Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinne ja Stubb kinasivat Pisarasta viimeiseen asti

Pääministeri Stubb joutui taipumaan kokoomuksen ryhmän edessä

Kaupunki
 
Antti Rinne (sd)
Antti Rinne (sd)

Pisararadan rahoitus siirtyi tiistaina seuraavalle hallitukselle. Sdp:n ja kokoomuksen kärhämässä tyylipisteitä ei ropise.

Tarina alkaa Alexander Stubbin (kok) hallituksen ohjelmasta viime kesältä. Hallitus sitoutui tukemaan Helsingin seudun suuria infrahankkeita, jos Helsingin seudun kunnat sitoutuvat kaavoituksen vauhdittamiseen.

Syksyllä seudun 14 kuntaa sitoutuivat lisäämään asuntokaavoitusta vuosina 2016–2019 noin 25 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 3 000 lisäasuntoa vuodessa. Vastineeksi hallitus päätti tammikuussa sitoutua Pisararataan ja maksaa sen budjettirahoituksella.

Kun Helsinki lupasi maksaa naapureidensa Espoon ja Vantaan osuudet kustannuksista, kaiken piti olla kunnossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä vastustus oli kuitenkin jo noussut. Pisaran hyöty-kustannuslaskelmat osoittivat punaista. Lähes miljardin kustannukset hirvittivät samaan aikaan, kun Stubb saarnasi sopeutuksista.

Ryhmästä lähti viesti omille ministereille: nyt jarrut päälle.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne halusi pitää kiinni kuntien kanssa tehdystä sopimuksesta. Sdp halusi rakentamisen vauhtiin: työpaikkoja ja asuntoja radanvarsiin kuten yhdyskuntarakenteen tiivistäminen edellyttää.

Rinne halusi Pisaran aloitusrahat lisäbudjetin täydennykseen. Kun eduskunta olisi lisäbudjetin hyväksynyt, seuraavalle hallitukselle olisi siirtynyt selvä mandaatti viedä Pisaraa eteenpäin.

Sitä olisi enää vaikea purkaa.

Kokoomus ei halunnut rahaa lisätalousarvioon, koska Pisara olisi syönyt tulevan vaalikauden liikennerahoja. Kokoomuksen mukaan lisäbudjetti oli väärä paikka miljardihankkeelle.

Stubb vetosi Rinteeseen loppuun asti, ettei tämä toisi Pisaraa lisäbudjettiesityksiinsä.

Kokoomusryhmä oli niin hajallaan, että lisäbudjetin tuominen eduskuntaan olisi aiheuttanut kaaoksen. Stubb pelkäsi, että ryhmä olisi hajonnut ja ehkä koko lisäbudjetti kaatunut.

Rinne oli päättänyt katsoa asian loppuun asti hallituksessa. Vasta kun kävi ilmi, että kokoomuksen ministeriryhmä olisi voittanut äänestyksessä demarit, Rinne veri Pisaran viime tiistaina listalta pois.

Pisaran koko 965 miljoonan valtuus sovittiin laitettavan "teknisiin kehyksiin", jotka vahvistetaan maaliskuussa. Käytännössä se ei sido mitään. Ratkaisu Pisarasta jää uudelle hallitukselle.

Koko prosessia luonnehdittiin eduskunnan käytävillä sähläykseksi ja arvottomaksi näytelmäksi. Miljardiluokan hanketta vietiin eteenpäin kuin yleisessä huutokaupassa.

"Valtiovarainministeri ei välitä valtion rahoista, liikenneministeri ei aja liikennehankkeita ja pääministeri ei johda hallitusta", eräs hallituspuolueen taustavaikuttaja tiivisti.

Stubb sanoi tiistaina, että Pisararadan rakentaminen etenee. Vaikka rahat ovat toki tulossa rahoituskehyksiin ja tukihakemus EU:lle pistetty postiin, väite on liioittelua. Asia tuskin etenee ensi hallituskaudella mihinkään.

Sdp korostaa, että hallitus rikkoi sopimusta ja valtion maine sopimuskumppanina koki kovan kolauksen. Rinne pelasti kasvonsa, koska hän edes yritti saada hankkeen eteenpäin.

Stubb pelasti kasvonsa myös, koska hanke ei kaatunutkaan. Se siirtyi.

Alexander Stubb (kok)
Alexander Stubb (kok)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat