Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Männistö: Vuokraoikeutta rajoitettava

HS:n tavoittamat valtuuston ryhmänvetäjät ovat siitä yksimielisiä, että huokeiden asuntojen pula on huutava

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen HS
Lasse Männistö
Lasse Männistö Kuva: Heidi Piiroinen HS

Liian hyvätuloiset helsinkiläiset pitäisi pakottaa pois julkisen tuen avulla rakennetuista vuokra-asunnoista, esittää kaupungin valtapuolueen kärkipoliitikko Lasse Männistö (kok).

Kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjästä Männistöstä vuokralaisten tulot tulisi tarkistaa määräajoin.

Tästä on kyse

 Valtion tuella rakennetuissa vuokra-asunnoissa voi asua vuosikymmeniä ilman, että tulotasoa tarkistetaan.

 Valtiovarainministeriö pohtii, pitäisikö tuettujen asuntojen vuokrasopimuksista tehdä määräaikaisia. Asukkaiden tulot tarkistettaisiin esimerkiksi viiden vuoden välein. (HS 20. 2.)

 Helsingissä kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on pulaa, eikä valtion tuki aina mene sitä tarvitseville.

Myös toiseksi suurimman ryhmän varapuheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr) lähtisi selvittämään nykyisen mallin epäkohtia – mutta varovasti. "Pitää varoa, ettei ihmisiä savusteta ulos asunnoistaan", Kivekäs miettii.

HS kertoi perjantaina, että valtiovarainministeriö on aikeissa esittää muutoksia nykyisiin asumisen tukiin. Nykyjärjestelmässä esimerkiksi valtion tuin rakennetuissa Helsingin vuokra-asunnoissa voi asua hyvinkin pitkään, koska vuokralaisten tulotasoa ei tarkisteta asunnon saamisen jälkeen.

"Miksi meillä sallitaan hyvätuloisten jatkavan asumistaan, vaikka yhteiskunnan varat pitäisi kohdistaa pienituloisten asumiseen?" Männistö kysyy.

Koska verotulot ovat julkisia, tulotaso olisi Männistön mukaan helppo tarkistaa määräajoin. Mahdollisen tulorajan ylittävää asukasta ei ajettaisi heti ulos, vaan Männistö asettaisi vuoden tai kahden siirtymäajan.

"On vaikea nähdä, että kukaan esimerkiksi kieltäytyisi ottamasta paremmin palkattua työtä, jos muutto siintäisi vuosien päässä."

Tulorajoista voisi vasemmistoliiton valtuustoryhmän vetäjän Veronika Honkasalon mielestä tulla aikaa ja rahaa nielevä valvontakoneisto.

"Koneisto vahtisi asukkaiden elämäntilanteiden muuttumista. Se voisi jopa välillisesti nostaa vuokria."

Kannustinloukun ohella toinen pääperustelu uudistusta vastaan on asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen. Vihreiden Kivekäs puntaroi vaikeaa tilannetta, jossa kaikenlaisia ihmisiä on hyvä olla vuokralaisina mutta toisaalta tukien tulisi kohdistua niitä eniten tarvitseviin.

"Emme halua sitäkään tilannetta, että vuokra-asunnot leimautuisivat huonomman väen asunnoiksi", Kivekäs sanoo.

Hän myös pelkää, että tuetun vuokra-asumisen ja markkinahintaisten vuokra-asuntojen väliin syntyisi uusi väliinputoajien joukko: "Näitä lukuja pitää selvittää eikä lähteä siitä, että poliitikot viskaisevat hihasta ideoita."

Helsingissä on merkittävä pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista. Kaupungin vuokra-asuntojonossa on ollut viime vuosina 20 000–30 000 asunnon tarvitsijaa. Männistöstä nykymallin epäsuhta alleviivaa epäkohtaa "todennetusti pienituloisten" kohdalla.

HS:n tavoittamilla ryhmänvetäjillä on yksimielisyys, että huokeiden asuntojen pula on huutava. Talouden taantumassa suuria rakennusliikkeitä on vaikea houkutella rakentamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

"Pitää puuttua syihin, jotka nostavat asuntojen hintoja – kuten suurten rakennusfirmojen ylivaltaan markkinoilla", Honkasalo sanoo.

Valtion tulisi Honkasalon mielestä huomioida Helsingin erityisongelmat: "Ja pitäisi etsiä kuntarajat ylittäviä ratkaisuja. Juuri näitä kysymyksiä olisi voinut ratkoa metropolihallinnolla."

Kuluneen hallituskauden kärkitavoitteita ollut 14 Helsingin seudun kunnan metropolihallinto näyttää jäävän toteutumatta.

Helsinki voisi Männistön mukaan kaavoittaa valtion tukemia vuokra-asuntoja ja vapaiden markkinoiden asuntoja sekaisin jopa taloyhtiöittäin. "Mikään ei estä meitä toimimasta näin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat