Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katajanokan asukkaat tyrmäävät rannan talorivin: "Tuntuu, että kaupunki ampui selkään"

Maija Kajanto osti kodin arvomaisemalla. Anni Sinnemäki rakentaisi maisemaan taloja.

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Maija Kajanto luuli asunnon ostaessaan, että merinäkymä parvekkeelta on ikuinen ja asunnon arvo pysyvä.
Maija Kajanto luuli asunnon ostaessaan, että merinäkymä parvekkeelta on ikuinen ja asunnon arvo pysyvä. Kuva: Laura Oja HS

Väki alkaa hermostua: koulun jumppasalin penkit ovat epämukavia, eikä yleiskaava-arkkitehti Marja Piimies tunnu pääsevän asiaan.

Katajanokkalaisia eivät nyt kiinnosta yleiskaavan perusteet vaan oman rannan rakentaminen.

"Milloin pääsee esittämään kysymyksiä," Sinikka Muurimäki viimein purkaa yleisön tunnot Katajanokka-seuran asukastilaisuudessa.

Ihmiset ovat koolla, koska Katajanokan uuden puolen kärkeen, aivan meren rantaan, on Helsingin yleiskaavaluonnoksessa suunniteltu kerrostaloja.

Laura Oja HS
Sinikka Muurimäellä on yleiskaavaluonnoksesta tarkat suunnitelmat ja muistiinpanot, joiden nojalla hän illalla tenttasi suunnittelijoita.
Sinikka Muurimäellä on yleiskaavaluonnoksesta tarkat suunnitelmat ja muistiinpanot, joiden nojalla hän illalla tenttasi suunnittelijoita.

Luonnos kauhistuttaa varsinkin heitä, joiden ikkunoista tätä nykyä aukeaa merimaisema.

Tausta

Kantakaupungissa on rakentamisvaraa

Yleiskaavalla luodaan kaupungin maankäytön ja liikenteen suuntaviivat. Kaavaluonnos on helmikuun loppuun asti nähtävillä. Lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta valmistellaan ehdotus ensi syksyksi.

Yleiskaavaluonnoksessa esitetään, että kaupunkirakennetta tiivistetään muun muassa vanhojen asuinalueiden täydennysrakentamisella, raideliikenteen solmukohtiin rakennettavilla asunnoilla sekä niin kutsutulla kaupunkibulevardien varteen rakentamisella.

Helsingin kantakaupungissa on yleiskaavan mukaan rakentamispotentiaalia noin 45 000 uudelle asukkaalle.

Helsingissä oli 2014–2015 vuodenvaihteessa 622 240 asukasta. Vuoteen 2050 mennessä määrän on arvioitu kasvavan 860 000:een.

Katajanokalle on hahmoteltu 2 000 asukkaan lisäystä. Tätä nykyä Katajanokalla asuu noin 4 500 helsinkiläistä.

"Luulimme tehneemme investoinnin. Nyt asunnon hinta laskee varmaan toistasataatuhatta euroa", sanoo Maija Kajanto parvekkeellaan.

"Tuntuu, että kaupunki ampui selkään. Lapsiperheelle tämä on taloudellinen konkurssi."

Kajanto osti pari vuotta sitten Katajanokanrannasta entisen hitas-asunnon merinäköalalla. Hän sanoo ymmärtävänsä täydennysrakentamisen ongelmat, mutta vanhojen asuinalueiden asukkaitakin pitäisi kunnioittaa.

Kajanto toivoo kaupungilta rahallista korvausta.

"Ainoa syy, miksi ostimme asunnon täältä, oli tämä maisema. Oletimme, että Katajanokka on täyteen rakennettu ja valmis."

Illan asukastilaisuudessa Marja Piimies perustelee rannan kaavoittamista sillä, että nykymenolla kaupunginosa pikemminkin tyhjenee ja palvelut kärsivät.

"Ei tule kivijalkakauppoja eikä ravintoloita, ellei tule uusia asukkaita."

Yleisön on vaikea uskoa laskelmia väkiluvun laskusta, kun päiväkoditkin ovat ihan täynnä.

Katajanokka-seuran puheenjohtajan Tuula Palaste-Eerolan tehtävä on kuunnella katajanokkalaisten asiaa ja viedä heidän viestiään suunnittelijoille.

"Pelko on merinäköalan menetys", Palaste-Eerola toteaa. "Vaikka eihän se merinäköala mihinkään katoa, se vain siirtyy toisiin ikkunoihin", hän ironisoi.

Rannalla asia tulee helposti ymmärretyksi. Isoja laivoja ei enää kulje parvekkeiden editse Sompasaareen, mutta mikäs on kesäisin katsellessa valkopurjeisia paatteja.

"Merinäköala ei ole pääasia. Suunnitelma sotii koko alueen merellistä imagoa vastaan", Katajanokanrannan kulmatalossa asuva Sirpa Pääsky miettii. Hän on laatinut useita vastineita kaupunkisuunnittelijoille.

Valituksilla on on kaupungin koneistossa vahva vastapuoli.

Rakentamista vastustavilla katajanokkalaisilla ei ole tällä kertaa iloa edes siitä, että täällä asuu kaupungin korkein kaavoituksesta vastaava viranomainen.

"Näen mielelläni Katajanokalla uutta rakentamista. Rannassakin", sanoo yleisötilaisuuteen tullut apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

Piimiehen mukaan asukkaiden ei pitäisi vetää ylimalkaisen yleiskaavan havainnekuvista liian dramaattisia tulkintoja.

"Jos yleiskaavaluonnos joskus siirtyisi asemakaavavaiheeseen, on kymmeniä, ellei satoja eri tapoja toteuttaa rakentaminen", Piimies sanoo.

Laura Oja HS
Mata Berg ulkoiluttaa koiriaan Ukkoa ja Unoa Katajanokan rannalla. Hänen asunnostaan on merinäköala, eikä hän ole kuullut suunnitelmista rannan rakentamiseksi.
Mata Berg ulkoiluttaa koiriaan Ukkoa ja Unoa Katajanokan rannalla. Hänen asunnostaan on merinäköala, eikä hän ole kuullut suunnitelmista rannan rakentamiseksi.

Katajanokka-seura on esittänyt rantarakentamisen sijaan nykyisten rakennusten korottamista parilla kerroksella. Niin on tehty muun muassa Myllypurossa ja Laajasalossa.

Piimies suhtautuu ajatukseen epäilevästi. Virkamiehet toki kannustavat taloyhtiöitä ullakkorakentamiseen, mutta "kestävätkö nykyisten rakennusten perustukset korottamista?" hän kysyy.

Tuula Palaste-Eerola painottaa, ettei hänen edustamansa seura halua leimautua nimbyilystä. Jo nykyisellään Katajanokalla on vain vähän virkistysalueita sekä palveluita. Mitä sitten jää enää, jos rakennetaan asuntoja vielä kahdelle tuhannelle lisää, hän kysyy.

Kokonaisuudessa Katajanokka on vain "kynnenkokoinen alue".

"Mutta meidän on pakko haarukoida koko kaupunki. Tyhjiä paikkoja ei juuri ole", Marja Piimies toteaa.

"Jossain toisessa kaupunginosassa joku menettää maisemansa metsään tai kallioille."

Kaisa Hakkarainen HS
Kimmo Oksanen HS
Katajanokka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat