Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki haluaa metropolin 2017

Pääkaupunki havittelee yhä kuntaliitosta, vaikkei laki metropoli- hallinnosta edennyt

Kaupunki
 

Helsingin kaupunginhallituksessa on maanantaina esillä asia, jossa ei oikein uutista ole: Helsinki haluaa, että pääkaupunkiseudun neljä kuntaa sekä Sipoo yhdistyisivät. Lisäksi Tuusulan eteläosia voitaisiin yhdistää uuteen metropolikuntaan.

Esitys lähtee seuraavaksi Helsingin valtuuston ja sittemmin valtiovarainministeriön hyväksyttäväksi. Sen pääasia on, että Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupungit ja Sipoon kunta lakkaavat olemasta joulukuun viimeinen päivä 2016. Vuoden 2017 ensimmäisenä aamuna ihmiset heräisivät uuden metropolikaupungin asukkaina.

Lisäksi valtionvarainministeriölle esitetään, että ministeriö aloittaisi kuntajakoselvityksen, jolla selvitettäisiin Tuusulan eteläisimmän osan liittämistä uuteen kuntaan.

Helsinki uskoo, että yhdistymisellä syntyisi alueellisesti eheä, sosiaalisesti kestävä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva uusi kunta, joka voisi turvata asukkaiden hyvinvointipalvelut.

Esityksen mukaan maankäytön, rakentamisen ja liikenteen järjestäminen helpottuisi, jos pohjana yksi yhtenäinen kunta.

Erityisesti paranisivat sosiaali- ja terveyspalveluiden hallinto ja rahoitus.

Istuvan hallituksen ohjelmassa oli metropolikunnan synnyttämisen lisäksi metropolihallinnon luonti.

Se olisi tarkoittanut metropolikuntaa suurempaa kokonaisuutta, johon olisivat kuuluneet 14 kuntaa Helsingin seudulta sekä Porvoo ja Lohja, jos ne olisivat halunneet mukaan.

Hanke kuitenkin kaatui, kun liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) kertoi ennen helmikuun puoliväliä, ettei kokoomus kannata metropolihallinnon mahdollistavan lakiesityksen viemistä eduskuntaan.

Yhä yhdentyneemmässä maailmantaloudessa on katsottu suurten kokonaisuuksien pärjäävän kilpailussa parhaiten. Tämä on yksi peruste, miksi Helsinki esittää bruttokansantuotteeltaan suurimman ja toimeliaimman alueen tiivistämistä myös hallinnollisesti.

Helsinki uskoo, ettei demokratia näivettyisi entistä suuremmaksi kokonaisuudeksi yhdistyvässä kunnassa. Päinvastoin, uuden kunnan asukkailla olisi vahvan itsehallinnon kautta mahdollisuus vaikuttaa. Uusi suuri pääkaupunki kykenisi kantamaan vastuuta Suomen kansainvälisestä kilpailukyvystä, esitys sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat