Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisitutkinta kestää vielä ainakin vuoden

Helsinki tarjosi tunteja joogakoulusta, jota epäillään ihmiskaupparikoksista

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Jooga- ja tantrakoulu Nathan sali on Helsingissä Mäkelänkadulla. Poliisi tutkii, onko koulu vienyt naisia seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi ulkomaille.
Jooga- ja tantrakoulu Nathan sali on Helsingissä Mäkelänkadulla. Poliisi tutkii, onko koulu vienyt naisia seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi ulkomaille. Kuva: Sami Kero HS

Helsingin kaupunki on tehnyt yhteistyötä ihmiskaupparikoksista tutkittavan joogakoulun kanssa. Kaupungin liikuntavirasto on ostanut jooga- ja tantrakoulu Nathalta tunteja, jotta 17–29-vuotiaat helsinkiläiset pääsisivät joogaamaan ilmaiseksi.

Sopimus tehtiin viime syksynä, vaikka Nathaa koskeva rikostutkinta oli alkanut melkein kaksi vuotta aiemmin.

Helsingin Sanomien selvitettyä asiaa kaupunki päätti lopettaa yhteistyön Nathan kanssa.

"Nyt tietoomme on tullut niin paljon asioita Nathan toiminnasta, joita emme vielä muutama kuukausi sitten tienneet, että koimme parhaaksi lopettaa koko yhteistyön", osastopäällikkö Tarja Loikkanen liikuntavirastosta kommentoi.

Virasto sai tiedon Nathaan liittyvästä, vuoden 2012 loppupuolella alkaneesta rikostutkinnasta vasta vuodenvaihteessa, kun kilpaileva joogakoulu kyseenalaisti Nathan toimintaa.

Loikkanen kertoo, että uutinen oli järkytys ja johti saman tien toimenpiteisiin. Nuorten yhteiskuntatakuuseen (NYT) liittyvään hankkeeseen yritettiin löytää nopealla aikataululla korvaavaa joogatuntien järjestäjää, mutta kaupungin tarjoama rahasumma oli muille liian pieni.

Nuorilta oli tullut tunneista syksyn aikana positiivista palautetta ja kävijämäärät ovat olleet koko ajan kasvussa. Siksi yhteistyötä Nathan kanssa päätettiin jatkaa käynnissä olevasta rikostutkinnasta huolimatta.

Loikkanen kertoo, että opettajat kutsuttiin neuvotteluun, jossa heille tehtiin selväksi, että kaupunki haluaa pelkkää hathajoogaa eikä koulun oma toiminta tai ideologia saa näkyä tunneilla.

Kaksi kertaa viikossa järjestetyille tunneille osallistui tämän vuoden puolella säännöllisesti myös kaupungin oma työntekijä. Tunnit oli tarkoitus pitää suunnitelman mukaan valvotuissa olosuhteissa vielä kevään ajan.

"Koska Nathaan liittyy mahdollisesti rikollista ja epäeettistä toimintaa, päätimme, että riski jatkaa yhteistyötä on liian korkea", Loikkanen sanoo.

Eilen perjantaina järjestetty tunti jää NYT-hankkeen osalta viimeiseksi.

Nathaan liittyvän rikostutkinnan toi keväällä 2013 julkisuuteen Ylen MOT-ohjelma. Siinä haastateltiin Nathan entistä oppilasta, joka kertoi koulun joogagurun käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväksi. Guru on useassa maassa toimivan romanialaisen MISA-joogakoulun perustaja.

Helsingissä, Vantaalla, Tampereella ja Porvoossa toimiva Natha on MISA:n sisarkoulu.

Ihmiskauppa-nimikkeellä kulkevassa rikostutkinnassa selvitetään, onko Natha vienyt suomalaisnaisia seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi ulkomaille ainakin vuoden 2010 aikana. Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Siljamäki vahvistaa, että tutkinta on edelleen kesken eikä se tule ratkeamaan lähikuukausina.

"Tutkinta tulee kestämään ainakin tämän vuoden, sillä tutkinnassa on edelleen avoimia kysymyksiä ja selvittämättömiä asioita", Siljamäki sanoo.

Natha on kiistänyt kaikki sitä koskevat syytteet.

Nathan opettaja Honorat Mäkinen sanoo, että tuntien sisältö on ollut alkuvuodesta samanlainen kuin viime syksynä ennen liikuntaviraston väliintuloa.

"Ero koulumme omiin tunteihin on se, että nuorisotunneilla on ainoastaan harjoituksia, ei teoriaa kuten muilla kursseilla. Nuorisotunnit on suunniteltu niin, että sinne on voinut tulla ilman mitään aikaisempaa kokemusta joogasta", Mäkinen sanoo.

Vuoteen 2016 asti toimivan NYT-hankkeen on tarkoitus saada liikkumaan etenkin sellaisia nuoria, jotka eivät ole ennestään harrastaneet liikuntaa ja niitä, joilla ei ole tällä hetkellä opiskelu- tai työpaikkaa.

Tänä keväänä hankkeessa on mukana 20 helsinkiläistä liikuntaseuraa ja muita liikuntapalveluiden tarjoajia, jotka järjestävät kaupungin maksamaa palkkiota vastaan ilmaisia tunteja liki neljässäkymmenessä lajissa.

Seuroille hanke tarjoaa mahdollisuuden tutustuttaa nuoria toimintaansa ja saada lisää jäseniä.

Honorat Mäkinen kertoo, että ainakaan hänen tietojensa mukaan Nathan omaan toimintaan ei ole vielä tullut uusia jäseniä ilmaisten tuntien kautta.

"On valitettavaa, että liikuntavirasto luopuu hedelmällisestä yhteistyöstä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat