Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

150-vuotiaan telakan jengi hallitsee maailmanlopun

Hietalahden telakka on keikkunut 150 vuotta huipulta tuhoon ja takaisin. Nyt ukkoutunut telakka pestaa taas nuoria.

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Osa telakan työntekijöistä kokoontui perjantaina ryhmäkuvaan jäänmurtaja Murmanskin eteen.
Osa telakan työntekijöistä kokoontui perjantaina ryhmäkuvaan jäänmurtaja Murmanskin eteen. Kuva: Markus Jokela HS

Paniikkihiki valuu kypärän lipalta varpaisiin, kun levyseppä Ilpo Haaja puhuu ensi kertaa vallankumoushallissa. Yleisössä kohisee tuhatpäinen duunarijoukko.

Eletään 1990-luvun alkua, ja Helsingin Hietalahden telakalla on alkamassa lakko. Vallankumoushalli on se paikka, jossa porukka päättää.

Markka on halpa ja telakka voimissaan, ja lähikaduilla kukoistavat ruokabaarit täyttyvät joka päivä kello 11.

Nyt vuonna 2015 lakot ovat hyytyneet ja baarit miltei kadonneet. Yksi ympyrä on sulkeutunut. Venäjän valtakunnassa perustetun telakan on vuoden alusta omistanut Venäjän valtio. Nimi on Arctech Helsinki Shipyard.

Hallissa valmistuu kesäksi telakan laiva numero 509. Se on Venäjän liikenneministeriön tilaama jäänmurtaja, jonka keulaan on hitsattu nimi Murmansk.

Käytännössä Arctech on Murmanskin alihankkija, sillä suunnittelu ja pääkomponentit tulevat Viipurista.

"Rahallisesti tästä projektista noin puolet on meidän ja puolet Viipurin", kertoo projektipäällikkö Antero Apajalahti. "Fyysisestä työstä Helsingissä tehdään 80 prosenttia."

Joku vilauttaa piirustuksen kulmaa. Kirjaimet ovat kyrillisiä.

Laivanrakennuksessa kölin lasku vastaa suunnilleen peruskiven muurausta. Ensimmäisen lohkon alle asetetaan perinteen mukaan kolikoita. Murmanskin alla on rupliakin. "Mutta pääosin euroja. Itse laitoin 50 senttiä", kertoo Apajalahti.

Venäläinen suunnittelu on lisännyt paperitöitä ja raportteja.

"Piirustusten mukaan esimerkiksi portaat, putket ja muu varustelu rakennetaan ahtaasti sisällä laivassa. Olemme käyneet kirjeenvaihtoa siitä, saammeko ajan säästämiseksi lisätä esivalmistusta", Apajalahti sanoo. Hallissa näkyy portaiden pätkiä. Vastaus kirjeisiin oli siis myönteinen.

Työkulttuurin eroista huolimatta uusi isäntä rauhoittaa.

"Päätöksenteko voi olla hidasta, mutta yksi omistaja tuo selkeyttä. Sekalaisiin pääomasijoittajiin verrattuna yhdellä omistajalla on vain yksi intressi."

Arctech kuuluu Ukraina-pakotteiden piiriin, eikä Suomen puolustusvoimat tilaa siltä mitään.

"Tilauskanta on vahvasti Venäjä-painotteinen, mutta asiakkaita voivat olla kaikki, jotka operoivat jäisillä alueilla", vastaa toimitusjohtaja Esko Mustamäki. Natokaan ei huoleta. "Teemme siviilialuksia."

Entä mitä isännästä tuumii pääluottamusmies Ilpo Haaja? "Edellinen omistaja STX oli ajamassa telakkaa alas. Nämä uudet ovat sentään antaneet leivän."

Marraskuussa 1989 Martin Saarikangas kipusi vallankumoushallin tellingeille kertomaan, että Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssin raunioille on perustettu Masa-Yards. Telakka oli pelastettu pahimmasta kriisistään. Loppu on usein ollut seuraavan laivan päässä. Telakalla tiedetään, miten työn epävarmuudesta selviää:

"Ei mitenkään. Massairtisanomisissa neljä tuhannesta tekee sen kaikkein surkeimman ratkaisun", Haaja sanoo. "Osasta kehittyy maailmanlopun taitajia. Heidän kanssaan pärjää, kun sanoo, että me tehdään laivoja maailmanlopun jälkeenkin."

2000-luvulla työntekijöiden määrä väheni 2 000:sta muutamaan sataan ja jengi ukkoontui.

Nyt Arctech vaihteeksi rekrytoi. 20-vuotias Timo Pulkkinen hitsaa lohkohallissa Reino Pöntisen opissa.

"Tämä oli viimeinen oljenkorsi, koska muita töitä ei löytynyt", Pulkkinen tunnustaa. Myös Pulkkisen isä on ollut Pöntisen opissa, ja Pöntisellä on telakalla omakin poika.

"Onhan se makeeta rakentaa laivoja", Pulkkinen sanoo hitsauksen imelässä käryssä. Tilauskirjan mukaan pilli käryää ainakin kesään 2017, ja maanvuokrasopimus Helsingin kanssa on voimassa vuoteen 2025.

"Niin kauan kuin telakalla on toimintaa, ei meillä ole intressiä sitä häätää", vakuuttaa kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Mikko Aho.

Kaisa Hakkarainen HS
Hernesaari

Telakkamies tekee pessimismistä performanssin
Telakkamies tekee pessimismistä performanssin
Esa Zubanin palkka Helsingin telakalla on tullut milloin Suomesta, milloin Norjasta ja milloin Koreasta. Nyt se tulee Venäjän valtiolta. "Aina on rakennettu se viimeinen laiva, jonka jälkeen on rakennettu 25 uutta viimeistä laivaa", Zuban sanoo. Telakkaroolin lisäksi hänellä on pari muutakin. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat