Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäväylän liikenne joutuu kiertotielle, kun Kalasataman rakennustyöt alkavat keväällä

Itäväylä suljetaan työmaan kohdalta ja liikenne ohjataan kiertotielle

Kaupunki
 
Helsingin Kalasataman keskukseen nousee kahdeksan tornia
Helsingin Kalasataman keskukseen nousee kahdeksan tornia
Valitusten ja huonon taloustilanteen takia viivästyneen Helsingin Kalasataman keskuksen rakennustyöt alkoivat keväällä 2015. Kauppakeskuksen pitäisi olla valmis vuonna 2018. Video on keväältä 2015. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaus: Mika Ranta ja Arttu Luhtala, leikkaus: Arttu Luhtala, grafiikka: Uolevi Holmberg, animaatio: SRV.

Kalasataman keskuksen eli Redin rakennustyöt pääsevät alkamaan toden teolla näillä näkymin huhti–toukokuussa, kertoo Kalasataman hankejohtaja Juhani Katko rakennusyhtiö SRV:stä. Valitusten ja huonon taloudellisen tilanteen aiheuttamat viivytykset näyttävät olevan ohi ja louhintatöihin päästään keväällä. Kolmen vuoden kuluttua kauppakeskuksen olisi tarkoitus olla jo avoinna.

Kalasataman aluerakentamisprojektin johtaja Hannu Asikainen Helsingin kaupunginkansliasta iloitsee rakentamisen alkamisesta.

"Kyllä tämä tuntuu mielettömän hienolta. Siinä vaiheessa kun homma käynnistyy, pitää avata kuohuva pullo", Asikainen sanoo.

"Ehkä vuosi sitten välillä alkoi tuntua, että mitähän tästä tulee – mutta missään vaiheessa en ole luopunut toivosta."

Arttu Luhtala HS
Kalasataman keskuksen eli Redin rakennustyömaalla Helsingissä on valmiina jo noin kuudentoista metrin kuoppa, jonne tulee kaksi kerrosta parkkipaikkoja. Parkkipaikkoja louhitaan vielä lisää kallion sisään. Keskuksen kauppojen pitäisi avautua jo kolmen vuoden kuluttua.
Kalasataman keskuksen eli Redin rakennustyömaalla Helsingissä on valmiina jo noin kuudentoista metrin kuoppa, jonne tulee kaksi kerrosta parkkipaikkoja. Parkkipaikkoja louhitaan vielä lisää kallion sisään. Keskuksen kauppojen pitäisi avautua jo kolmen vuoden kuluttua.

Kalasataman keskuksen rakennustyömaa on tällä hetkellä hiljainen, mutta kun urakka pääsee kunnolla käyntiin, alueella paiskii töitä jopa tuhat henkilöä. Keskuksen rakennustyömaalla on valmiina jo noin kuudentoista metrin kuoppa, jonne tulee kaksi kerrosta parkkipaikkoja. Sen alle louhitaan vielä parkkipaikkoja kallion sisään.

Kuopan reunalla projektijohtaja Markku Muhonen keskuksen rakentavasta SRV-rakennusyhtiöstä osoittaa alas.

"Tuosta kaivinkone kauhaisee ensimmäisenä. Aloitamme louhintatyöllä ja ne jatkuvat tämän vuoden. Sen jälkeen päästään betonitöihin ja siitä Kalasataman keskus lähtee rakentumaan."

Muhonen myöntää, että viivästykset eivät ole olleet mukavia.

"Kyllä se harmittaa. Meillä oli asemakaavavalitusta ja myös taloudellinen tilanne vaikutti. Meillä on tarkoitus, että vuonna 2018 liike-elämä toimii tuossa, kulkuyhteydet ovat kunnossa metrolle ja liityntäliikenteelle, jolloin tämä alue saa kaipaamaansa palvelua."

Samaan aikaan myös Helsingin kaupungin terveys- ja hyvinvointikeskuksen on tarkoitus olla valmiina kauppakeskuksen vieressä.

Parkkipaikkoja rakennetaan asiakkaille ja asukkaille sekä liityntäpysäköintiin noin 2 000.

Kalasataman keskuksen rakentaa SRV, jonka projektijohtaja Markku Muhonen seisoo vielä hiljaisella työmaalla.
Kalasataman keskuksen rakentaa SRV, jonka projektijohtaja Markku Muhonen seisoo vielä hiljaisella työmaalla.

Alueen liikenne menee uusiksi näillä näkymin touko–kesäkuussa.

Itäväylä Kalasataman metroaseman tienoilta suljetaan rakennustöiden ajaksi. Jo rakennetulle kiertotielle ohjataan kaikki ajoneuvoliikenne keskustasta, Pasilan suunnasta ja idästä.

Myös Hermannin rantatie suljetaan liikenteeltä Kalasataman lähettyviltä. Yhteys pohjoisesta ohjataan kulkemaan Vanhalle Talvitielle.

Metroliikenne toimii normaalisti koko rakennustyön ajan.

"Fiilinki on erittäin hyvä", Juhani Katko sanoo.

"Paljon on tehty työtä hankkeen eteen ja nyt on isompi konkreettinen vaihe lähdössä käyntiin. Rahoitusneuvottelut ovat edenneet suunnitelmien mukaan", hän sanoo.

Rahoitusneuvotteluiden viimeinen rutistus on nyt käynnissä. Sen takia Katko ei halua vielä lyödä lukkoon tarkkaa rakentamisen aloituspäivämäärää.

Kalasataman keskukseen rakennetaan kahdeksan tornitaloa, joista korkein on 132 metriä korkea.

Kaksi asuintornia on saanut jo rakennusluvan ja kuusi odottaa lupaa edelleen.

Yksi torneista tulee olemaan toimistokäytössä ja yksi hotellina – ainakin tämän hetkisten suunnitelmien mukaan.

"Niiden tornien konsepti on osittain vielä auki. Niihin haetaan sijoittajatahoja, joille ne toteutetaan omina urakoinaan. Siinä tarkennetaan vielä sisältöä", Katko kertoo.

Kauppojen pitäisi olla avoinna asiakkaille kolmen vuoden kuluttua.

Kahta asuintornia aletaan rakentaa samaan aikaan kuin kauppakeskusta.

Ensimmäisen tornin pitäisi olla valmis samaan aikaan kuin kauppakeskuksenkin, toinen torni valmistunee siitä kuuden kuukauden kuluttua. Sen jälkeen alkaa muiden tornien rakentaminen.

Hannu Asikainen kehuu SRV:n uskallusta suunnitella jotain aivan uutta.

"SRV on hienosti alkanut kehittää uutta asumisen konseptia. Tällaista tornitaloasumista ei käytännössä ole koskaan ollut Suomessa", Asikainen sanoo.

Ensi kesänä alkaa myös uusien raitiotielinjojen suunnittelu alueelle. Asikaisen mukaan ensi vuonna tiedetään jo tarkemmin minne uudet linjat suuntautuvat Kalasatamasta.

Kaupungin puolesta Kalasataman keskuksen rakentamisprojekti alkoi syyskuun 21. päivänä vuonna 2009, muistelee Kalasataman projektipäällikkö Tuomas Hakala Helsingin kaupungilta. "Kyseessä on Helsingin suurin työmaa. Nyt kun työ alkaa, niin tuntuu helpottavalta ja onhan sitä toki innoissaankin. On tätä tehty tässä jo tovi", hän sanoo.

Hakala uskoo vakaasti, että koko Kalasataman keskuksen hanke tullaan viemään loppuun saakka.

Vaikka uusi taantuma iskisi, tullaan kaikki suunnitellut tornit rakentamaan, sillä "kustannukset sijoittuvat Itäväylän alapuolelle ja tulot tulevat Itäväylän yläpuolelta", Hakala sanoo.

Vielä hiljaisella työmaalla käyskentelevä projektijohtaja Markku Muhonen haluaisi päästä hommiin heti.

"Kyllä tämä syyhyttää jo!"

Kaikkien kahdeksan tornin on tarkoitus olla valmiina arviolta vuonna 2022.

Kalasataman keskuksen ideaa voi verrata Kampin keskukseen, molemmissa yhdistyvät kauppa- ja liikennekeskus sekä asunnot.

"Liikekeskuksena se on ainakin puolitoistakertainen Kamppiin nähden", Muhonen arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat