Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon metsäkiista siirtynee poliitikoille – virkamiehet eripurassa hoidosta

Virkamiehistö on eripurainen Pohjois-Espoon metsänhoidon periaatteista

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Niipperin-Kalajärven rajoilla asukkaita ovat kummastuttaneet kaupungin metsänhoitosuunnitelmat. Pia Reijola ihmettelee, että lähimetsän läpi jo aiemmin hakatulle tieuralle ei kaupunki ole pystynyt kertomaan syytä. "Huvikseenko näitä tehdään?" hän kysyi maanantaina katselleessaan aiemmin luonnontilaista metsää. Mukana retkellä olivat poikansa Amos, 4, ja Oula, 1.
Niipperin-Kalajärven rajoilla asukkaita ovat kummastuttaneet kaupungin metsänhoitosuunnitelmat. Pia Reijola ihmettelee, että lähimetsän läpi jo aiemmin hakatulle tieuralle ei kaupunki ole pystynyt kertomaan syytä. "Huvikseenko näitä tehdään?" hän kysyi maanantaina katselleessaan aiemmin luonnontilaista metsää. Mukana retkellä olivat poikansa Amos, 4, ja Oula, 1. Kuva: Laura Oja HS

Luontoväessä ja Espoon asukkaissa hämmennystä herättäneet Pohjois-Espoon virkistysmetsien hoito- ja hakkuusuunnitelmat siirtynevät poliitikkojen päätettäviksi. Helsingin Sanomat kertoi asiasta aiemmin helmikuussa.

Aiemmin luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmat hyväksyi virkamiespäätöksellä teknisen keskuksen katupäällikkö.

Nyt tekninen keskus on ehdottanut johtosäännön muutosta, jonka myötä suunnitelmat – myös nyt vireillä olevan Pohjois-Espoon – hyväksyisi jatkossa tekninen lautakunta. Johtosäännön muuttaminen vaatii valtuuston päätöksen.

Ympäristölautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Henna Partanen (vihr) on tyytyväinen muutokseen.

"Suunnitelmat tulevat avoimemmiksi ja kaupunkilaiset voivat olla yhteydessä suoraan luottamushenkilöihin."

Järjestöt kritisoivat suunnitelmia

 Espoo valmistelee Pohjois-Espoon metsien luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmia.

 Luontojärjestöt ovat kritisoineet suunnitelmaa, ettei se huomio kunnolla arvokkaita metsäkohteita.

 Tänä vuonna Espoo aloittaa myös luonnonhoidon toimintamallin uudistamisen. Se linjaa, miten tarkempia suunnitelmia tehdään.

Kaupungin avoimuudessa onkin parantamista, toteaa Juvanmalmin teollisuusalueen pohjoispuolella asuva Pia Reijola.

Reijola ei ole saanut kaupungilta vastauksia, miksi suunnitelmissa on ollut hakata Kalajärven eteläosissa sijaitsevan Örkkiniityntien varren metsäalue.

"Puhutaan avoimesta päätöksenteosta, mutta se on puppua!" hän sanoo.

Ympäristölautakunnan Partanen ihmettelee, että ympäristölautakunnan asiantuntemusta ei ole käytetty metsäasioissa. Partanen teki maanantai-iltana valtuustokysymyksen, miten nyt esillä olevissa suunnitelmissa on huomioitu muun muassa kaupungin omat linjaukset luonnon monimuotoisuudesta.

Pohjois-Espooseen laaditut suunnitelmat kummastuttavat myös Espoon omia virkamiehiä. Johtava ympäristötarkastaja Kalevi Hiironniemi Espoon ympäristökeskuksesta sanoo, että teknisen keskuksen laatimat hoitosuunnitelmat vaikuttavat "hyvin voimaperäisiltä".

"Nyt on otettu käyttöön koko talousmetsänhoidon repertuaari", hän ihmettelee.

Hiironniemi korostaa, että ympäristökeskus on perinteisesti tehnyt yhteistyötä kaupungin metsänhoidosta vastaavan teknisen keskuksen kanssa.

"Sen takia tuntuu hieman erikoiselta, että nyt on tuotu näin iso suunnitelma."

Metsänhoitaja  Tiina Peippo teknisestä keskuksesta puolestaan ihmettelee Hiironniemen kritiikkiä. Ympäristökeskuksen edustaja on ollut mukana suunnitelmaa valmistelevassa työryhmässä, Peippo muistuttaa. Peipon mukaan Pohjois-Espoon suunnitelmien periaatteet eivät poikkea aiemmista.

"Korostan, että avohakkuita on ehdotettu prosentille toimenpidealueista."

Peipon mukaan toimenpiteitä tehdään noin 40 prosentille kaikkiaan 2 600 hehtaarista.

Kaupungininsinööri Harri Tanska kertoo, että palautetta on tullut satamäärin.

"En yhtään ihmettelisi, jos siitä aikanaan valitettaisiin, jos päätöksen tekee lautakunta." Hän arvelee, että tuolloin suunnitelmat saisivat lainvoiman vasta kolmen neljän vuoden päästä.

Partanen kummastelee näkökulmaa.

"Miksi me hakkaisimme päätämme seinään sellaisella suunnitelmalla, jota asukkaat vihaavat? Eikö meidän pitäisi lähteä siitä, ettei tulisi valituksia?"

Ympäristö- ja teknisen toimen väki luottamushenkilöineen kokoontuu 5. maaliskuuta yhteistyöseminaariin hoito- ja hakkuusuunnitelmiin liittyen.

Samuli Laita HS
Kalajärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat