Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori suomii Vantaata voitontavoittelusta

"Vantaa rikkoo lakiin kirjattua rikastumiskieltoa", kritisoi Vesa Majamaa

Kaupunki
 

Vanhan Saraksen perintötilan pakkolunastus kuumentaa tunteita Vantaalla.

Valtuusto päättää maanantaina, hakeeko Vantaa ympäristöministeriöltä lunastuslupaa 43,4 hehtaarin tilalle, joka on ollut yli 300 vuotta Sarinin suvun hallussa. Pakkotoimia ovat kritisoineet etenkin kokoomuslaiset.

Tästä on kyse

10 miljoonan näkemysero

 Rakennusyhtiö SRV tarjosi Saraksen tilasta 11,2 miljoonaa euroa vuonna 2007. Esisopimus purkautui, koska Vantaa ei antanut lupausta alueen asemakaavoituksesta.

 Vantaa on tarjonnut omistajille 2,6 miljoonaa euroa.

 Jos ympäristöministeriö antaa Vantaalle luvan pakkolunastukseen, maan hinta määräytyy puolueettomassa lunastustoimituksessa.

Lunastuksen vastustajat saavat sivutukea ympäristöoikeuden emeritusprofessori Vesa Majamaalta, joka on asettanut arvovaltansa tilan omistajien tueksi. Hänen arvionsa mukaan Vantaa on syyllistymässä perusteettomaan voitontavoitteluun.

"Jos maata pakkolunastetaan, sen pitää näkyä luovutushinnassa. Pakkolunastuslakiin on kirjattu rikastumiskielto, eli maa olisi luovutettava omakustannushinnalla", Majamaa sanoo.

Näin ei Majamaan mukaan ole käynyt niissä kunnissa, joissa pakkolunastus on käytössä. Myös Vantaan uuteen maapoliittiseen ohjelmaan on yhdeksi tavoitteeksi kirjattu kaupungin talouden tasapainottaminen ja voitollinen maan myynti.

"Jos pakkolunastuksen tavoitteena olisi hillitä hintatasoa, tällaisella menettelyllä on suorastaan päinvastainen vaikutus", Majamaa kritisoi.

Majamaan mukaan pakkolunastuksen pitäisi olla viimeinen keino niissä tilanteissa, joissa pakottava yhteiskunnallinen tarve edellyttää maa-alueiden käyttöönottoa. Saraksen tilanteessa olisi ollut toinenkin vaihtoehto.

Rakennusyhtiö SRV olisi ollut halukas ostamaan tilan ja maksamaan toimet, joiden avulla alue olisi saatu rakennuskelpoiseksi. Perikunnan kanssa solmittu 11,2 miljoonan euron esisopimus raukesi, koska Vantaa ei luvannut kaavoittaa aluetta.

Yleiskaavassa Saras on merkitty tulevaksi pientaloalueeksi. Majamaan mukaan yleiskaavan sisältämää arvonnousua ei voida leikata pois omistajilta.

Vantaan yrityspalvelujohtaja Leea Markkula-Heilamo tähdentää, että kaupunki haluaa itse päättää, milloin alueet tulevat rakennettaviksi.

"Kyse on ajoituksesta ja tonttimarkkinoiden hallinnasta. Hinta selviää lunastustoimituksessa", Markkula-Heilamo sanoo.

Marja Salomaa HS
Keimola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat