Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamiehet puolustivat toimiaan oikeudessa

Syyttäjä totesi käräjillä, etteivät lastensuojelun työntekijät voi vedota liialliseen työmäärään

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Virkarikosoikeudenkäynti 8-vuotiaan tytön murhatapauksessa alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Yhtätoista henkilöä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Virkarikosoikeudenkäynti 8-vuotiaan tytön murhatapauksessa alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Yhtätoista henkilöä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Lastensuojelun työntekijöiden liiallinen työmäärä ei ollut syynä virkamiesten laiminlyönteihin kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön murhatapauksessa, totesi kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Hänen mukaansa virkamiesten olisi pitänyt järjestää lapsi pois isän ja tämän avopuolison luota runsaan 30 neliön yksiöstä.

Tästä on kyse

 Isä ja äitipuoli murhasivat tukehduttamalla kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön äitienpäivänä 2012. Kaksikko on tuomittu elinkautiseen vankeuteen.

 Tyttö oli lastensuojelun asiakas syntymästään lähtien. Tyttö muutti isänsä luokse kesällä 2010, minkä jälkeen lastensuojeluilmoituksia tehtiin 11.

 Helsingin käräjäoikeus alkoi maanantaina käsitellä syytteitä virkamiesten laiminlyönneistä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon virkamiehille luettiin syytteet tytön murhaan liittyvän virkarikosoikeudenkäynnin ensimmäisenä istuntopäivänä maanantaina.

Syyttäjän mukaan virkamiehet syyllistyivät virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Lähes kaikki syytetyt kiistivät syytteet täysin.

Monet syytettyjen avustajista vakuuttivat, että syytetyt toimivat silloisiin tietoihin nähden riittävällä tavalla eikä heillä ollut silloin perustetta ottaa tyttöä huostaan tai ilmoittaa asiasta poliisille.

Myös kahdeksanvuotiaan tytön viimeisimpänä vastuusosiaalityöntekijänä toiminut nainen kiisti syyllistyneensä tahallisesti rikokseen mutta jätti oikeuden arvioitavaksi, syyllistyikö hän siihen huolimattomuuttaan.

"Hän on toiminut niin kuin virastossa on ollut tapana toimia", naisen asianajaja Markku Fredman sanoi oikeussalissa.

Fredmanin mukaan Helsingin lastensuojelussa toimitaan jatkuvasti lainvastaisesti, jos syyttäjän näkemykset pitävät paikkansa.

Syyttäjä ei hyväksynyt Fredmanin näkemystä.

"Aluehallinnon viranomaiset ovat tehneet sinne tarkastuksen. Tarkastuksen yhteydessä ei huomattu huomautettavaa käytännöistä", Tamminiemi sanoi.

Syyttäjä vastasi oikeussalissa myös puolustuksen esiin nostamaan resurssipulaan lastensuojelussa.

Hänen mukaansa kyseisessä toimipisteessä yksi työntekijä on hoitanut keskimäärin noin 28 perhekunnan asioita. Se on sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen sallima määrä.

Syyttäjän mukaan virkarikostapauksen keskeisimpiä syytettyjä ovat tytön asioista vastanneet sosiaalityöntekijät sekä heidän esimiehensä.

Sosiaalityöntekijöiden olisi pitänyt syyttäjän mukaan esimerkiksi selvittää tytön kotiolot tarkemmin, reagoida tytön isän ja tämän naisystävän valheisiin, ilmoittaa epäillyistä pahoinpitelyistä ja kuulla lasta häntä koskevissa asioissa.

Syytettyjä on kaikkiaan yksitoista. Neljän sosiaalityöntekijän lisäksi syytteen on saanut neljä lääkäriä, kaksi terveydenhoitajaa ja lastenpsykiatri.

Syyttäjän mukaan hoitajien ja lääkäreiden olisi pitänyt epäillä, että tytön mustelmat ovat väkivallan tulosta. Lisäksi heidän olisi pitänyt tehdä tytöstä lastensuojeluilmoitus.

Helsingin käräjäoikeus on varannut syytteiden käsittelyyn 14 istuntopäivää ja kolme varapäivää. Asianosaisten on määrä antaa loppulausuntonsa maaliskuun lopussa.

Syyttäjä kertoo tuolloin, millaisia rangaistuksia hän vaatii syytetyille. Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään vuosi vankeutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat