Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murhatun tytön äiti: "Minua ei kuunneltu"

Sosiaalityöntekijät kertoivat oikeudessa, ettei huostaanotolle ilmennyt riittäviä perusteita

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Helsingin käräjäoikeudessa jatkettiin 8-vuotiaan tytön kuolemaan liittyvien virkarikossyytteiden käsittelyä torstaina.
Helsingin käräjäoikeudessa jatkettiin 8-vuotiaan tytön kuolemaan liittyvien virkarikossyytteiden käsittelyä torstaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Murhatun kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön äiti kertoi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa kokeneensa, etteivät lastensuojeluviranomaiset ottaneet hänen viestejään tyttärensä tilanteesta vakavasti.

"Minua ei kuunneltu lainkaan. Naurettavaa miten minuun suhtauduttiin", nainen sanoi. "Ihan kuin olisin mitättömin henkilö maan päällä."

Artikkeliin liittyvät

Äitiä kuultiin virkarikosoikeudenkäynnissä asianomistajan eli rikoksen uhrin asemassa. Nainen puhui tapauksesta ensimmäistä kertaa oikeudessa, sillä häntä ei kuultu aiemmassa murhaoikeudenkäynnissä.

Lapsen isä ja tämän naisystävä tuomittiin tytön murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Tytön äiti kertoi suostuneensa lapsensa huoltajuuden siirtämiseen kokonaan isälle vuonna 2010, koska lapsi uhattiin ottaa huostaan häneltä itseltään.

"Ajattelin, että suojelen lasta."

Nainen kertoi huolestuneensa naisystävän mielenterveyden vaikutuksista lapseensa. Naisystävä oli huudellut rumasti taustalla, kun äiti ja tytär keskustelivat puhelimessa.

Nainen myös huomasi tapaamisten aikana tytössä ruhjeita ja raapimisjälkiä. Tytöltä oli lähtenyt myös hiuksia.

Äiti tapasi tyttärensä viimeisen kerran hieman ennen vuoden 2012 äitienpäivää, jolloin lapsi murhattiin.

Hän havaitsi tuolloin tyttärensä poskessa suuren mustelman ja kertoi siitä myös työntekijälle. Työntekijä oli naisen mukaan vastannut, että tilannetta voidaan katsoa ensi kerralla.

"Muistan ikuisesti, kun sanoin vihaisena, että seuraavaa kertaa ei tule", nainen totesi.

Oikeudessa kuultiin myös kahta syytteessä olevaa sosiaalityöntekijää. He toimivat vuorollaan tytön vastuusosiaalityöntekijöinä vuosina 2010–2012.

Molemmat sosiaalityöntekijät kertoivat, että heitä epäilyttivät lapsen isään ja tämän naisystävään liittyvät epäselvyydet, kun lapsen huoltajuus siirtyi isälle.

Mies oli valehdellut viranomaisille muutosta omistusasuntoon. Naisystävä esiintyi puolestaan väärällä nimellä ja väitti valheellisesti odottavansa nelosia. Nämä eivät olleet toisen syytetyn mukaan riittäviä perusteita huostaanottoon. Muut viestit esimerkiksi päiväkodista kertoivat, että lapsi olisi vaikuttanut voivan hyvin alkuvaiheessa isän luokse muuton jälkeen 2010.

Toinen vastuusosiaalityöntekijä käsitteli kahtena seuraavana vuonna ilmoituksia muun muassa tytön mustelmista ja hiustenlähdöstä. Nainen kertoi, ettei terveydenhuollon selvityksissä paljastunut syytä hiustenlähdölle. Isä puolestaan selitti lapsensa mustelmia joko pallon osumalla tai tietämättömyydellään sen syntytavasta.

Syyttäjä vaatii 11 virkamiehelle rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta kahdeksanvuotiaan tytön murhatapauksen vuoksi. Kaikki syytetyt kiistävät tahalliset laiminlyönnit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat