Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio epäilee: Helsinki suosi bussiyhtiötään

Helb saattoi saada lainaa alle markkinahinnan

Kaupunki
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Ruskeasuon varikko helmikuussa 2013. EU-komissio epäilee, että Helsinki vuokrasi varikon yhtiölleen liian edullisesti.
Ruskeasuon varikko helmikuussa 2013. EU-komissio epäilee, että Helsinki vuokrasi varikon yhtiölleen liian edullisesti. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Euroopan komissio epäilee, että Helsingin kaupunki on antanut bussiyhtiölleen perusteetonta valtiotukea. Komissio on aloittanut nyt muodollisesti tutkinnan asiasta.

Talousvaikeuksista kärsineen Helsingin Bussiliikenteen (Helb) saamasta tuesta on kannellut yhtiön suurin kilpailija Nobina vuonna 2011.

Kaupunki on antanut yhtiölle vuosina 2005–2012 pääomalainaa yhteensä 30 miljoonaa ja sitä ennen Helbin edeltäjälle eli Helsingin kaupungin liikennelaitoksen bussitoiminnalle kalustolainaa 14,5 miljoonaa euroa. Komissio arvioi alustavasti, että lainat ovat markkinahintaa edullisempia ja kaupungin oma bussiyhtiö on siksi saanut perusteetonta etua.

Komissio epäilee myös, että Ruskeasuon bussivarikko on vuokrattu Helbille tavanomaista edullisemmilla ehdoilla.

Helsingin kaupungin mukaan lainojen ehdot eivät ole olleet poikkeuksellisia ja Ruskeasuon varikon vuokra on vastannut samankaltaisista tiloista muualla Helsingissä maksettuja vuokria.

Suomi vastaa komissiolle virallisesti maaliskuussa. Tämän jälkeen komissio tutkii asiaa edelleen ja esittää myöhemmin päätöksensä. Tutkinta voi kestää jopa useita vuosia. Jos komissio toteaa epäilyksensä oikeaksi, seuraukset voivat olla bussiyhtiölle vakavat.

"Komissio voi määrätä, että tuki pitää periä takaisin. On sitten komission harkinnassa, miten suureksi se arvioi takaisinperittävän tuen määrän", selittää yksikönpäällikkö Joni Heliskoski ulkoministeriöstä.

Helsingin Bussiliikenne Oy on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, joka on perustettu vuonna 2005 yhdistämällä HKL:n bussitoiminta ja Suomen Turistiauto. Helb on kärvistellyt talousvaikeuksissa koko olemassaolonsa ajan ja ajautunut yt-neuvotteluihin hävittyään tarjouskilpailuissa useita reittejä. Kaupunki on aikaisemmin yrittänyt myydä bussiyhtiötä.

Liikevaihto viime vuonna oli 81 miljoonaa euroa. Työntekijöitä bussiyhtiössä on noin tuhat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat