Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorokauden juoksu panee pään koville

Yli sata ultrajuoksijaa kiertää 400 metrin sisärataa Espoossa

Kaupunki
 
Esa Syväkuru HS
Ultrajuoksijat odottavat lähtöä.
Ultrajuoksijat odottavat lähtöä. Kuva: Esa Syväkuru HS

Yli sata oman elämänsä Forrest Gumpia singahti lauantaina vuorokaudeksi espoolaisen urheiluhallin kiertoradalle. Kyseessä on ultrajuoksutapahtuma, jossa kierretään 400 metrin rataa 24 tuntia. Maaliin tullaan sunnuntaina keskipäivällä.

"Tämä on matka mielen sopukoihin. Ei ainoastaan se, mihin keho pystyy, vaan myös mitä korvien väli tahtoo sanoa matkan aikana – se on mielenkiintoista", pohti ensi kertaa vuorokauden juoksuun osallistuva Anne Alanen.

Espoolainen perheenäiti edustaa ultrajuoksuseura Endurancea, joka järjestää tapahtuman Esport Ratiopharm -areenalla kahdeksatta kertaa.

Alanen on juossut aiemmin sadan kilometrin kilpamatkoja, mutta tähän asti pisin juoksu on kestänyt 12 tuntia.

Ratakierroksia kertyy kovimmilla urheilijoilla yli 700. Juoksusuuntaa muutetaan kuuden tunnin välein. Muita ohjelmanumeroita ovat kaksi pasta-ateriaa ja aamupuuro. Jos kesken matkaa alkaa väsyttää, nukkuminenkaan ei ole kielletty.

Joensuulaista ultrajuoksuseura Sisua edustava Jari Soikkeli lähti vuorokauden taipaleelle 11. kertaa. Tylsistymistä vastaan hän taistelee juoksuradalla seurustelemalla.

"Ultramatkat on eräänlaisia perhetapaamisia. Tavataan vanhoja tuttuja ja matkalla jutellaan kaikenlaista."

Soikkelin ensimmäinen vuorokausijuoksu päättyi ikävästi 20 tunnin kohdalla. Hän pysähtyi syömään puuroa, kun silmissä pimeni. Hän pyörtyi ja löi päänsä.

Sittemmin suoritukset ovat menneet paremmin. Soikkelin ennätys on 247 kilometriä vuorokaudessa – siis suunnilleen Helsingistä Poriin.

Näin pitkäaikainen rasitus näkyy kehossa: rakkoja, hiertymiä ja nestehukkaa. Järjestäjien mukaan on tavallista, että muutama osallistuja joutuu tiputukseen. Joitain vuosia sitten sairaalaan joutunut kilpailija yritti jopa palata juoksuradalle. Tiputus olisi tulkittu dopingiksi, joten urheilija poistettiin radalta.

Tapahtumaan on saavuttu ympäri maailmaa. Naisten sarjan ennakkosuosikki tulee Japanista.

Pipsa Palttala HS
Tapiola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat