Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki menetti uskonsa valtioon – "Tässä tuli särö kaupungin ja valtion suhteisiin"

Valtio lupasi Helsingille Pisararadan vastineeksi seudun uusista asunnoista, mutta petti lupauksensa

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Helsingin päärautatieasema on ruuhkainen. Pisararadan olisi määrä helpottaa junaruuhkia, koska osa lähijunista siirtyisi tunneliin.
Helsingin päärautatieasema on ruuhkainen. Pisararadan olisi määrä helpottaa junaruuhkia, koska osa lähijunista siirtyisi tunneliin. Kuva: Laura Oja HS

Päätös Pisararadan rahoituksen siirtämisestä hamaan tulevaisuuteen oli Helsingin kuntapäättäjille iso pettymys.

Samalla heiltä meni usko valtioon sopimuskumppanina. Olivathan seudun kunnat ja valtio lyöneet lukkoon suuren sopimuksen maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä (mal) kolme kuukautta sitten.

Sopimusta siivittääkseen valtio lupasi kunnille Pisararadan, joka helpottaisi ruuhkia Helsingin ratapihalla. Uusi rata ohjaisi lähijunat kulkemaan maan alla ja antaisi tilaa kaukojunille.

Ratahankkeen vastikkeeksi kunnat lupasivat kaavoittaa paljon asuntotontteja, jotta seudulle voitaisiin rakentaa tulevina vuosina riittävästi asuntoja.

Näin asuntohintoja ja vuokratasoa pystyttäisiin pitämään ainakin aisoissa – parhaassa tapauksessa jopa laskemaan.

"Helsinki jätettiin roikkumaan löysään hirteen, kun kokoomus kaatoi hankkeen. Tämä vaarantaa uusien asuntojen saamisen seudulle", tuskittelee Emma Kari, Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Hänen mielestään on "on kohtuutonta, että kokoomuksen vaalipaniikki johtaa siihen, että yli miljoonan asukkaan seutu joutuu kärsimään arjessaan".

Poiminta

Kolme syytä kannattaa, kolme syytä vastustaa

Pisaraa kannatetaan, koska

Pisara helpottaisi Helsingin ratapihan ruuhkia ja kaukoliikenteen ongelmia, kun osa lähijunista siirtyisi tunneliin eikä enää olisi ruuhkauttamassa Pasilan ja päärautatieaseman välistä rataosuutta.

 Uusien asemien myötä Töölöön ja Hakaniemeen olisi paljon helpompi päästä ratojen varrelta. Varsinkin Hakaniemeen voisi rakentaa huomattavasti lisää.

 Pisaran rahoittaminen oli osa valtion ja Helsingin seudun kuntien sopua asuntopulan helpottamisesta.

Pisaraa vastustetaan, koska

 Tunneliradan miljardin euron hinta ei vastaisi siitä saatavia hyötyjä. Hyödyt jäisivät pääosin Helsinkiin, kustannukset valtiolle.

 Helsingin ratapihan ruuhkia pystyisi ratkomaan paljon halvemmalla remontilla.

 Pisara söisi muun maan liikennerahoja.

Ruuhkautuva ratapiha venyttää Karin mukaan työmatkoja, mutta viivästyttää myös kaukojunaliikennettä.

Yhtä turhautunut on valtuuston vasemmistoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo. "Ensin hallitus kippasi metropolihallinnon ja nyt mal-sopimuksen."

Pisaran kaatuminen on Honkasalon mukaan erityisen lyhytnäköistä politikointia. "Juuri nyt matalasuhdanteessa kaivattaisiin työllistäviä infra-hankkeita."

Monet kokoomuslaiset kuntapäättäjät puhuvat asiasta kieli keskellä suuta, mutta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) myöntää suoraan pettyneensä ja turhautuneensa.

"Tässä tuli särö kaupungin ja valtion suhteisiin. Kun mal-sopimus saatiin kasaan, tehtiin valtava työ".

Samaa harmittelee valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Lasse Männistö (kok): "Tämä oli selkeä merkki siitä, miten valtio suhtautuu tekemiinsä sopimuksiin. Kun keskeinen osa valtion puolelta horjuu, ei se edesauta Helsingin sitoutumista."

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) sanoo, että Pisararata on edistämisen arvoinen.

"Täällä pääkaupunkiseudulla on tarvetta merkittäville valtion panostuksille, kun valtio on niihin sitoutunutkin, mutta ei ole tyylikästä pistää tämän kokoluokan hankkeita eteenpäin lisäbudjeteilla muutama kuukausi ennen vaaleja. Toisaalta valtion ei ole tyylikästä tehdä sopimuksia kuntien kanssa, jos valtio ei aidosti edistä niitä".

Radan rahoituksen kaatumista kuvataan "poliittiseksi näytelmäksi". Vastakkain olivat pääkaupunkiseutu ja muu maa.

"Muun maan päättäjien näkemykseen vaikuttivat tuoreet kustannushyötylaskelmat", Männistö sanoo.

Liikenneviraston laskelmissa yhden euron panos olisi tuottanut hyötyä vain puoli euroa. Laskelmassa otettiin huomioon erityisesti matka-aikojen säästöt.

Tämä sai monet maakuntien kokoomuslaiset kansanedustajat kääntymään hanketta vastaan.

Vapaavuoren mukaan pitäisi miettiä osin uudelleen, miten radan hyötykustannussuhdetta saataisiin parannettua.

"Ei sitä ole todettu kannattamattomaksi, vaan kohtuullisen alhaiseksi", Vapaavuori tähdentää.

Männistön mielestä laskelmissa olisi pitänyt ottaa huomioon kaikki hyödyt.

Hän korostaa, ettei Pisararataa ole vielä kuopattu. "En ole valmis viettämään hautajaisia."

Samaa sanoo Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. "Toivotaan, että vaalien jälkeisellä eduskunnalla on parempi käsitys radan merkityksestä."

Pajusen mielestä vielä ei ollut ymmärrystä siitä, kuinka Pisara-rata hitsaa yhteen koko Suomen valtakunnallisen rataverkon.

Kaupunginhallituksen jäsen Pilvi Torsti (sd) kertoo yllättyneensä Pisaran kaatumisesta. "Katsotaanko tässä maassa enemmän sisään kuin ulos? Helsingin kilpailijoita ovat Tukholma, Tallinna ja Pietari. Tarvitsemme asuntoja ja toimivaa julkista liikennettä."

Hänen mielestään Helsingin suurimman puolueen valtakunnallinen siipi petti.

"Eihän tällä hallituspohjalla pitänyt käydä näin."

Eduskuntaan tarvitaan Torstin mielestä "Helsinki-puolue". Ei kirjaimellisesti, mutta niin, että kotiseudun asioita ajetaan.

"Pääkaupunkiseudun kansanedustajilla on oltava tiiviit yhteydet yli puoluerajojen. Tämän seudun menestymisestä hyötyy koko maa."

Rauhamäki suhtautuu tällaiseen epäillen.

"Helsinkiläisiä kansanedustajia on nyt 21, vaalien jälkeen 22. Eiväthän he saa ihmeitä aikaa 200 kansanedustajan joukossa", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat