Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja ryhtyi pelastamaan Helsingin Kampin historiallista apteekkia

Pekka Haavisto teki Joutsen-apteekin kohtalosta poliittisen kysymyksen

Kaupunki
 
HS kertoi syksyllä, että Fimea oli aikeissa kajota Lapinlahdenkadulla sijaitsevan Joutsen-apteekin lupiin.
HS kertoi syksyllä, että Fimea oli aikeissa kajota Lapinlahdenkadulla sijaitsevan Joutsen-apteekin lupiin.

Helsingin Kampissa sijaitsevan yli satavuotiaan apteekin pelastaminen nousee peräti valtakunnalliseksi kysymykseksi. Lapinlahdenkadun Joutsen-apteekin ympärille on muodostunut pieni kansanliike, ja se on myös saanut poliittisen tukijan.

Helsingin Sanomat kertoi viime syksynä (HS 20. 10. 2014) apteekin olevan vaarassa. Vuodesta 1912 samoissa tiloissa toiminut Joutsen on apteekkari Bengt Mattilan mukaan väärässä paikassa, eikä toiminta kannata.

Mattila haluaisi rahoittaa Joutsen-apteekin toimintaa toisen apteekkinsa tuloilla, mutta sivuapteekkiluvan saaminen on ollut kiven alla.

Nyt tilanne näyttää Mattilan mukaan valoisammalta. Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) jätti helmikuun lopussa kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministerille Joutsen-apteekin tilanteesta

"Olemme ottaneet aimo askeleen eteenpäin", iloitsee Mattila.

Mattila ja Haavisto olivat tekemisissä toistensa kanssa jo 1990-luvulla. Apteekin interiööri on suojeltu ympäristöministeriön päätöksellä maaliskuussa 1999. Haavisto oli tuolloin ympäristöministerinä.

"Tarina juontaa juurensa jo pitemmälle", Haavisto sanoo.

"Apteekki on tuttu äidilleni, sillä hän vietti lapsuutensa Lapinlahdenkadulla. Menin käymään apteekissa Bengt Mattilan kutsumana, ja tapasin siellä myös Museoviraston ihmisiä. Myöhemmin keskustelin asiasta vielä Fimean edustajien kanssa eduskunnassa", Haavisto kertoo.

Haavisto kertoo ymmärtäneensä pian, että apteekkari Mattila on asiansa kanssa viranomaisten välissä. Toisaalla on lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, joka katsoo tilannetta apteekkialan lainsäädännön näkökulmasta ja päättää lupa-asioista, ja toisaalla Museovirasto, joka on huolissaan historiallisen apteekin tuhoutumisesta.

"On olemassa tietynlainen "käppi" toiminnallisuuden ja suojelun välillä. Ruotsissa ja Tanskassa on mekanismeja, esimerkiksi säätiömalleja, joilla historiallisia apteekkeja on voitu säilyttää", Haavisto sanoo.

Mattilalla on Joutsenessa apteekkialan museokokoelma. Apteekissa käy tutustumiskäynneillä esimerkiksi farmasian opiskelijoita, ja se on ollut myös Helsinki-päivän kohde.

Haavisto kiinnostui uudelleen Joutsenen tilanteesta, kun apteekin säilyttämisen puolesta alettiin kerätä adressia. Nimiä on nyt noin 1 100.

"Aiomme sulkea adressin kuukauden vaihteen tienoilla. Maaliskuun aikana käymme luovuttamassa adressin sosiaali- ja terveysministerille", Bengt Mattila sanoo.

Haavisto sanoo olevansa ehdottomasti mukana luovutustilaisuudessa.

"Toivon, että saan mukaan myös muita kansanedustajia, jotta asian ympärille muodostunut pieni kansanliike saa lisää kasvoja."

Apteekkari Mattila odottaa rauhallisena, mitä kevät tuo tullessaan.

"Olen jättänyt sivuapteekkianomuksen jo keväällä 2013, mutta mitään ei ole vielä kuulunut. Se on kuitenkin ensisijainen vaihtoehto", Mattila sanoo.

Fimean johtajan Eija Pelkosen mukaan Joutsenen tilanne on viranomaisen näkökulmasta ennallaan. Mattilan toivoma sivuapteekkilupa on tarkoitettu haja-asutusalueille.

"Lakimiestemme näkemys on aika yksiselitteinen sen suhteen, että Helsingin keskusta-aluetta ei voi pitää sellaisena alueena, johon sivuapteekki voitaisiin perustaa", Pelkonen kommentoi.

Marju Järvinen HS
Kamppi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat