Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Weekend-festivaali sai tunnin liikaa soittoaikaa

Kaupunki
 
Tino Marttunen
Weekend-festivaali sai kesällä 2014 soittaa musiikkia kello 24:een.
Weekend-festivaali sai kesällä 2014 soittaa musiikkia kello 24:een. Kuva: Tino Marttunen

Helsingin kaupunki olisi saanut hiljentää Kyläsaaressa viime elokuussa järjestetyn Weekend-festivaalin tuntia aikaisemmin, katsoo Korkein hallinto-oikeus (KHO) tuoreessa päätöksessään.

Elektroniseen musiikkiin erikoistunut festivaali oli saanut Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristönsuojelupäälliköltä luvan soittaa musiikkia perjantaina ja lauantaina kello 23:een asti. Edellisvuonna keikkojen päättymisen takaraja oli kello 24.

Weekend-festivaalia järjestävä RL Concerts Oy teki valituksen Vaasan hallinto-oikeuteen (HAO), joka kumosi ympäristönsuojelupäällikön päätöksen soittoajoista. Näin ollen äänentoistolaitteiden käyttö sai jatkua vanhaan malliin puoleenyöhön asti.

Asia ei kuitenkaan ollut vielä loppuunkäsitelty, sillä ympäristönsuojelupäällikkö teki vielä valituksen KHO:hon. Sen jäsenet olivatkin eri linjoilla kuin alempi oikeusaste, joten hallinto-oikeuden päätös kumottiin.

Ympäristönsuojelupäällikkö olisi siis saanut rajoittaa Weekend-festivaalin soiton päättymään kello 23.

KHO perustelee päätöstään muun muassa sillä, että Weekend-festivaalista on tehty ympäristökeskukselle vuosina 2013 ja 2014 huomattavasti enemmän huomautuksia kuin muista vastaavankokoisista ulkoilmakonserteista. Valituksista ei tosin yksin voi päätellä, kuinka suurta haittaa tapahtuma on aiheuttanut lähiympäristön asukkaille.

Liian kovaäänisestä musiikista moititusta Weekend-festivaalista tuli ympäristökeskukseen vuonna 2013 kaikkiaan 157 kirjallista valitusta sekä kymmeniä puheluita. Viime kesän tapahtumasta valituksia tuli 46.

Vastaavankokoisten musiikkitapahtumien jälkeen valituksia tulee ympäristökeskuksen mukaan tyypillisesti korkeintaan kymmenen.

Viikkoa Weekend-festivaalia aiemmin Kyläsaaren lähistöllä Suvilahdessa järjestetyillä Flow-festivaaleilla musiikki sai soida perjantaina ja lauantaina yhteen saakka yöllä.

Flow'n lupaa on perusteltu muun muassa sillä, että ympäristön teollisuus- ja toimistorakennukset torjuvat äänen leviämistä. Tapahtuma on lisäksi saavuttanut vakiintuneen aseman, eikä siitä tule juurikaan negatiivista palautetta lähiympäristön asukkailta.

Karttoihin ja asiakirjoihin pohjautuvaa selvitystä tutkinut KHO näkee Kyläsaaren alueen erilaisena kuin Suvilahden. Rakennukset eivät torppaa melun leviämistä ympäristöön, ja toisaalta ääni pääsee kulkeutumaan myös Vanhankaupunginselän yli tiheästi asutuille asuinalueille, esimerkiksi Arabianrantaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat