Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki aikoo lisätä venäjän opetusta

Helsinkiläiskoulut opettaisivat ruotsia enemmän kuin on pakko

Kaupunki
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Yhteensä 18 uudessa helsinkiläiskoulussa voi ehkä vastaisuudessa aloittaa pitkän A-venäjän tai 8. luokalta alkava B2-venäjän.
Yhteensä 18 uudessa helsinkiläiskoulussa voi ehkä vastaisuudessa aloittaa pitkän A-venäjän tai 8. luokalta alkava B2-venäjän. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

Helsinkiläislapsia ja heidän perheitään innostaa venäjän kielen opiskelu rutkasti yli nykyisen tarjonnan.

Helsingin opetusvirasto on kuullut kouluilta tulevan palautteen, ja nyt kaupunki on aikeissa lisätä runsaasti venäjän opiskelumahdollisuuksia.

Esitys suomenkielisten peruskoulujen uudesta kieliohjelmasta on tiistaina opetuslautakunnan puitavana.

Jos viraston esitys toteutuu, yhteensä 18 uudessa helsinkiläiskoulussa on mahdollista aloittaa pitkä A-venäjä tai 8. luokalta alkava B2-venäjä.

Kaikki nyt esillä olevat muutokset on määrä ottaa käyttöön syyslukukaudella 2016. Perheet tekisivät valinnat vuoden päästä keväällä.

Ennakoitavissa on poliittista myötätuulta esitykselle, arvioi opetuspäällikkö Marjo Kyllönen. Kieliohjelman uudistukset eivät juuri lisää kaupungin menoja, ja yleiset periaatteet kieliohjelman uudistamiseen on hyväksytty jo viime keväänä.

"Yleinen tahto on ollut, että Helsingissä huolehditaan monipuolisesta kielitarjonnasta – eikä tällä ole kustannusvaikutuksia", Kyllönen sanoo.

Myös espanjan kielen opiskeluun tulee vahvistusta. Jos esitys toteutuu, espanjaa voi opiskella 20 uudessa koulussa.

Kielten opetusryhmien vähimmäiskoon alaraja on tiukkenemassa. Tähän asti aloittavan ryhmän koko on Kyllösen mukaan ollut 10–15. Vastedes ryhmäkoko olisi 12–15.

"Pieni tiukennus on tulossa. Se voi vaikuttaa siihen, etteivät kaikki kieliryhmät välttämättä toteudu joka vuosi", Kyllönen arvioi.

Toisaalta lähikoulut voivat yhdessä päättää järjestää jonkin harvinaisen kielen opetusryhmän.

B-kielen eli valtaosin ruotsin opintojen alku on varhaistumassa: sitä aletaan vastedes opiskella jo kuudennella luokalla nykyisen seitsemännen luokan sijaan.

Tässä kyse ei ole Helsingin vaan valtakunnallisista peruskoulujen tuntijaon uudistuksista. Helsingin oma ajatus on kuitenkin, että helsinkiläislapset opiskelisivat B-kieltä tunnin enemmän kuin asetus vaatii.

Koska valtakunnallisesti tuntimäärä ei muutu, B-kielen tunnit jakautuisivat kolmen vuoden sijaan neljälle vuodelle. Tunteja olisi kahtena vuonna vain yksi viikossa.

"Meistä se on liian vähän. Siksi ehdotuksemme on, että jatkossakin B-kieltä olisi Helsingissä aina kaksi vuosiviikkotuntia", Kyllönen kertoo.

Uusi kieliohjelma otettaisiin käyttöön elokuussa 2016.

Kieliopintojen ohella opetusvirasto on pohtinut painotettua opetusta. Siihen ei ole esillä suuria muutoksia, mutta Tahvonlahden ala-asteen kouluun esitetään liikuntapainotusta 3.–6. luokille.

Painotus jatkuisi Laajasalon peruskoulussa 7.–9. luokille.

Vuosaaren peruskouluun olisi tulossa luonto- ja tiedeopetuksen sijaan mediapainotus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat