Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki lupaa kuunnella vanhuksiaan – "Tarkoittaako tämä käytännössä yhtään mitään?"

Helsinki haluaa parantaa vanhusten palveluita. HS pyysi eläkeläisiä arvioimaan lupauksia.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Katriina Koskinen juttelee Kirsti Malkki-Banguran kanssa Kontulan palvelukeskuksen liikuntaryhmistä. Koskinen käy usein palvelukeskuksessa sekä viettämässä vapaa-aikaa että vapaaehtoistyössä.
Katriina Koskinen juttelee Kirsti Malkki-Banguran kanssa Kontulan palvelukeskuksen liikuntaryhmistä. Koskinen käy usein palvelukeskuksessa sekä viettämässä vapaa-aikaa että vapaaehtoistyössä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Helsinki linjaa tällä viikolla, miten kaupunki parantaa 65 vuotta täyttäneiden palveluita.

Poliitikot alkavat tiistaina pureskella Stadin ikäohjelmaa. Se lupaa lisää vaikuttamisen mahdollisuuksia, parempaa tiedotusta, helpompaa arkea kotona ja mahdollisuuksia pysyä liikkeellä.

Tausta

Laki pakottaa tekemään suunnitelman

Yli 65-vuotiaita helsinkiläisiä on nyt hiukan alle 100 000, mutta kymmenessä vuodessa määrän arvellaan kasvavan noin 123 000:een.

Erityisen paljon kasvavat kaikkein vanhimmat ikäluokat. Tämä lisää palvelujen tarvetta, vaikka terveenä eletäänkin aikaisempaa pidempään.

Vanhuspalvelulaki edellyttää kaikilta Suomen kunnilta joka valtuustokausi suunnitelmaa siitä, miten ikääntyneen väestön palveluja parannetaan.

Helsingissä suunnitelmaa on valmisteltu sosiaali- ja terveysviraston vetämänä, mutta ohjelmassa on mukana muitakin virastoja ja esimerkiksi ikääntyneiden kanssa työskenteleviä järjestöjä. Yksi keskeinen tavoite on loiventaa terveys- ja hyvinvointieroja.

Helsingissä asiasta on ennen erillistä ikäohjelmaa linjattu valtuuston strategiassa. Jos uusi ikäohjelma hyväksytään valtuustossa, tämän kevään aikana on tarkoitus pohtia tarkemmin käytännön toimenpiteitä. Muutoksia luvataan toteuttaa 2015–2016.

Laki vaatii vastaavia ohjelmia kaikilta kunnilta, mutta Helsinki on tehnyt omansa poikkeuksellisen laajasti. Mielipiteitä on kyselty sadoilta ikääntyneiltä asukastilaisuuksissa ja erikseen esimerkiksi maahanmuuttajavanhuksilta, päihdekuntoutujilta ja liikuntaryhmiltä.

"Ikääntyneiden joukkoon mahtuu niin erilaisia ihmisiä, että ei ole yhtä keinoa parantaa heidän palveluitaan", selittää osastopäällikkö Juha Jolkkonen sosiaali- ja terveysvirastosta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee ohjelmaa tiistaina, asiasta päättää valtuusto. Koska kyseessä on vielä kaukana käytännöstä oleva strategia, HS kysyi kahdelta aktiiviselta eläkeläiseltä muutoksista.

Katriina Koskinen, 68, tekee vapaaehtoistyötä ja harrastaa Kontulan palvelukeskuksessa ja on ollut mukana lähiterveysasemansa asukasraadissa. Ilkka Pulli, 73, on Kinaporin ja Kampin palvelukeskusten aktiivi ja kansalaisjournalisti.

Osallisuus

Suurin huoli ikääntyneillä on siitä, ettei heitä kuunnella eikä heille kerrota heitä koskevista päätöksistä. Ohjelmassa luvataan lisätä kaikille avointa viestintää. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi, että vanhimmat ikäluokat otettaisiin mukaan testaamaan kaupungin verkkosivujen käytettävyyttä.

Ohjelmassa puhutaan paljon sähköisistä palveluista, vaikka tiedotusta luvataan muutenkin parantaa. Ilkka Pulli muistuttaa, että tarvitaan monenlaisia tiedotuskanavia ja vähän rohkeutta ikääntyneiltä itseltään, Pulli kun ei ole ollenkaan varma, toteutuvatko lupaukset käytännössä.

"Sukupolvemme tyytyy liian vähään. Emme lähde osoittamaan mieltä kovin pienistä", Pulli sanoo.

Katriina Koskisen mielestä palvelukeskusten kautta kannattaisi tiedottaa entistä enemmän, kasvokkain. Hän myös yllyttää päättäjiä tulemaan useammin paikan päälle kuuntelemaan, ei vain tiedottamaan. Osa vanhimmista ikäluokista uhkaa pudota muuten ulkopuolelle.

"Jos odotat kotona tietoa jostain, sitä ei koskaan tule", summaa Koskinen.

Koti

Ikääntyneille sopivia esteettömiä vuokra-asuntoja olisi tulevaisuudessa tarkoitus rajata niitä oikeasti tarvitseville, ei siis kenelle tahansa. Kaupunki lupaa yhä tukea esimerkiksi vanhojen talojen hissien rakentamiseen ja tahtoo suosia yhteisöllistä asumista. Senioritaloja ja muuta esteetöntä asumista haluttaisiin keskittää nykyistä vahvemmin lähelle palvelukeskuksia ja muita palveluita kaupoista harrastuksiin. Sekä Pulli että Koskinen pitävät tätä hyvänä.

"On tärkeää, että kaikki esteettömät asunnot eivät ole kalliita", Koskinen muistuttaa.

Palvelujen suhteen ohjelma toistaa nykylinjaa: enemmän tukea kotona asumiseen, vähemmän laitoshoitoa.

Pulli nostaa esiin kotihoidon tilanteen kaikkein huonokuntoisimpien kohdalla. Osaa toki nykyinenkin järjestelmä auttaa.

"Osa kotona asuvista todella tarvitsisi jo ympärivuorokautista hoitoa. Ei riitä, että käydään illalla ja toivotaan, että aamulla ollaan vielä hengissä."

Liikkuminen

Ikäohjelmassa luvataan lisää vanhuksille erityisesti räätälöityä liikuntaa ja kulttuuria sekä esteettömiä paikkoja harrastaa. Sekä Koskinen että Pulli kehuvat vuolaasti palvelukeskusten nykyistä virkistystoimintaa. Se ei kuitenkaan tavoita kaikkia, etenkin miehiä jää helposti yksin.

Joukkoliikenteen käyttöön halutaan rohkaista nykyistä selkeämmillä kuulutuksilla ja opasteilla. Kaupunki harkitsee myös erityisiä liikennekavereita tueksi matkoille. Samaan aikaan Helsingin seudun liikenne on toisaalta karsimassa nykyisiä ilmaislippujaan osalta vammaisia ja eläkeläisiä mutta toisaalta alentamassa kaikkien yli 70-vuotiaiden matkan hintaa päivisin.

"Alennus on askel oikeaan suuntaan", Pulli sanoo. Pullista on hyvä, että ohjelmassa halutaan innostaa ikääntyneitä liikkeelle ja tapaamaan muita.

Koskinen ei usko, että toimiva joukkoliikenne riittää. Tarvittaisiin enemmän Koskisen itsensä kaltaisia vapaaehtoisia.

"Kun vien itse vapaaehtoisena vanhusta ulkoilemaan, vierestä pyydetään, että vie minutkin."

Terveys

Ikääntyneet toivovat selkeää rakennetta palveluihin ja mahdollisuuksia vaikuttaa niihin. Ohjelmassa nostetaan vielä erikseen esille muistisairaiden tilanne, Helsinki haluaa kehittää sairauksien varhaista tunnistamista ja hyvää hoitoa.

Pulli sanoo, että monia ikätovereita hirvittää alueellisten terveyskeskusten ajaminen alas. Hänestä on hyvä, jos erityisesti ikääntyneille tarkoitettujen monipuolisten palvelukeskusten roolia vahvistetaan suunnitellusta.

Koskinen on osittain eri mieltä. Hänestä nimenomaan ikääntyneille voi olla hyvä asia, että palveluja saisi yhdeltä luukulta. Hän sanoo silti, että asukkaiden kuuleminen ainakin hänen omalla terveysasemallaan on ollut muodollisuus. Mikään tärkeä ei muutu, ja kiireetöntä lääkäriaikaa saa odottaa kuukausia.

"Kun jää töistä pois, se on terveyspalveluissa pudotus tyhjän päälle", Koskinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat