Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokralaisten tuloja ei aiota tarkistaa

Ympäristöministeriön työryhmä jyräsi ehdotuksen poimia isotuloiset pois valtion tukemista vuokra-asunnoista

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Helsingin kaupungin asuntoja on muun muassa Kampissa.
Helsingin kaupungin asuntoja on muun muassa Kampissa. Kuva: Laura Oja HS

Valtion tukemissa vuokra-asunnoissa asuvien tuloja ja varallisuutta ei aiota tarkistaa säännöllisin väliajoin. Myöskään määräaikaisia vuokrasopimuksia ei oteta käyttöön.

Näin linjasi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan työryhmä ehdotuksessaan, joka luovutettiin asuntoministeri Piia Viitaselle (sd) tiistaina.

Valtiovarainministeriö jätti ehdotukseen eriävän mielipiteen. Ministeriö haluaisi tarkistaa vuokralaisten tulotason, koska tutkimusten mukaan noin kuusi prosenttia vuokratalojen asukkaista kuuluu kahteen korkeimpaan tuloluokkaan.

Siksi valtion tuki ei ministeriön mielestä mene sitä eniten tarvitseville.

Tarkistukset ja määräaikaiset vuokrasopimukset vauhdittaisivat ministeriön mukaan vaihtuvuutta vuokrataloissa, ja pienituloiset pääsisivät muuttamaan varakkaampien tilalle.

Varsinkin kalliiden asuntojen ja vuokrien Helsingissä asukkaat pysyvät pitkään vuokra-asunnossa tai vaihtavat Helsingin Hekan asunnosta toiseen. He voivat luovuttaa asunnon jopa omalle lapselleen.

Hyvätuloiset säästävät joka kuukausi useita satoja euroja, sillä Helsingin kaupungin vuokrat ovat keskimäärin 10,7 euroa neliöltä. Vapailla markkinoilla neliövuokra on useita euroa korkeampi.

"Tämä on epäkohta, mutta valvonta on vaikeaa", Pokka myöntää. Hänen mukaansa työryhmässä vastustettiin jyrkästi valtiovarainministeriön näkemystä.

Asuntolainojen korkojen verovähennyksen pudottaminen on työryhmän mielestä järkevää. Jos korkojen verovähennys ajetaan alas samaan tahtiin kuin tähänkin asti, se tietää kotitalouksille muutamien satasten menetystä vuodessa.

Vähennystä on leikattu viisi prosenttia vuodessa.

Lopullisesti vähennysoikeuden lakkauttamisesta päättää seuraava hallitus huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.

Asuntoministeri Piia Viitanen ilmoitti, ettei hän kannata omistusasuntojen korkovähennyksestä luopumista. "Etenkin lapsiperheille korkovähennys on tärkeä", hän totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat