Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa kaavailee maanläjitystä Tuusulan rajan tuntumaan

Sjöblomin veljesten syrjäyttäminen arveluttaa etenkin kokoomuspäättäjiä

Kaupunki
 

Uuden maanläjitys- ja louhinta-alueen perustaminen Tuusulan ja Vantaan rajalle on mutkistunut Vantaan päätöksenteossa. Vantaan aikeet ostaa 13 hehtaarin maa-alue tuusulalaisten Sjöblomin soraveljesten nenän edestä arveluttavat etenkin kaupunginhallituksen kokoomuslaisia päättäjiä.

Sekä Vantaan virkamiesjohto että kaupunkisuunnittelulautakunta ovat esittäneet, että Vantaa ostaa alueen strategisista syistä. Sjöblomien yhtiö Vekkox Oy oli neuvotellut kaupan valmiiksi yksityisen maanomistajan kanssa joulukuussa. Vekkox on ostanut samalta seudulta jo vajaat sata hehtaaria maata läjitystä ja louhintaa varten.

Fakta

Monta vuotta läjitystä

 Kiviaineksen jalostamiseen erikoistuneet Sjöblomin veljekset ja Vantaa ovat kaavailleet uuden läjitys- ja louhinta-alueen perustamista viisi vuotta.

 Uusi läjityspaikka kiinnostaa myös Helsingin kaupunkia, jolla on vaikeuksia löytää tilaa omille ylijäämämailleen.

 Seutulan Kiilan alue voisi olla toiminnassa 50–70 vuotta.

Mikäli Vantaa haluaa käyttää etuosto-oikeuttaan kolmen kuukauden määräajan kuluessa, kaupunginhallituksen on tehtävä päätös maanantaina. Veljesten nokkamies, ex-kansanedustaja Juhani Sjöblom (kok) on ottanut yhteyttä kaupunginhallituksen jäseniin, jotta hallitus pidättäytyisi etuosto-oikeuden käytöstä.

"Tätä projektia on tehty hyvässä yhteisymmärryksessä Vantaan kanssa jo vuodesta 2009 lähtien. Miksi kaupunki nyt haluaa muuttaa linjaansa?" Sjöblom ihmettelee.

Maakauppa olisi Sjöblomeille kymmenes Vantaalla. Vantaa ei ole aiemmissa tilanteissa käyttänyt etuosto-oikeuttaan. Sjöblomien emoyhtiö Seepsula omistaa myös rajan toisella puolella Tuusulassa noin 300 hehtaarin alueen.

Vantaan kaupunginhallitukselle etuosto-oikeuden käyttöä on perusteltu sillä, että Vantaa saisi laajan yhtenäisen alueen kehitettäväkseen. Vantaa omistaa myyntikohteen lounaispuolella liki samansuuruisen maa-alueen.

Yrityspalvelujohtaja  Leea Markkula-Heilamo ei kuitenkaan ole hautaamassa alkuperäistä yhteistoiminta-ajatusta Sjöblomin veljesten kanssa.

"Tällä maakaupalla Vantaan kaupunki saa vahvemman neuvotteluaseman yhteisessä hankkeessa", Markkula-Heilamo muotoilee.

Kolmas osapuoli yhteisneuvotteluissa on Helsingin kaupunki, joka kärvistelee ylijäämämaidensa kanssa. Helsinki on aiemmin läjittänyt ylijäämämaitaan myös Vantaan puolelle.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) vetoaa osapuolten pitkään yhteistyöhön.

"Pitää olla varsin kovat perusteet, jos etuosto-oikeutta nyt käytettäisiin. Ainakin on voitava kysyä, mikä on muuttunut, jos kerran etuosto-oikeutta ei ole koettu tarpeelliseksi aiemmin."

Yksi mahdollinen selitys löytyy neuvottelupöytäkirjoista, joiden mukaan läjitystoiminta alkaisi nimenomaan Vantaan puolelta sekä Vantaan kaupungin että Vekkoxin omistamilla alueilla.

Kivistön rakentamisen vuoksi ylijäämämaiden läjitykselle on tarvetta jo nyt, mutta Pitkäsuon läjitysalue tyydyttänee sen tarpeen. Tuusulan puolelle läjitystä tulisi sitä mukaa, kun sieltä louhitaan kalliota pois.

Vantaa terävöitti maapolitiikkaansa pari vuotta sitten. Keinovalikkoon tulivat myös aiemmin vierastetut pakkolunastukset ja etuosto-oikeuden käyttö.

Sjöblom ja Mäkinen arvioivat, ettei läjitystoiminta edes kuulu maapoliittisen ohjelman ydinkohtiin.

Sjöblomia harmittaa, että veljesten yhtiöt ovat yhteishanketta varten jo rakentaneet teitä ja kunnallistekniikkaa. Myös raskas lupaprosessi on etenemässä. Veljeksillä on jo maa-aineksen uusi ottolupa 130 hehtaarin alueelle Tuusulan puolella.

"Nämä ovat pitkäjänteisiä projekteja. Alue olisi käytössä seuraavat 50–70 vuotta."

Marja Salomaa HS
Seutula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat