Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silvia jakoi hoitopalkinnon Helsingissä

HS:n haastattelussa Ruotsin kuningatar muistuttaa vanhusten määrän kasvavan

Kaupunki
 
Kuningatar Silvia Helsingissä: ”Lapsenlapset ovat elämän jälkiruokaa”
Kuningatar Silvia Helsingissä: ”Lapsenlapset ovat elämän jälkiruokaa”
Ruotsin kuningatar Silvia kävi perjantaina Helsingissä luovuttamassa nimeään kantavan hoitajapalkinnon. Hän muistutti, miten suuria haasteita väestön vanheneminen asettaa yhteiskunnalle. Lastenlasten hän totesi olevan elämän jälkiruokaa. Omia lastenlapsiaan, pikkuprinsessoita Estelleä ja Leonorea hän kuvaili pirteiksi ja iloisiksi. HS yritti myös saada selville, minkä lahjan kuningatar lähetti ensimmäistä syntymäpäivää viettävälle Leonorelle. Toimittaja: Päivi Punkka, kuvaus: Laura Oja.

"Mekaikki vanhenemme, ja monista tulee dementikkoja", sanoi Ruotsin kuningatar Silvia HS:lle perjantaina Ruotsin suurlähetystössä Helsingissä. Kuningatar oli palkitsemassa nimeään kantavan hoitopalkinnon saajan.

Kuningatar Silvia totesi, että arvioiden mukaan vuonna 2050 jopa 130 miljoonaa ihmistä kärsii dementiasta.

"Tällaisten lukujen takana on tragedioita, mutta niihin liittyy myös kustannuksia. Siksi on tärkeää, että koulutamme mahdollisimman paljon ihmisiä, jotka voivat parhaalla tavalla pitää huolta ihmisistä, joilla on esimerkiksi Alzheimer".

Queen Silvia Nursing Award -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa Ruotsin ulkopuolella. Sen sai 22-vuotias Laura Virtanen, joka opiskelee sairaanhoitajaksi Metropolia ammattikorkeakoulussa.

Virtasen palkittu idea on hoitajien helpdesk -verkkopalvelu, jossa vanhusten parissa työskentelevät ammattilaiset voivat nopeasti ja helposti jakaa työhönsä liittyvää tietoa ja saada tukea muilta ammattilaisilta.

"Idea ei vähennä vanhustentyön kuormittavuutta, mutta se voi tuoda apua hankaliin tilanteisiin", Virtanen sanoi ideastaan.

Kuningatar Silvia kannusti palkinnon saanutta Virtasta jatkamaan valitsemallaan uralla.

"Dementia aiheuttaa tuskaa potilaille ja heidän läheisilleen. Siksi tarvitaan tämänkaltaisia uusia ideoita, joilla tilanteita voidaan helpottaa."

Vanhusten määrä kasvaa Skandinavian lisäksi esimerkiksi Japanissa. Kuningatar muistuttaakin vanhustenhoidon haastavan tulevaisuudessa kunnat ja valtiot, jotka ovat valtavan työn edessä. 2000-luku on väestön vanhenemisen aikaa, hän sanoi.

Kenet 72-vuotias kuningatar haluaisi huolehtimaan itsestään vaikka 20 vuoden päästä?

"Niin, esimerkiksi Japanissa perinteisesti vanhin tytär on pitänyt huolta ikääntyneistä vanhemmistaan, mutta nyt heilläkin on ura", Silvia totesi.

Silvian vanhimmalla tyttärellä, kruununprinsessa Victorialla on hänelläkin oma uransa, tulevana kuningattarena.

Silvian ajatukset olivat perjantaina etenkin hänen nuoremman lapsensa, prinsessa Madeleinen perheen luona.

Pikkuprinsessa Leonore  kun vietti perjantaina ensimmäistä syntymäpäiväänsä.

"Olen lähettänyt pienen tervehdyksen ja ajattelen häntä paljon tänään. Hän osaa jo kävellä, Hän on pirteä, iloinen ja söpö pieni tyttö."

Kuningattaren suupieliin ilmestyi tyytyväinen hymy, kun keskustelu siirtyi hänen lapsenlapsiinsa.

"Niin kuin äitini aina sanoi, lapsenlapset ovat elämän jälkiruoka", kuningatar naurahti.

Laura Oja HS
Laura Virtanen (vas.), kuningatar Silvia, Päivi Rimpioja, Inkeri Ruuskanen ja Karin Lind-Mörnesten Ruotsin suurlähetystössä perjantaina.
Laura Virtanen (vas.), kuningatar Silvia, Päivi Rimpioja, Inkeri Ruuskanen ja Karin Lind-Mörnesten Ruotsin suurlähetystössä perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat