuti. Vasaran pauketta on odotettavissa myös naapurimökeiltä, sillä mökkien kohtalo on ollut epäselvä useamman vuoden ajan aina eiliseen asti.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi torstaina kaupunginhallituksen vuonna 2011 tekemän päätöksen, jonka mukaan kaupungin maalla Länsiulapanniemellä sijaitsevien kesämajojen vuokraoikeus on vain helsinkiläisillä sotainvalideilla ja heidän leskillään. Lisäksi hallitus linjasi tuolloin, että vuokraoikeuden voi siirtää vain helsinkiläisille sotainvalideille tai vuokralaisille, jotka joutuvat siirtymään pois jostakin toisesta kesämajasta.

Tästä on kyse

 Helsingin kaupunginhallitus päätti tammikuussa 2011, että sotainvalidien kesämajojen vuokraoikeus voi siirtyä vain leskelle tai toisesta kesämajasta siirtymään joutuville vuokralaisille.

 Hallinto-oikeus kumosi kaupungin päätöksen keväällä 2013. Helsinki teki valituksen hallinto-oikeuden ratkaisusta.

KHO:n mukaan Helsinki on päätöksellään syrjinyt Lauttasaaren sotainvalidien kesämajojen haltijoita ja rikkonut samalla Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräyksiä.

Rannan pariskunta kertoo, että monet mökit ovat päässeet rapistumaan ratkaisua odotellessa. "Meidänkin pitää korjata muutaman vuoden välein eteläpäätyä, kun merituuli heittää suolavettä sen päälle. Ikkunalasit tippuvat helposti alas, jos ei pidä ikkunalistoja kunnossa", Matti Ranta, 79, kertoo.

Noin 80 mökistä 45–50 on edelleen sotainvalidien tai heidän perikuntiensa käytössä, kertoo Sotainvalidien kesämajayhdistyksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Seppo Kanerva (ps).

Rantojen mökki on alun perin ollut Anneli Rannan isän käytössä, mutta kesiä paikalla on viettänyt jo neljä sukupolvea. Rannat ovat tyytyväisiä, että mökki voi nyt periytyä heidän tyttärentyttärilleen.

"Emme ole vaatineet muuta kuin yhdenvertaista kohtelua: samanlaista kuin mikä on HKL:n ja poliisin majojen omistajilla", Seppo Kanerva sanoo.

Poliisin ja HKL:n kesämajojen omistajat ovat jo vuosien ajan voineet myydä mökkejään kenelle tahansa helsinkiläiselle.

Vuosia jatkunut epäselvä tilanne on aiheuttanut myös erikoisia ratkaisuja. Kun myynti- tai perimisoikeutta ei ole ollut, useat ovat päätyneet ostamaan purettavaksi jo päätetyn kesämajan muualta Lauttasaaresta. Purettavan mökin omistajina heillä on ollut oikeus ostaa sotainvalidien alueelta maja, jos joku myy.

"Joku on jopa näin onnistunut ostamaan vanhempansa mökin", Kanerva kertoo.

Myös muut kuin invalidien perilliset ovat ostaneet purettavia mökkejä ja päässet siten kaupoille invalidien mökeistä.

"Sellaista sotainvalidien ryöstöä", Kanerva tuhahtaa.

KHO kumosi nyt Helsingin kaupungin valituksen, jonka se teki hallinto-oikeuden aiemmin samasta asiasta tekemästä ratkaisusta.

Samuli Laita HS
Lauttasaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat