Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suljetun sotilassaaren ovi avautuu Helsingissä – ainakin vähän

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Uusi Santahaminatalo on arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelema. Talon huoneistoala on noin 5 700 neliömetriä.
Uusi Santahaminatalo on arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelema. Talon huoneistoala on noin 5 700 neliömetriä. Kuva: Kimmo Räisänen

Santahamina. Munkkikahvit sotilaskodissa kirjastokäynnin yhteydessä? Sellaisesta voivat kenties kaupunkilaiset nauttia jo tänä keväänä Santahaminassa, kun uusi Santahaminatalo avaa ovensa myös siviileille.

Pääasiassa Maanpuolustuskorkeakoulun koulutus- ja majoituskäyttöön tuleva rakennus vihitään käyttöön tänään maanantaina. Talo sijaitsee saaren pohjoisosassa, lähellä pääporttia saaren asuinalueen kupeessa.

Sijainti sotilasalueen sisällä aiheuttaakin haasteita puolustusvoimien tavoitteelle pitää taloon muuttavan Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) sotatieteellinen kirjasto avoinna kaikille. Tähän asti Maurinkadulla Kruununhaassa sijainnut kirjasto on ollut kaikkien käytettävissä.

Aivan suoraan uuteen taloon Santahaminassa ei voi saapastella, vaan kirjastokäynti tulee joka tapauksessa vaatimaan kulkuluvan.

"Lupamenettelystä yritetään saada mahdollisimman jouheva ja kävijöitä palveleva", sanoo MPKK:n palvelupäällikkö, komentajakapteeni Jarmo Partanen.

Sotakirjallisuuden hamuamisen sijaan paikalle voi houkuttaa samassa maantasokerroksessa sijaitseva sotilaskotikahvila Korvike.

Sotkun munkin ääreltä voi isojen ikkunoiden läpi tarkkailla Santahaminan sotilasalueen elämää. Pidemmälle saaren sopukoihin ei kirjaston kulkuluvalla luultavimmin kuitenkaan tule pääsemään.

Myös Santahaminatalon ylemmät kerrokset ovat ulkopuolisilta suljettuja. Talossa kuitenkin voi törmätä kansainväliseenkin porukkaan, sillä sen ylimmässä kerroksessa on 66 hotellihuonetta muistuttavaa kahden hengen tupaa lähinnä kansainvälisten kurssilaisten käyttöön.

Puolustusvoimien kansainvälinen keskus järjestää talossa kriisinhallinnan kursseja johtaja- ja asiantuntijahenkilöstölle erilaisiin kriisinhallintaoperaatioihin.

Kirjaston ja kahvilan välissä sijaitseva 300-paikkainen auditorio sen sijaan voi olla myös puolustusvoimien sidosryhmien käytössä, Partanen sanoo.

"Täällä voisi järjestää vaikkapa sotatieteiden päivät tai konsertteja. Mutta muille tilaa ei markkinoida eikä vuokrata", hän jatkaa.

Muutto taloon käynnistyy tiistaina. Kirjastossa on jo yhden hyllykilometrin verran niteitä, ja tahti jatkuu parin sadan metrin päivävauhtia.

Milloin kirjasto on jälleen kaikkien käytössä, sitä Partanen ei vielä osaa sanoa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat